Polisen bjuder in tusentals ungdomar till Savoy-teatern – viktigt budskap om droger, mobbning och självbestämmanderätt

Helsingfors polisinrättning anordnar tillsammans med Helsingfors stad fem upplysningskonserter för ungdomar under namnet ”Ta hand om!” (”Pidä huolta!”) på Savoy-teatern 30.9–2.10.
Polismusikkårens konsert i Savoy.
”Ta hand om!”-konserterna för högstadieelever ordnas på Savoy-teatern denna vecka. Bild: Polisen

Till konserterna har inbjudits alla högstadiebarn i Helsingfors. Ungdomarna kommer att få viktig information om självbestämmanderätt, droger, nätmobbning och de utmaningar de kan möta på gatorna. Förutom detta omfattande informationspaket får ungdomarna också njuta av en musikalisk upplevelse, levererad av en blåsorkester med 43 musiker i Helsingfors polismusikkår.

– I år når Helsingfors polismusikkår ut till över 30 000 barn runt om i Finland med ”Ta hand om!”-upplysningskonserterna och "Ring polisen 112"-konserterna för lågstadieelever. Konserterna har varit mycket populära. Ungdomarna får viktig och aktuell information som berör deras liv, och dessutom får de njuta av en kulturell upplevelse som inte är en helt dagligen förekommande händelse för dem, säger Helsingfors polischef Jari Liukku.

”Det finaste är när den unga publiken tystnar för att lyssna”

På ”Ta hand om!”-konserterna berättar en erfaren narkotikapolis om farorna med droger utan att försköna. Ungdomarna får höra om saker på deras eget språk, saker de kan komma att stöta på och som de funderar över. De får även lära sig om konsekvenserna av rusmedelsbruk.

I avsnittet om självbestämmanderätt tas det upp hur man kan känna igen sexuella trakasserier och hur man ska agera om man drabbas. En viktig synvinkel är att sexuell självbestämmanderätt är något som tillhör alla jämlikt. Andra viktiga ämnen under konserterna är mobbning, hat och våld.

– Det finaste med konserterna är de ögonblick då den unga publiken blir knäpptyst och verkligen lyssnar på vad vi har att säga. Det är en påtaglig känsla när ungdomarna inser hur lätt kriterierna för sexualbrott uppfylls eller hur även små mängder narkotika kan påverka resten av livet, säger den erfarna sexualbrottsutredaren, äldre kriminalkonstapel Maija Aunio, som varit med på ”Ta hand om!”-konserterna sedan 2017.

Förebyggande arbete är en av polisens huvuduppgifter. Helsingfors polismusikkår har redan över 75 års erfarenhet av arbete med barn och unga. Orkesterns musikrepertoar sträcker sig från pop- och rockmusik till symfonisk blåsmusik.