Barn och unga från Ukraina njuter av sommaren i Helsingfors

Ukrainska barn och unga anlände från vänorten Dnipro till Finland i juli för att delta i sommarläger.Lägerperioden erbjöd den ukrainska gruppen såväl naturupplevelser som sevärdheter i Helsingfors.
Ukrainska ungdomar i ett skogsläger.
Särskilt den vackra naturen gjorde en inverkan på barnen och unga under deras besök i Finland. Borgbacken var höjdpunkten för Helsingforsresan. Bild: Petteri Keskikuru

Helsingfors och Dnipro stad ingick i december 2023 ett samarbetsavtal mellan städerna. Ett av specialtemana för samarbetet är att arbeta med barn och unga. I och med detta ordnade Helsingfors stad i samarbete med Leirikesä ry och Helsingin NMKY i juli ett läger på två veckor i Helsingfors och dess närområden för barn och unga från Dnipro. Sammanlagt 30 ukrainska ungdomar anlände till Finland för att njuta av sommaren och andas ut från den tunga vardagen i det krigförande hemlandet.

Tältlägret i naturen erbjöd nya upplevelser

Ungdomarna från Dnipro tillbringade största delen av lägerperioden i naturvackra landskap på lägerområdet i Kiljava i Hyvinge. Lägret erbjöd rikligt med fartfyllt temaprogram, hobby- och pysselklubbar samt lugna stunder i tältläger med en egen grupp. På barnens egen fritid klättrade de till exempel på klättervägg, hoppade på studsmatta eller simmade i sjön. De anställda vid Leirikesä ry ansvarade för att lägret skulle löpa tryggt, för ett högklassigt lägerprogram och för god mat.

Ungdomar i olika åldrar från flera olika skolor i Dnipro deltog i lägret. Polina, 16, tyckte det bästa på lägret var att åka båt och vara till sjöss, och Margo, 14, gillade discot på lägret.

– Vi hade jättekul på lägret. Där fanns vacker natur och trevliga människor. Vi fick delta i många olika aktiviteter, såsom spel, simning, bastubad och gemensamma promenader, berättar Polina.

Unga människor paddlar på en sjö.
Barn och unga från Dnipro fick paddla, spela, simma och bada bastu i Kiljava. Bild: Petteri Keskikuru

Under stadsäventyret upplevde man de bästa sevärdheterna i Helsingfors

Under sitt besök i Finland fick barnen och de unga även njuta av ett stadsäventyr och se de viktigaste sevärdheterna i Helsingfors. De träffade även biträdande borgmästare Johanna Laisaari och diskuterade om sina erfarenheter. 

– Jag är glad över att samarbetet mellan Dnipro och Helsingfors har möjliggjort ett sådant här läger. Helsingfors stödjer er och ert land nu och i fortsättningen, och ni är alltid välkomna tillbaka, sade Laisaari till de unga.

Helsingin NMKY ordnade program med bland annat besök på Ode, Sveaborg, Salutorget och Kiasma.

– Det bästa med Helsingfors var att få ströva runt på vackra ställen. Jag gillade naturen i Sveaborg och att vi fick se oss omkring med en spårvagn, säger Margo.

Höjdpunkten på vistelsen i Helsingfors var naturligtvis besöket till Borgbacken.

– Utflykten till Borgbacken var min favorit i Helsingfors. Min favoritattraktion var Taiga, berättar Polina.

Ukrainska gäster och biträdande borgmästare Johanna Laisaari i Helsingfors centrum.
De barn och unga som deltog i lägret fick bekanta sig med sevärdheterna i Helsingfors och träffade biträdande borgmästare Laisaari i Helsingfors. Bild: Helsingin kaupunki

Paus i den tunga vardagen

Från Helsingin NMKY deltog Mervi Karttunen och Jyrki Eräkorpi i lägret. Enligt Eräkorpi är det viktigt att unga får möjlighet att njuta av sommaren och en liten paus i sin vardag.

– Vi vet naturligtvis inte exakt hurdan vardag dessa ungdomar har, men lägret var säkert en välförtjänt paus för dem i en svår situation. Solidariteten består av små gärningar, och med hjälp av lägret kan man göra något konkret för de unga och deras land, konstaterar Eräkorpi.

Enligt honom är det viktigt att kontinuerligt rikta sympati och stöd till Ukraina.

– Ukrainas flagga på Järnvägstorget gjorde en inverkan på de unga. Sådana här symboliska saker påminner även stadsborna om att Ukraina ännu länge behöver stöd, säger Eräkorpi.

Även borgmästare Juhana Vartiainen är glad över att lägret var lyckat.

– Det har varit fint att se hur det klart har varit uppfriskande för barn och unga som kommit från Dnipro att tillbringa tid i en lugn miljö här i Helsingforsregionen. Jag hoppas att kontakterna med de finländska ungdomarna och erfarenheterna av denna resa hjälper dem att upprätthålla hoppet och ge styrka i de svåra förhållandena i Ukraina, säger Vartiainen.