Ungdomarnas sammankomster i Helsingfors parker börjar – tryggare fritid i mindre grupper

Ungdomarnas sammankomster på så kallade parkfester börjar igen i Helsingfors. Parkfesterna är ett fenomen som återkommer varje höst och som pågår i cirka 6–10 veckor, det vill säga varje fredag mellan augusti och oktober. Parkerna lockar hundratals, till och med tusentals ungdomar till platsen. Så här stora folksamlingar på ett och samma ställe har fört med sig stölder, våld och användning av rusmedel. Polisen har allt oftare tvingats skingra gruppsamlingarna för att förhindra farliga situationer och skador.
Parkfesterna lockar hundratals, till och med tusentals ungdomar till platsen. När ungdomarna tillbringar fritiden i mindre grupper minskar risken för att kvällarna blir okontrollerbara och otrygga. Bild: Tiina Hörkkö
Parkfesterna lockar hundratals, till och med tusentals ungdomar till platsen. När ungdomarna tillbringar fritiden i mindre grupper minskar risken för att kvällarna blir okontrollerbara och otrygga. Bild: Tiina Hörkkö

– Ungdomarna är inte trygga i de enorma gruppsamlingarna som sker i mörkret. Föräldrarna ska veta var ungdomarna rör sig och med vem. Vi kan inte rekommendera fredagssamlingar och tidsfördriv i Brunnsparken eller andra parker, eftersom de mörka områdena skapar lämpliga förhållanden för otrygga och farliga situationer, betonar Tiina Hörkkö, områdeschef för Helsingfors stads ungdomstjänster.  

Polisen har tvingats ingripa i ungdomarnas sammankomster

– Polisen har tvingats ingripa i dessa sammankomster för att förebygga brott och säkerställa allmän ordning och säkerhet. I sista hand har polisen varit tvungen att tömma parken på ungdomar, säger Leea Virkkunen, överkonstapel vid Helsingfors polisinrättning.

Helsingfors stads ungdomstjänster uppmuntrar i samarbete med polisen att ungdomarna tillbringar fritiden i mindre grupper. Detta förbättrar säkerheten för varje deltagare och skapar en lugnare miljö för alla som rör sig i området. Ungdomarna kan ta hänsyn till varandras välbefinnande och trygghet bättre i mindre grupper.

Ungdomsarbetare, polisen och frivilliga tryggar ungdomarnas kvällar

För att säkerställa att ungdomarnas kvällar löper smidigt är det viktigt att alla tar sitt ansvar. När ungdomarna tillbringar fritiden i mindre grupper minskar risken för att kvällarna blir okontrollerbara och otrygga. Detta hjälper också myndigheterna och staden att hålla områdena prydliga och trygga för alla stadsbor.

Helsingfors stad förbättrar trivseln i de parker som är populära bland ungdomarna bland annat genom att effektivera belysningen. När det gäller parkfesterna har Helsingfors stads ungdomstjänster ett nära samarbete i synnerhet med Stationens Barn för att garantera och samordna att många trygga vuxna går ut bland ungdomarna.

– Vi hoppas att vårdnadshavarna kommer överens med sina ungdomar om spelreglerna redan före kvällen och vet var de tillbringar kvällen. Vi påminner vårdnadshavarna om att ha ljudet aktiverat på telefonerna och att polisens samtal oftast kommer från ett okänt nummer, säger överkonstapel Leea Virkkunen. 

Du kanske är intresserad av

Peruskoulun oppilaita iloisessa yhteiskuvassa.

Avgiftsfri hobby för 13 000 barn och unga i Helsingfors

Publicerad:
Ihmisiä juhlimassa Pitkänsillanrannassa.

Östersjödagen firas med maritim konst

Publicerad: