Kaupunkiuudistusalueilla panostetaan turvallisuuteen, viihtyisyyteen ja elinvoimaisuuteen monin eri tavoin. Vuonna 2023 uudistuksia on tehty useita ja kehitystyötä jatkettu. Alueiden monipuolinen kehittäminen jatkuu tulevina vuosina. Kehittämisen tavoitteena on parantaa ja kehittää kaupunginosia, joiden elinvoimaa vahvistetaan sekä ehkäistä segregaatiota eli alueiden eriytymistä.
Malmilla kehitettiin Ylä-Malmin toria ja uimahallin laajennus sai rahoituksen
Malmilla Ylä-Malmin toria kehittämällä luotiin mahdollisuuksia oleskelulle ja kohtaamisille sekä toteutettiin pientä tapahtumallisuutta paikallisten toimijoiden kanssa yhteistyössä. Tori on menossa peruskorjaukseen ja kaupunkitilan kehittämisen avulla kokeillaan, minkälaiset asiat voisivat tulevaisuudessa toimia osana uutta Ylä-Malmin toria. Torin pilottikokeilu on ollut käynnissä jo toista vuotta ja torin erilaiset käyttömahdollisuudet ovat tulleet tutummiksi paikallisille. Torimyynnin kehittämistä jatketaan kesällä 2024.
Ala-Malmin puistossa toteutettiin jo toista kesää tapahtumakesä, jossa puisto herää eloon asukkaiden ja vierailijoiden nauttiessa kesäisistä tapahtumista. Puiston peruskorjausta suunnitellaan ja tapahtumakesän kautta on kerätty tietoa siitä, minkälaiseksi ihmiset kokevat tapahtumat hienossa, mutta alikäytetyssä puistossa ja taipuisiko puisto tulevaisuudessakin aktiivisemmaksi sekä yhteisöllisemmäksi kohteeksi osana kehittyvää Malmia.
Malmin suurin uudistus, kolmen palvelurakennushankkeen (Kirkonkyläntien koulukampus, Perhekeskus ja terveys- ja hyvinvointikeskus, Malmin uusi sairaala) kokonaisuuden suunnittelu eteni myös vuonna 2023. 650 miljoonan euron arvoisen investoinnin rakentaminen käynnistyy vuonna 2026 ja kestää arviolta vuoteen 2032 saakka.
Merkittävimpien asuntorakentamisen projektien, Pikitehtaankorttelien ja Sepänmäen, suunnittelu eteni vuonna 2023. Malmin uimahallin laajennus sai rahoituksen loppuvuodesta. Leikkipuisto Filpuksen peruskorjaus käynnistyi.
Lisäksi Longinojan päiväkodin uudisrakennuksen rakentaminen alkoi. Se tulee korvaamaan entiset Longinojan ja Filpuksen leikkipuistorakennuksen sekä poistuvan Vilppulan päiväkodin tilat ja toiminnot sekä vahvistaa alueen päiväkotiverkon palvelurakennetta.
Kannelmäessä Sitratorille toteutettiin lasten ja nuorten oleskelutila
Kannelmäessä lasten ja nuorten toiveena ovat olleet turvallisemmat ja viihtyisämmät kaupunkitilat. Yksi toteutettu toive on Sitratorilla sijaitsevan nuorisotalon edustalle toteutettu lasten ja nuorten oleskelutila, jonka on tarkoitus mahdollistaa epämuodollinen oleskelu ja leikki tilassa, joka on ennen koettu tylsäksi ja turvattomaksi.
Sitratorille toteutui viime kesänä torin remontin yhteydessä myös pieni leikkialue. Ensi kesänä on tarkoitus uudistaa myös Sitratorin muraalit yhdessä asukkaiden kanssa ideoiden.
Kannelmäen peruskoulun suunnittelu on edennyt ja rakentaminen käynnistyy ensi vuonna. Uusi päiväkoti Soittaja valmistui ja avattiin vuoden 2024 alussa. Leikkipuisto Trumpetin ulkotilojen peruskorjaus valmistui vuonna 2023.
Kannelmäen kaupunkiuudistusalueella sovellettiin vuoden 2023 keväällä amerikkalaisen Bloomberg Philanthropies -säätiön ja Harvardin yliopiston kehittämisohjelmaa, jonka tavoitteena on vahvistaa kaupunkien kykyä ratkoa kompleksisia ongelmia johtamalla monialaista yhteistyötä entistä vaikuttavammin. Kehittämistyössä etsittiin ratkaisuja lasten ja nuorten turvallisuuden kokemuksen paranemiseen.
Kannelmäestä saatuja oppeja on tarkoitus soveltaa vuonna 2024 myös muilla kaupunkiuudistusalueilla eli Malminkartanossa, Malmilla, Mellunkylässä ja Meri-Rastilassa.
Malminkartanossa kaupunkiviljelmät innostivat ihmisiä
Malminkartanossa turvattomaksi koettua Apollon yhteiskoulun vanhaa piha-aluetta on aktivoitu yhteisöviljelykokeilulla. Kokeilu veti mukaansa kaiken ikäisiä malminkartanolaisia ja tavoittanut laajasti eri taustaisia asukkaita. Myös lapset viihtyivät ja kävivät päivittäin hoitamassa omia laatikoitaan. Viljelmän toteutti kaupungille Blokgarden ja toteutukseen kuului viikoittaiset puutarhurikäynnit sekä pieniä yhteisöllisiä tapahtumia.
Viljelmä toi alueelle toiminnallisuutta ja asukkaiden palautteen mukaan alueen viihtyisyyden tunne parantui. Kokeilu on esimerkki siitä, miten kevyelläkin tavalla voidaan tukea alueiden yhteisöllisyyttä tarjoamalla paikkoja kohtaamisille mielekkään tekemisen parissa.
