Hundregistret togs i bruk i Finland i maj 2023. Hundregistret är ett riksomfattande officiellt register där alla hundar som är permanent bosatta i Finland skulle registreras före utgången av 2023. I juni 2024 var dock endast 300 000 av Finlands cirka 800 000 hundar registrerade.
— Djurskyddsinspektioner har visat att endast en liten del av hundarna finns i registret. Det här är olyckligt, eftersom nyttan av registret är större och effektivare ju större andel av alla hundar som är registrerade, säger Päivi Lahti, ledande tillsynsveterinär i Helsingfors.
Hundregistret kan bekämpa valpfabriker
Så vad är fördelen med att registrera sin hund?
Syftet med det riksomfattande hundregistret är att förbättra hundars välbefinnande och förhindra illegal valphandel och annan tvivelaktig hundbusiness, som till exempel okontrollerad uppfödning av kamphundar och att de här hundarna hamnar i olämpliga förhållanden. Den illegala handeln med sällskapsdjur beräknas vara den tredje mest lukrativa formen av illegal handel efter handel med narkotika och vapen.
När registrering av hundar blir allmän praxis kommer aktörer som säljer eller importerar misstänkt stora mängder valpar från utlandet att avslöjas. När folk lär sig att bara köpa registrerade valpar tvingas säljaren att registrera hundarna, och där kan sedan stora antal hundar upptäckas. Detta är dock inte fallet för tillfället, eftersom folk även köper oregistrerade valpar.
— Alla hundar som är äldre än tre månader måste registreras i Livsmedelsverkets hundregister. En valp ska registreras senast när den är tre månader gammal eller när den byter ägare. Om försäljaren inte har registrerat uppgifterna om djuret är det inte lämpligt att sälja eller förmedla djur, säger Lahti.
Hundregistret ökar alltså risken för att bli upptäckt och förhindrar därmed brottslig verksamhet. För att registret ska ha en preventiv effekt krävs det dock att uppgifterna om så många hundar som möjligt finns i registret.
— När registret börjar omfatta alla hundar blir det genast en varningssignal för både den som funderar på att skaffa hund och för tillsynsmyndigheten om en hund fattas i registret. Därför ligger det i alla hundars intresse att hundägare registrerar sina hundar, säger Lahti.
Förutom att stävja den illegala handeln med sällskapsdjur är syftet att registret i framtiden ska kunna användas för att ingripa i de problem med välbefinnandet som orsakas av ohälsosam utseendeinriktad uppfödning. För hundägare kommer registret också i framtiden att vara användbart eftersom aktörer som jobbar med hittedjur kommer kunna kontrollera hundens ägaruppgifter i registret, och en bortsprungen hund kommer därmed hitta hem snabbare.
Registrera din hund nu
Om du inte ännu har registrerat din hund ska du göra det så snart som möjligt online eller genom att fylla i ett formulär. Registreringen kräver ett chipnummer, så hunden måste id-märkas före registreringen.
Du får ingen straffavgift om du registrerar din hund efter den utsatta tiden. Om det däremot vid en myndighetstillsyn, som till exempel en djurskyddsinspektion eller en inspektion på en hundutställning, visar sig att hunden inte är registrerad, får hundägaren en räkning för inspektionen.