Koulujen ja oppilaitosten jäljitys- ja karanteenikäytännöt muuttuivat – oireisena tärkeää jäädä kotiin

Oppilaitoksissa, kouluissa ja päiväkodeissa altistuneita ei enää säännönmukaisesti jäljitetä eikä aseteta karanteeniin.
Koululainen tekemässä läksyjä pöydän ääressä.

Omikron leviää aiempia koronavirusmuunnoksia nopeammin ja tartunnan voi tällä hetkellä saada käytännössä mistä tahansa. Tartunnanjäljityksellä ei enää voida juurikaan rajoittaa epidemiaa. Tämän myötä Helsinki on yhdessä 11 muun kunnan kanssa linjannut 10. tammikuuta 2022, että oppilaitoksissa, kouluissa ja päiväkodeissa altistuneita ei enää säännönmukaisesti jäljitetä eikä aseteta karanteeniin. Jäljitys keskitetään riskiryhmien ja sosiaali- ja terveydenhuollon tartuntoihin.

Lapset ja nuoret sairastavat koronan pääsääntöisesti lievin oirein. Jos lapsella tai nuorella on hengitystieoireita, kuten yskä, nuha tai kuume, tulee jäädä kotiin. Kun oireet ovat päättyneet tai selvästi helpottaneet, ja olo on ollut parempi muutaman päivän ajan, voi palata oppilaitokseen, kouluun tai päiväkotiin. Koronatestiin ei ole syytä hakeutua. Oireettomat perheenjäsenet voivat käydä töissä, jos etätyöhön ei ole mahdollisuutta, ja oireettomat lapset ja nuoret voivat käydä varhaiskasvatuksessa, koulussa ja oppilaitoksessa. Kaikkia ylimääräisiä kontakteja tulee kuitenkin välttää.

Meidän kaikkien tulee tässä tilanteessa toimia kuitenkin vastuullisesti ja välttää tarpeettomia kohtaamisia, kyläilyjä ja kokouksia, jotta pystymme suojaamaan lähipiiriä ja vähentämään sairaalakuormitusta. Rokotukset antavat hyvän suojan vakavaa tautimuotoa vastaan.

Mikäli koulussa tai oppilaitoksessa on paljon henkilöstöä poissa, voi jonkin luokan tai joidenkin luokkien olla tarpeellista siirtyä etäopetukseen.

Varhaiskasvatuksessa, perusopetuksessa ja toisella asteella noudatetaan edelleen terveysturvallisuustoimenpiteitä. Lisäksi ryhmien yhdistämistä vältetään ja maskisuositus on kouluissa kolmasluokkalaisista ylöspäin sekä henkilöstöllä kaikilla oppiasteilla varhaiskasvatus mukaan lukien.

Muuttuneessa tilanteessa mahdollisten altistusten keskitetystä tiedottamisesta varhaiskasvatuksessa, koulussa tai oppilaitoksessa luovutaan. Koulun, päiväkodin tai oppilaitoksen esihenkilö voi viestiä koronasta yleisellä tasolla päiväkodissa, koulussa tai oppilaitoksessa, jos tautitapauksia on tiedossa erityisen runsaasti.

Lisätietoja

Helsinki – ajankohtaista koronasta

Kuva: Marja Väänänen