Nuorten kokoontumiset Helsingin puistoissa alkavat – turvallisempaa ajanviettoa pienemmissä porukoissa

Nuorten kokoontumiset puistoissa niin sanotuissa puistobileissä ovat taas alkamassa Helsingissä. Puistobileet ovat syksyisin toistuva ilmiö, joka kestää noin 6–10 viikkoa eli elokuusta lokakuuhun jokaisena perjantaina. Puistot houkuttelevat paikalle satoja, jopa tuhansia nuoria. Näin suuren väkijoukon kokoontuminen yhteen paikkaan on tuonut mukanaan varkauksia, väkivaltaa ja päihteiden käyttöä. Poliisi on joutunut yhä useammin hajottamaan joukkokokoontumisia estääkseen vaaratilanteita ja vahinkoja.
Puistobileet houkuttelevat paikalle satoja, jopa tuhansia nuoria. Pienemmissä ryhmissä vietettävä vapaa-aika vähentää riskiä, että illanvietot muuttuvat hallitsemattomiksi ja turvattomiksi. Kuva: Tiina Hörkkö
Puistobileet houkuttelevat paikalle satoja, jopa tuhansia nuoria. Pienemmissä ryhmissä vietettävä vapaa-aika vähentää riskiä, että illanvietot muuttuvat hallitsemattomiksi ja turvattomiksi. Kuva: Tiina Hörkkö

– Nuoret eivät ole turvassa pimeällä tapahtuvissa valtavissa joukkokokoontumisissa. Vanhempien pitää tietää missä oma nuori liikkuu ja kenen kanssa. Emme voi suositella perjantaisia kokoontumisia ja ajanviettoa Kaivopuistossa tai muissakaan puistoissa, koska pimeällä alue luo sopivat puitteet turvattomiin ja vaarallisiin tilanteisiin, painottaa Helsingin kaupungin nuorisopalveluiden aluepäällikkö Tiina Hörkkö. 

Poliisi joutunut puuttumaan nuorten kokoontumisiin

– Poliisi on joutunut puuttumaan näihin kokoontumisiin rikosten ennaltaehkäisemiseksi sekä yleisen järjestyksen ja turvallisuuden varmistamiseksi. Viime kädessä poliisi on joutunut tyhjentämään puiston nuorista”, tiedottaa Helsingin poliisilaitoksen ylikonstaapeli Leea Virkkunen.

Helsingin kaupungin nuorisopalvelut kannustaa yhteistyössä poliisin ja kanssa nuoria viettämään vapaa-aikaa pienemmissä porukoissa. Tämä parantaa jokaisen osallistujan turvallisuutta ja luo rauhallisemman ympäristön kaikille alueella liikkuville. Pienemmissä ryhmissä nuoret voivat paremmin huomioida toistensa hyvinvoinnin ja turvallisuuden.

Nuorisotyöntekijät, poliisi ja vapaaehtoiset turvaamassa nuorten iltaa

Nuorten illanviettojen sujuvuuden varmistamiseksi on tärkeää, että jokainen kantaa vastuunsa. Pienemmissä ryhmissä vietettävä vapaa-aika vähentää riskiä, että illanvietot muuttuvat hallitsemattomiksi ja turvattomiksi. Tämä auttaa myös viranomaisia ja kaupunkia pitämään alueet siisteinä ja turvallisina kaikille kaupunkilaisille.

Helsingin kaupunki parantaa nuorten suosimien puistojen viihtyisyyttä muun muassa tehostamalla valaistusta. Puistobileiden osalta Helsingin kaupungin nuorisopalvelut tekee tiivistä yhteistyötä erityisesti Aseman Lasten kanssa, jotta voidaan taata ja koordinoida lukuisten turvallisten aikuisten jalkautuminen nuorten rinnalle.

– Toivomme, että huoltajat sopivat nuortensa kanssa pelisäännöistä jo ennen iltaa ja tietävät, missä oma nuori iltaa viettää. Huoltajia muistutamme pitämään puhelimet äänellisellä ja siitä, että poliisin soitto tulee useimmiten tuntemattomasta numerosta, toteaa ylikonstaapeli Leea Virkkunen. 

Sinua voisi kiinnostaa