Kaupunkiviljelylle on alueella kysyntää ja kokeilu osoitti innokkuuden viljelytoimintaan. Toiveena on löytää Malminkartanosta jatkossakin tilaa pysyvämmälle kaupunkiviljelylle. Kokeilu jatkuu vielä kesän 2024 samalla paikalla.
Myös muita toimijoita on saatu houkuteltua aktivoimaan aluetta. Business Helsinki toteutti yritysyhteistyönä Apollon vanhalle pihalle pilottipuiston, jonka paikalliset lapset nimesivät nopeasti ”parkour-spotiksi”. Kokeilu pilotoi kierrätysbetonista valmistettujen harkkojen käyttöä kaupunkiympäristössä ja toteutus on tehty lasten ja nuorten näkökulmasta houkuttelevaksi ja liikuntaan kannustavaksi.
Malminkartanossa Malminkartanonaukion ja Puustellinaukion aseman seudun parannukset on saatu valmiiksi. Naapuripellontien maakaasuputken siirto on toteutettu 2023. Siirto mahdollistaa asuntorakentamista naapuripellontien varteen. Malminkartanon huipun asemakaava sai lainvoiman ja alueen tarkempi suunnittelu käynnistetään ensi vuonna.
Mellunkylässä nuoria innostettiin lisätyn todellisuuden eli AR:n avulla
Mellunkylässä Forum Viriumin Fiksu Kaupunki -hanke toteutti lasten ja nuorten pop-up-tilat Kontulan kirjaston eteen ja Mellunmäen aukiolle. Toteutuksia edelsi kaupungin teettämä lasten ja nuorten kaupunkitilatutkimus, jossa käsiteltiin alueen ajankohtaisia ilmiöitä ja työstettiin toteutusideoita lasten kanssa.
Kokeiluiden aikana tietoa syvennettiin erilaisin lapsia osallistavin työpajoin, joissa käsiteltiin alueen turvallisuuskokemuksia. Pop-up-tilat tarjoavat värikkäitä ja toiminnallisia hengailupaikkoja lapsille ja nuorille ja herättelevät pohtimaan, voisivatko aukiot tulevaisuudessa olla asukkailleen virikkeellisempiä ja toiminnallisempia paikkoja, jotka kutsuvat leikkiin ja liikuntaan. Pop-up-tilojen on koettu lisäävän mahdollisuuksia istuskeluun ja oleskeluun sekä tuoneet lisää vehreyttä. Lasten vanhemmat ovat ilahtuneet myös leikkivälineiden lainaamismahdollisuuksista.
Fiksu Kaupunki -hankkeen kautta toteutettiin Mellunkylässä myös kaupunkitilaan soveltuvia pelejä. Creaamo toteutti kaupunkiympäristöön sijoittuvaan haastepelin, jossa lapsia innostetaan tutustumaan lähiympäristöönsä sekä heille suunnattuihin palveluihin. Pelin tehtävät on suunniteltu alueen 9–12-vuotiaiden kanssa. Lisättyä todellisuutta (AR) kokeiltiin FlyAR:n BALLZ!-pallopelissä, jota pääsee pelaamaan Snapchatin kautta Kontulan kirjaston edustalla. Pelillisyys ja erilaiset hybriditilat voivat olla arkipäivää tulevaisuudessa osana kiinnostavia kaupunkiympäristöjä.
Mellunmäessä Leikkipuisto Mellunmäen peruskorjaus on saatu valmiiksi ja leikkipuiston uutena nähtävyytenä on vaikuttava Pöllö-leikkipaikka. Ulkoilijoita ilahduttaa Mellunmäen tien pohjoispuolella uusi kuntoilupaikka sekä kävelyreitti levähdyspaikkoineen ja pitkospuineen. Myös reittiyhteyksiä Kontulan pelastusasemalle on parannettu.
Mellunmäen alueelle on uusittu leikki- ja liikuntavälineitä, penkkejä on kunnostettu, istutusalueita ja pintarakenteita. Roska-asioita on myös lisätty.
Merkittävä päätös Vantaan ratikasta tehtiin syksyllä 2023. Vantaan ratikka on suunniteltu pikaraitiotieyhteys Helsingin Mellunmäestä Vantaan Hakunilan, Tikkurilan ja Aviapoliksen kautta lentoasemalle. Raitiotien kokonaispituus on noin 19,3 kilometriä, josta noin 500 metrin rataosuus ja itäinen päätepysäkki sijoittuu Helsingin Mellunmäkeen.
Meri-Rastilassa Haruspuiston suunnittelu käynnistyi
Meri-Rastilan itäosan kaava tuli lainvoimaiseksi. Alueella sijaitsevan Haruspuiston suunnittelu käynnistyi. Yksi alueen keskeisiä projekteja, Meri-Rastilan Korttelitalon arkkitehtuurikilpailu, käynnistyi marraskuun lopulla. Kilpailun toinen vaihe alkaa ensi toukokuussa.
Meri-Rastilassa keskeisimpiä kohtaamispaikkoja, kuten Meri-Rastilan toria, kehitettiin vuorovaikutuksessa asukkaiden kanssa. Projektissa toteutetaan lapsille ja nuorille erilaisia työpajoja, jotka tuottavat näkyviä tekoja, uusia kokemuksia ja tiedon jakoa. Lisäksi mm. Meri-Rastilan aukiota ja sitä ympäröiviä tiloja elävöitetään erilaisilla elementeillä, kuten tilataiteella, oleskeluun kutsuvilla kalusteilla, vehreydellä ja pelien ja leikkien avulla.