Helsingfors stöder den ukrainska staden Dnipro med olika donationer

Helsingfors stad skickar varudonationer som hjälp till staden Dnipro i Ukraina. Donationerna har skickats i väg under våren. Donationerna omfattar exempelvis byggbodar, en schaktmaskin och klassrumsmöbler. Målet med samarbetet mellan Helsingfors och Dnipro är att konkret stödja den ukrainska partnerstaden.
En sjöcontainer lastas på en lastbil.
Containrar, som donerats av Stara, lastas för transport. Stara donerade också en schaktmaskin till Dnipro. Bild: Risto Randell

Samarbetet mellan Helsingfors och Dnipro inleddes i december 2023. Samarbetet syftar till att konkret stödja den ukrainska partnerstaden. Till de särskilda temana i samarbetet mellan städerna hör utbildning, verksamhet för barn och unga, stadsplanering, säkerhet och beredskap samt god förvaltning.  

Helsingfors stad har kartlagt material och redskap som kan doneras till Dnipro, som ligger söder om Kiev. Materialet och utrustningen har samlats ihop till ett biståndspaket till Dnipro stad. Paketet ska transporteras till Dnipro i partier genom EU:s räddningstjänstmekanism under våren och sommaren. I Finland ansvarar inrikesministeriets räddningsavdelning för att koordinera räddningstjänstmekanismen. 

Biståndspaketet innehåller bland annat lösa möbler till klassrum och daghem, instrument för hälsovård och traumavård samt utrustning, fordon, redskap för fysioterapi, arbetsuniformer och utrustning för skyddsrum.

Två personer bär en pall med möbler.
Donationerna nådde fram till Dnipro med hjälp av EU:s räddningstjänstmekanism. Bild: Dnipro stad

Unik donation från Stara

Den första donationen som skickades till Dnipro på våren omfattade byggbodar och containrar samt en schaktmaskin, som donerades av Helsingfors stads affärsverk för byggtjänster Stara. Containrarna och schaktmaskinen lastades på lavetter på stora långtradare, med vilka de kunde transporteras vidare.

– Containrarna och maskinen transporteras till ett lager för EU:s räddningstjänstmekanism i Polen, varifrån de hämtas till Dnipro, berättar Outi Jäppinen, Helsingfors stads specialplanerare.

Finland har donerat materiellt bistånd värt sammanlagt cirka 20 miljoner euro till Ukraina inom olika sektorer, såsom hälso- och sjukvården, räddningsväsendet och energisektorn.

– De isolerade och elektrifierade byggbodarna och schaktmaskinen som Helsingfors Stara donerade är en speciell donation, eftersom de kan svara på många slags behov i Ukraina under kriget, säger Jäppinen.

Syftet med donationerna till Dnipro är att stödja staden där kriget härjar.

– Tack till våra finländska vänner för de redskap och den utrustning som de levererat till Dnipro stad. Vi uppskattar vårt partnerskap och är alltid tacksamma för allt stöd. Varje god gärning stöder moraliskt vårt folk, som fortfarande upplever ständig rädsla mitt i kriget som Ryssland inledde. Stödet som vi får är ett bevis på att vi trots allt inte är ensamma i denna strid, konstaterar Dnipros borgmästare Borys Filatov.

En person städar en bänk i skolan.
Möblerna rengjordes och deras skick granskades, varefter de packades på europallar. Det totala antalet pallar blev 440. Bild: Yasmin Murr

Helsingfors donerade tusentals gamla möbler

I juni skickades de återanvändbara möbler som donerats av sektorn för fostran och utbildning.

– Vi har inspekterat, rengjort och packat tusentals möbler. Möblerna packades på totalt 440 europallar. Organiseringen av packningsoperationen under en och en halv vecka var ganska hård, men tillsammans lyckades vi skicka möblerna i väg, berättar lokaltjänsternas planerare Johanna Laakso, som deltog i att rengöra möblerna och granska deras skick.