Korkeasaaren karhut kävivät jo talviunille

Korkeasaaren karhut ovat käyneet talviunilleen. Lokakuun viimeisenä viikonloppuna 22- ja 17-vuotiaat karhut olivat jo sikeästi unessa. Ne eivät ole viime vuosina vetäytyneet talvipesiinsä näin aikaisin, vaan tavallisesti vasta marraskuun puolella, paria viikkoa myöhemmin.
Kaksi karhua Korkeasaaressa.
Talviunille mennessään molemmat karhut painoivat täsmälleen saman verran – 225 kiloa. Kuva: Annika Sorjonen / Korkeasaaren eläintarha

– Karhut ovat olleet hyvin väsyneitä. Ne ovat nuokkuneet talvipesissään ja nousseet vain syömään. Torstaina ruokakaan ei enää kiinnostanut, joten suljimme ulkotarhan luukut ja sisälle tuli pimeää ja hiljaista. Kävimme viikonlopun aikana vielä tarkistamassa tilannetta ja kyllä siellä nukutaan, vahvistaa eläintenhoitaja Susan Nuurtila.

Lokakuun alussa karhut puuhastelivat päivittäin talvipesiensä parissa. Ne rakensivat mukavat makuukuopat kuorikatepohjan päälle hoitajien tarjoamasta materiaalista: puukuivikkeesta, oksista, jäkälästä ja heinästä. Emo ja tytär tekivät talvipesänsä lähekkäin, kahteen vierekkäiseen tilaan. Sisätilan ikkunat on pimennetty ja lämpötila pysyy tasaisen viileänä.

Karhut jaksavat nukkua koko talven paksun rasvakerroksensa turvin, mutta voivat vaihtaa asentoa tai käydä juomassa vettä. Talviunille mennessään molemmat karhut painoivat täsmälleen saman verran – 225 kiloa. Painoa on kerrytetty pitkin syksyä syömällä etenkin marja-aroniaa ja viljatuotteita. Lihaa ja kalaa on vähennetty viime viikkoina, kun karhujen ruokahalu on hiipunut. Ennen nukkumaan menoa karhut söivät enää puuroa, vihanneksia ja hedelmiä.

Karhun kokoisen eläimen on vaikea löytää riittävästi ravintoa lumisesta luonnosta, joten laji on ratkaissut ongelman nukkumalla talven yli. Pohjoisimmassa Suomessa talviunet kestävät helposti puolikin vuotta. Korkeasaaressa karhut ovat heräilleet talviuniltaan tavallisesti helmikuussa.

Sinua voisi kiinnostaa

Kaksi karhua syö omenoita.

Korkeasaaren karhut ovat talviunilla

Julkaistu: