Helsinki tukee ukrainalaista Dnipron kaupunkia erilaisin lahjoituksin 

Helsingin kaupunki lähettää Ukrainaan Dnipron kaupunkiin avustuksina tarvikelahjoituksia, jotka ovat lähteneet matkaan kevään aikana. Lahjoitettaviin tarvikkeisiin kuuluu esimerkiksi työmaakoppeja, maansiirtokone sekä luokkahuoneiden kalusteita. Helsingin ja Dnipron kaupungin yhteistyön tavoitteena on tukea konkreettisesti ukrainalaista kumppanikaupunkia.
Staran lahjoittamia merikontteja lastataan kuljetusta varten. Stara lahjoitti Dniprolle myös maansiirtokoneen. Kuva: Risto Randell
Staran lahjoittamia merikontteja lastataan kuljetusta varten. Stara lahjoitti Dniprolle myös maansiirtokoneen. Kuva: Risto Randell

Helsingin ja Dnipron yhteistyö alkoi joulukuussa 2023. Käynnistyneellä yhteistyöllä pyritään konkreettisesti tukemaan ukrainalaista kumppanikaupunkia. Kaupunkien yhteistyön erityisteemoina ovat koulutus, lasten ja nuorten toiminta, kaupunkisuunnittelu, turvallisuus ja varautuminen sekä hyvä hallinto.  

Helsingin kaupunki on kartoittanut materiaaleja ja välineitä, joita on mahdollista lahjoittaa Kiovan eteläpuolella sijaitsevaan Dniproon. Materiaaleista ja välineistä on koottu avustuspaketti Dnipron kaupungille ja se kuljetetaan paikalle erissä EU:n pelastuspalvelumekanismin kautta kevään ja kesän aikana. Suomessa pelastuspalvelumekanismin koordinaatiosta vastaa sisäministeriön pelastusosasto.

Avustuksiin kuuluu muun muassa luokkahuoneiden ja päiväkotien irtokalusteita, terveydenhoito- ja traumavälineistöä sekä laitteita, ajoneuvoja, fysioterapiavälineistöä, ammattilaisvaatteita ja väestönsuojiin liittyvää välineistöä.

Lahjoitukset saapuivat Dniproon EU:n pelastuspalvelumekanismin avulla.  Kuva: Dnipron kaupunki
Lahjoitukset saapuivat Dniproon EU:n pelastuspalvelumekanismin avulla.  Kuva: Dnipron kaupunki

Ainutlaatuinen lahjoitus Staralta

Kevään ensimmäisenä lahjoituksena matkaan lähti Staran, Helsingin kaupungin rakentamispalveluliikelaitoksen lahjoittamia työmaakoppeja ja merikontteja sekä maansiirtokone. Kontit ja maansiirtokone lastattiin suurten rekka-autojen laveteille, joilta ne saatiin kuljetettua eteenpäin.

– Kontit ja työkone kuljetetaan Puolaan EU:n pelastuspalvelumekanismin välivarastoon, josta ne sitten noudetaan Dniproon, kertoo erityissuunnittelija Outi Jäppinen Helsingin kaupungilta.

Suomi on lahjoittanut materiaaliapua Ukrainaan eri sektoreilta, kuten terveydenhuollon, pelastustoimen ja energiasektorin alalta, noin 20 miljoonan euron edestä.

– Helsingin Staran lahjoittamat eristetyt ja sähköistetyt työmaakopit sekä maansiirtokone ovat sikäli erikoinen lahjoitus, että ne voivat vastata Ukrainassa monenlaisiin sodan ajan tarpeisiin, kertoo Jäppinen.

Dniproon tehdyillä lahjoituksilla pyritään tukemaan sodan koettelemaa kaupunkia.

– Kiitos suomalaisille ystävillemme Dnipron kaupungille toimitetuista tarvikkeista ja laitteista. Arvostamme kumppanuuttamme ja olemme aina kiitollisia kaikesta tuesta. Jokainen hyvä teko tukee moraalisesti kansaamme, joka edelleen kokee jatkuvaa kauhua keskellämme Venäjän käynnistämän sodan keskellä. Saamamme tuki on todiste siitä, että kaikesta huolimatta emme ole yksin tässä taistelussa, toteaa Dnipron pormestari, Borys Filatov.

Kalusteet puhdistettiin ja niiden kunto tarkistettiin, jonka jälkeen kalusteet pakattiin eurolavoille, joita kertyi yhteensä 440.  Kuva: Yasmin Murr
Kalusteet puhdistettiin ja niiden kunto tarkistettiin, jonka jälkeen kalusteet pakattiin eurolavoille, joita kertyi yhteensä 440.  Kuva: Yasmin Murr

Helsinki lahjoitti tuhansia vanhoja kalusteita  

Kesäkuussa matkaan lähtivät uudelleenkäytettävät kalusteet kasvatuksen ja koulutuksen toimialan lahjoittamina.

– Olemme tarkastaneet, puhdistaneet ja pakanneet tuhansia kalusteita. Kalusteet pakattiin eurolavoille, joita kertyi yhteensä 440. Puolentoista viikon pakkausoperaation organisoiminen oli melkoinen puristus, mutta yhdessä saimme kalusteet matkaan, kertoo tilapalveluiden suunnittelija Johanna Laakso, joka osallistui kalusteiden kuntotarkastukseen ja puhdistukseen.