Kontulan ostarin uuden muraalin maalasivat suurelta osin paikalliset asukkaat

Asunnottomien yönä lokakuussa julkistettua yhteisömuraalia on ollut maalaamassa 13 KAS!-kollektiivin taiteilijaa ja seitsemän vierailijaa. Työ aloitettiin kesäkuussa.
Mies taideteoksen edessä. Teoksessa kaskelotti
Eero Leino maalasi muraalin kaskelotin, yhden muraalin tärkeistä osista. Kuva: Kirsi Riipinen

Kontulan yhteisömuraali kuvaa kaupunginosan omaa merta, ja sen tekijät löytyivät omilta kulmilta.

— Onko se muka niin hieno?

—  No on, tule nyt esittelemään!

Dialogia käyvät Kontula Art Schoolin taiteilija Eero Leino ja yhteisötaiteilija Heidi Hänninen. Hännisen vetämässä julkisen taiteen projektissa on valmistunut yhteisömuraali Kontulan ostarin alle johtavaan betoniseen ajoramppiin.

Hännisen mielestä Leino on aivan liian vaatimaton. Hän nimittäin piirsi muraalin tärkeän osan, kaskelotin, ääriviivat varmoin vedoin eikä niitä tarvinnut sen koommin korjata.

Hyvä on, Leino lähtee esittelemään uutta muraalia ja omaa osuuttaan siinä.

Jo 13 julkista teosta

Hännisen vetämä yhteisöllinen KAS! Kontula Art School -hanke on toiminut Kontulassa elokuusta 2019. Hän tekee parhaillaan hankkeesta tohtorintyötä Taideyliopiston Kuvataideakatemiaan.

Hänninen on tehnyt yhteistyötä Kontulassa muun muassa päihde- ja mielenterveysasiakkaiden päivätoimintakeskus Symppiksen ja kirjaston kanssa.

KAS!-kollektiivin ansiosta ostoskeskus on saanut betoniseinilleen yhdessä tehtyä taidetta. Kollektiivi on maalannut jo 13 julkista teosta, Kontulan lisäksi Mellunmäen metroasemalle sekä Puhokselle.

 Olin katsonut maan alle vievää ramppia jo jonkun aikaa sillä silmällä. Kontulalla ei ole merenrantaa, mutta saisimme oman meren maalaamalla sen ramppiin, Hänninen kertoo.

Hän on kehittänyt katutaiteesta yhteisötaiteen menetelmää kymmenisen vuotta. Aluksi hän piti Kontulassa yksittäisiä katutaidetyöpajoja, mutta kun niiden suosio kasvoi kasvamistaan, hän perusti toiminnan jatkuvuuden turvaamiseksi KAS! Kontula Art Schoolin. Samalla muodostuivat aikuisten ja alaikäisten omat ryhmät.

 Kontulassa asuu tosi paljon taiteen rakastajia ja kulttuuriväkeä. Ihmisten taustat voivat olla hyvin erilaisia, mutta yhteistä tuntuu olevan taiteen tekemisen ja kokemisen tarve.

Kaloja seinällä
Kontula sai muraalista oman meren. Teos löytyy Kontulan ostarin alle johtavalta betoniselta ajorampilta. Kuva: Kirsi Riipinen

Fantasiaa ja huolta ympäristöstä

Yhteisömuraalia on ollut maalaamassa 13 KAS!-kollektiivin taiteilijaa ja seitsemän vierailijaa, heistä osa suoraan kadulta. Suurin osa maalareista asuu Kontulassa tai Mellunkylässä.

Yhteisömuraalin työstäminen alkoi kesäkuussa, mutta sateiden takia jouduttiin välillä pitämään taukoja.

Hänninen kertoo, että yhteinen projekti kiinnosti ohikulkijoita. Maalarit pääsivät kertomaan heille kerta toisensa jälkeen, mitä nyt on tapahtumassa.

KAS!-kollektiivi tapaa noin kerran viikossa ja keskustelee, millaisia yhteisiä töitä olisi mahdollista tehdä.

 Suunnitteleminen on yhteistä flow´ta, jossa joku keksii idean, ja toinen jatkaa siitä.

Rampin alle jatkuvassa muraalissa on mukana paljon kontulalaisten ajatuksia. Mukana on silkkaa fantasiaa, mutta myös aitoja huolenaiheita meren saastumisesta ja merieläinten hyvinvoinnista.

— Vaikka muraalista tuli Kontulan oma yhteinen meri, siinä erottuvat eri tekijät. Toiveeni onkin, että jokainen maalaa vahvasti omalla tyylillään.

Nainen esittelee muraalia
Heidi Hänninen maalasi muraaliin aluksen, joka nimettiin kaupunginosan mukaan. Kuva: Kirsi Riipinen

Kontulalaisissa piileviä kykyjä

Hännisen mielestä asukkaiden pitää päästä vaikuttamaan yhteiseen kaupunkitilaan ja tehdä siitä yhdessä viihtyisämpää.

 Yhteisötaiteessa heidän äänensä pääsee aidosti ja konkreettisesti kuuluviin.

Hän pohtii, että katutaide ja julkinen taide voivat olla hankalia toteuttaa, koska ihmisten maku on niin erilaista. Kaikkien silmää on vaikea miellyttää.

 Meidän saamamme palaute on kuitenkin ollut ylitsevuotavan positiivista, olemme olleet siksi tosi iloisia. Meiltä on tultu silmät säihkyen kysymään, mistä tällaisia tekijöitä löytyy. Olen päässyt ylpeänä kertomaan, että tästä kulman takaa.

Edellisen kerran maalareiden käsittelyssä oli terveysaseman parkkipaikan pitkä seinämä, jolle he maalasivat Pikselisoppa-nimisen teoksen. Siitäkin tuli erittäin tykätty.

Hänninen on tehnyt vuosia yhteistyötä päiväkeskus Symppiksen kanssa, jossa Leino toimii vertaistyöntekijänä. Sieltä on löytynyt muitakin taiteilijoita.

Taidetoimintaa on yleensä totuttu tarjoamaan kuntoutujille, mutta hänen mielestään sitä pitäisi olla tarjolla myös ihmisille, joilla on päihteiden käytön haasteita.

Hänninen sanoo, että koskaan ei etukäteen tiedä, millaisia piileviä kykyjä ihmisestä löytyy. Ainakin Kontulassa iloisia yllätyksiä on ollut lukuisia.