Aino Carlson opiskelee valokuvausta Stadin AO:n Muotoilijankadun toimipaikassa kolmatta vuotta. Tahti on ollut reipas, sillä samaan aikaan hän käy iltaisin lukiota – ja aikoo tästä huolimatta valmistua kolmessa vuodessa kummastakin tutkinnosta.
– Harrastukset ovat nyt jääneet, hän kertoo.
Se mitä vielä ehtii, on kirjoittaa. Hän käyttää esimerkiksi ratikkamatkat ja myöhäiset illat kirjoittamiseen.
Harrastuksesta on tullut tärkeä, jopa niin, että se on vienyt hänet kilpailuihin. Hän osallistui keväällä SAKUstarsiin, valtakunnalliseen kulttuurikilpailuun, johon pääsevät osallistumaan ammattiin opiskelevat.
Hän lausui kilpailussa oman runonsa ja osallistui lisäksi laulaja-lauluntekijä-sarjaan itse tekemällään laululla.
Kilpailu järjestetään vuosittain, ja siinä on useita eri sarjoja.
Hän tuli lausuntasarjassa toiseksi. Laulaja-lauluntekijä-sarjassa taso oli kova, eikä hän yltänyt kärkisijoille.
Mutta sijoituksella ei ollut niin suurta väliä, sillä itse kisa on hieno.
– Tapahtuma on yhteisöllinen. Meitä Stadin AO:n opiskelijoita oli oma porukka, kaikilla koulun hupparit päällä. Yövyimmekin Tuusulassa.
Kilpailu oli kokemuksena kaiken kaikkiaan hyvin myönteinen. Muilta opiskelijoilta tullut palaute oli Carsonin mukaan sydäntälämmittävää. Se poiki myös uusia esiintymistilaisuuksia, sillä hän pääsi lausumaan runojaan SAKUstarsin avajaisissa sekä Stadin AO:n päättäjäistilaisuudessa kaupungintalolla.
SAKUstars oli hänelle tuttu, sillä hän on osallistunut kisaan kirjoituksillaan kerran aiemminkin.
Hän kertoo, että yhteisölliset kilpailut ovat tuntuneet erityisen hyvältä koronarajoitusten jälkeen. Niiden aikana on päässyt tutustumaan Stadin AO:n muiden toimipisteiden opiskelijoiden lisäksi myös eri puolilta maata tulleisiin ammattiopiskelijoihin.
– Kilpailuiden ilmapiiri on todella kannustava. Osallistumista kannattaa kokeilla, eikä täydellisestä onnistumisesta tarvitse olla huolissaan.
Useita mahdollisuuksia kilpailla
Stadin AO osallistuu ammattitaitokilpailuihin aktiivisesti, ja kilpailuja on pitkin lukuvuotta.
Kenties tunnetuin on Taitaja, vuosittainen tapahtuma, jossa ammatillisen perustutkinnon opiskelijat kilpailevat ammattitaidon SM-taituruudesta kymmenillä eri ammattialoilla.
Samassa tapahtumassa on mukana myös TaitajaPlus-kilpailu. Siihen pääsevät mukaan ammatillista perustutkintoa opiskelevat nuoret, joilla on henkilökohtaista opiskelua koskeva suunnitelma.
EUROSkills-kilpailu on puolestaan ammattiosaamisen EM-kilpailu, joka järjestetään parillisina vuosina. Kilpailuun pääsee mukaan valtakunnallisten karsintakilpailujen kautta kilpailulajeissa. Niissä on suunnitelmallinen valmennustoiminta ja sitä koordinoiva lajikohtainen lajipäällikkö.
WorldSkills-kilpailu on nimensä mukaisesti ammattiosaamisen MM-kilpailu, joka järjestetään parittomina vuosina.
Tavoitteellista opiskelua
Kilpailemisen lisäksi Carlsonilla on hyvät kokemukset Stadin AO:ssa opiskelemisesta. Hän on sitä mieltä, että ammatilliset opinnot sopivat tavoitteellisille ihmisille.
– Lähdin itse kaksoistutkintoon, koska halusin oikeasti edetä elämässäni. Opiskelen lukiota iltaisin, sillä en välittänyt niinkään abiristeilyistä tai penkkareista.
Hänelle itselleen itsenäinen ja itsestä vastuunottava opiskelu sopii hyvin. Tosin opiskelijoita on monenlaisia, onhan myös ammatillisten opintojen ympäristö hyvin monipuolinen.
Valokuvauksen opiskelu heti peruskoulun jälkeen ei ollut hänelle itsestään selvää. Alan opiskelija kävi kertomassa yläasteella opinnoistaan, ja Carlson päätti kokeilla, olisivatko ne hänen juttunsa.
– Opinnot veivät heti alusta asti mukanaan. Hetken kävi mielessä, pitäisikö puolen vuoden jälkeen erikoistua kumminkin elokuvan puolelle, mutta valitsin valokuvauksen. Itsenäinen työskentely sopii minulle paremmin.
Teksti: Kirsi Riipinen
Kuvat: Jussi Helttunen
Kiinnostuitko ammatillisen koulutuksen kilpailutoiminnasta? Tutustu Team Stadiin(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)!