Koirarekisteristä puuttuu satoja tuhansia koiria

Kaikki suomalaiset koirat olisi pitänyt ilmoittaa viranomaisrekisteriin vuoden 2023 loppuun mennessä. Silti vain reilu kolmasosa suomalaisista koirista on rekisteröity. Mahdollisimman monen koiran rekisteröiminen on tärkeää, sillä se ehkäisee laitonta pentutehtailua.
Koirarekisterin tarkoitus on parantaa koirien hyvinvointia ja ehkäistä laitonta pentukauppaa. Kuva: Julia Kivelä / Helsinki Partners
Koirarekisterin tarkoitus on parantaa koirien hyvinvointia ja ehkäistä laitonta pentukauppaa. Kuva: Julia Kivelä / Helsinki Partners

Koirarekisteri otettiin Suomessa käyttöön toukokuussa 2023. Kyseessä on valtakunnallinen viranomaisrekisteri, johon kaikki Suomessa vakituisesti asuvat koirat tuli ilmoittaa vuoden 2023 loppuun mennessä. Kesäkuussa 2024 Suomen noin 800 000 koirasta kuitenkin vain 300 000 koiraa oli rekisteröity.

— Eläinsuojelutarkastuksilla on huomattu, että vain pieni osa koirista löytyy rekisteristä. Tämä on valitettavaa, sillä rekisterin hyöty on sitä suurempi ja vaikuttavampi, mitä kattavammin koirat ovat rekisterissä, sanoo Helsingin johtava valvontaeläinlääkäri Päivi Lahti

Koirarekisterillä torjutaan pentutehtailua

Mitä hyötyä koiran ilmoittamisesta koirarekisteriin sitten on?

Valtakunnallisen koirarekisterin tarkoitus on parantaa koirien hyvinvointia ja ehkäistä laitonta pentukauppaa ja muuta epämääräistä koirabisnestä, kuten taistelurotuisten koirien hallitsematonta tuottamista ja päätymistä epäasiallisiin oloihin. Laiton lemmikkikauppa on arvioiden mukaan jopa kolmanneksi tuottoisin laittoman kaupan muoto huume- ja asekaupan jälkeen.

Kun koirien rekisteröinnistä tulee yleinen käytäntö, paljastuvat toimijat, jotka myyvät tai tuovat ulkomailta epäilyttävän paljon pentuja. Ihmisten oppiessa ostamaan vain rekisteröityjä pentuja, on myyjän pakko ilmoittaa koirat rekisteriin, josta suuret määrät on mahdollista huomata. Tällä hetkellä näin ei kuitenkaan ole, sillä kauppaa käydään myös rekisteröimättömistä pennuista.

— Kaikkien yli kolmen kuukauden ikäisten koirien pitää olla ilmoitettuna Ruokaviraston koirarekisteriin. Pentukoira pitää ilmoittaa rekisteriin viimeistään, kun se on kolmen kuukauden ikäinen tai haltijan vaihtumisen yhteydessä. Jos myyjä ei ole ilmoittanut eläimen tietoja rekisteriin, ei eläinten myynti tai välitystoiminta ole asianmukaista, Lahti sanoo.

Koirarekisteri siis lisää kiinnijäämisen riskiä ja siten ehkäisee rikollista toimintaa. Ehkäisevä vaikutus kuitenkin edellyttää, että mahdollisimman monen koiran tiedot löytyvät rekisteristä.

— Kun rekisteri alkaa kattaa kaikki koirat, on koiran puuttuminen rekisteristä heti hälytyssignaali sekä koiran hankintaa harkitsevalle että valvontaviranomaiselle. Siksi oman koiran rekisteröiminen on kaikkien koirien etu, Lahti sanoo.

Laittoman lemmikkikaupan suitsimisen lisäksi rekisterin avulla on tulevaisuudessa tarkoitus puuttua epäterveen ulkonäkökeskeisen jalostuksen aiheuttamiin hyvinvointiongelmiin. Koiran omistajalle rekisteri tuo hyötyä jatkossa myös siinä, että löytöeläintoimijat pääsevät tarkastamaan rekisteristä koiran haltijatiedot ja karannut koira pääsee kotiin nopeammin.

Rekisteröi koirasi nyt

Jos et vielä ole rekisteröinyt koiraasi, tulee se tehdä mahdollisimman nopeasti verkossa tai lomakkeella. Rekisteröinti vaatii sirunumeron, joten koira on tunnistusmerkittävä ennen rekisteröintiä.

Rekisteröinnistä määräajan päättymisen jälkeen ei seuraa sanktioita. Jos sen sijaan viranomaisvalvonnassa, kuten eläinsuojelutarkastuksessa tai koiranäyttelyyn tehdyssä tarkastuksessa ilmenee, että rekisteröintiä ei ole tehty, seuraa valvonnasta lasku koiran omistajalle.