Helsingin kaupunki on järjestänyt Finlandia-talossa itsenäisyysjuhlat helsinkiläisille 4.-luokkalaisille vuodesta 1997 lähtien. Koko 10-vuotiaiden ikäryhmän yhteen kokoavaa juhlaa isännöi pormestari, aiemmin kaupunginjohtaja. Valitettavasti tänä vuonna, kuten myös viime vuonna, koronatilanne estää tuhansien lasten yhteisjuhlinnan. Korvaavat suunnitelmat ovat kuitenkin jo valmiina.
Viime vuotta edeltävinä vuosina juhlat on järjestetty saman päivän aikana porrastetusti kolmessa eri tilaisuudessa, joihin on osallistunut yhteensä noin 6 000 juhlijaa. Vuonna 2020 juhlat päätettiin siirtää koronatilanteen vuoksi kevääseen 2021, jolloin juhlaa jouduttiin kuitenkin edelleen siirtämään syyslukukaudelle 2021. Suunnitelmana oli, että juhlapäiviä olisi ollut marras-joulukuussa kaksi, toinen nykyisille 4.-luokkalaisille ja toinen viime vuoden nelosille eli nykyisille 5.-luokkalaisille. Yhteensä tähän ryhmään kuuluu noin 12 000 lasta.
Kaupunki haluaa koronatilanteesta huolimatta tarjota jokaiselle 4.- ja 5.-luokkalaiselle mahdollisuuden ikimuistoisiin juhlahetkiin.
Itsenäisyyttä tullaan juhlimaan koulukohtaisissa juhlissa joulukuussa 2021. Koulut järjestävät 4.- ja 5.-luokkalaisille tanssiaiset, joihin huoltajien on mahdollista osallistua yleisönä. Tanssien lisäksi ohjelmassa on muun muassa juhlatarjoiluja sekä pormestari Juhana Vartiaisen ja kasvatuksen ja koulutuksen apulaispormestari Nasima Razmyarin ennakkoon taltioitu tervehdys. Koulut saavat ensimmäisiä tarkempia järjestelyohjeistuksia marraskuun alussa. Juhlien kokonaissuunnitelmasta vastaa Helsingin tapahtumasäätiö.
Myös muita juhlajärjestelyjä harkittiin – päätöksessä painoi rokottamattomien lasten yhteisjuhlinnan muodostama terveysriski
Alle 12-vuotiaita ei ole rokotettu, eikä tämän ikäryhmän rokotuksista ole vielä suunnitelmaa. Tuhansien rokottamattomien lasten yhteisjuhlintaan nähdään epidemiologisen kokonaisarvion mukaan liittyvän liian suuri terveysriski, jolla voisi olla vaikutuksensa myös mahdollisuuteen pitää oppilaat lähiopetuksessa.
Arvion mukaan riskit olisivat olleet suuret myös siinä tapauksessa, että juhlaväki olisi jaettu porrastetusti useampaan ryhmään ja useammalle päivälle. Myöskään pikatestien järjestämistä ovella ei pidetty realistisena vaihtoehtona, kun kyseessä ovat 10- ja 11-vuotiaat.
Tavoitteena on, että tulevina vuosina päästään jälleen marras-joulukuussa juhlimaan koko ikäryhmän kesken yhdessä. Mikäli tämä tapahtuu jo vuonna 2022, tuolloin kutsutaan koolle nykyiset 5.-luokkalaiset eli silloiset 6.-luokkalaiset, jotka ovat 12-vuotiaita ja halutessaan rokotesuojan piirissä.
Kuva: Pertti Nisonen