Ukrainasta saapuneet nuoret nauttivat kesästä Helsingissä

Ukrainalaisia lapsia ja nuoria saapui heinäkuussa Suomeen kesäleirille Helsingin kumppanikaupunki Dniprosta. Leirijakso tarjosi ukrainalaisryhmälle niin luontoelämyksiä kuin Helsingin nähtävyyksiäkin.
Vierailullaan Suomeen nuoriin teki vaikutuksen erityisesti kaunis luonto. Helsinginreissun kohokohtana oli Linnanmäki. Kuva: Petteri Keskikuru
Vierailullaan Suomeen nuoriin teki vaikutuksen erityisesti kaunis luonto. Helsinginreissun kohokohtana oli Linnanmäki. Kuva: Petteri Keskikuru

Helsinki ja Dnipron kaupunki solmivat kaupunkien välisen yhteistyösopimuksen joulukuussa 2023. Yksi erityisteemoista yhteistyölle on lasten ja nuorten parissa toimiminen. Sen osalta Helsingin kaupunki yhteistyössä Leirikesä ry:n ja Helsingin NMKY:n kanssa järjesti heinäkuussa dniprolaisille lapsille ja nuorille kahden viikon leirityksen Helsingissä ja lähialueilla. Kaikkiaan 30 ukrainalaisnuorta saapui nauttimaan Suomen kesästä ja hengähtämään raskaasta arjesta sotaa käyvässä kotimaassa.

Telttaleiri luonnossa tarjosi uusia elämyksiä  

Suurimman osan leirijaksosta dniprolaisnuoret viettivät Kiljavan leirikeskuksessa Hyvinkäällä luonnonkauniissa maisemissa. Leiri tarjosi runsaasti vauhdikasta teemaohjelmaa, harrastus- ja askartelukerhoja ja rauhallisia telttakylähetkiä oman ryhmän seurassa. Lasten omalla vapaa-ajalla kiipeiltiin esimerkiksi kiipeilyseinällä, hypittiin trampoliinilla tai uitiin järvessä. Leirikesä ry:n työntekijät vastasivat leirin turvallisesta sujumisesta, laadukkaasta leiriohjelmasta ja hyvästä ruuasta.

Leirille osallistui eri ikäisiä nuoria useista dniprolaisista kouluista. Polinan, 16, mielestä parasta leirillä oli veneily sekä oleilu järvellä ja Margo, 14, tykkäsi leirin discosta.

 – Leirillä oli tosi hauskaa, siellä oli kaunista luontoa ja mukavia ihmisiä. Pääsimme tekemään paljon erilaisia aktiviteetteja, kuten pelaamaan, uimaan, saunomaan ja tekemään kävelyretkiä yhdessä, kertoo Polina.

Dniprolaisnuoret pääsivät melomaan, pelaamaan, uimaan ja saunomaan Kiljavalla. Kuva: Petteri Keskikuru
Dniprolaisnuoret pääsivät melomaan, pelaamaan, uimaan ja saunomaan Kiljavalla. Kuva: Petteri Keskikuru

Kaupunkiseikkailulla koettiin Helsingin parhaat nähtävyydet

Tutustumismatkallaan Suomeen lapset ja nuoret pääsivät nauttimaan myös kaupunkiseikkailusta ja näkemään Helsingin tärkeimpiä nähtävyyksiä. He myös tapasivat apulaispormestari Johanna Laisaaren ja keskustelivat kokemuksistaan.

– Olen tyytyväinen siitä, että Dnipron ja Helsingin yhteistyö on mahdollistanut tällaisen leirin. Helsinki tukee teitä ja maatanne nyt ja jatkossa, ja olette aina tervetulleita takaisin, Laisaari sanoi nuorille.

Helsingin NMKY järjesti ohjelmaa, johon kuului muun muassa vierailu Oodissa, Suomenlinnassa, Kauppatorilla ja Kiasmassa. 

– Helsingissä parasta oli kierrellä kauniissa paikoissa. Tykkäsin Suomenlinnan luonnosta ja siitä, kun pääsimme katsomaan maisemia ratikan kyydistä, sanoo Margo.

Helsingin vierailun huippuhetkenä oli luonnollisesti käynti Linnanmäellä.

 – Retki Linnanmäelle oli lempijuttuni Helsingissä. Lempilaitteeni oli Taiga, kertoo Polina.

Leirille osallistuneet nuoret pääsivät tutustumaan Helsingin nähtävyyksiin sekä tapasivat apulaispormestari Laisaaren Helsingissä.  Kuva: Helsingin kaupunki
Leirille osallistuneet nuoret pääsivät tutustumaan Helsingin nähtävyyksiin sekä tapasivat apulaispormestari Laisaaren Helsingissä.  Kuva: Helsingin kaupunki

Tauko raskaaseen arkeen

Helsingin NMKY:ltä leirillä mukana olivat Mervi Karttunen ja Jyrki Eräkorpi. Eräkorven mielestä on tärkeää, että nuoret saavat mahdollisuuden nauttia kesästä ja pienen tauon arjestaan.

– Emme tietenkään tiedä, millaista näiden nuorten arki tarkalleen on, mutta leiri oli varmasti ansaittu tauko heille raskaassa tilanteessa. Solidaarisuus koostuu pienistä teoista, ja leirin avulla nuorten ja heidän maansa hyväksi voidaan tehdä jotain konkreettista, Eräkorpi toteaa.

Hänestä on tärkeää, että sympatiaa ja tukea Ukrainalle osoitetaan jatkuvasti.

– Ukrainan lippu Rautatientorilla teki nuoriin vaikutuksen. Tällaiset symboliset asiat muistuttavat myös kaupunkilaisia siitä, että Ukrainassa tarvitaan tukea vielä pitkään, sanoo Eräkorpi.

Myös pormestari Juhana Vartiainen on iloinen siitä, että leiri onnistui.

– On ollut hienoa nähdä, kuinka Dniprosta saapuneille lapsille ja nuorille on selvästi ollut virkistävää viettää aikaa rauhallisessa ympäristössä täällä Helsingin seudulla. Toivon, että kontaktit suomalaisten nuorten kanssa ja kokemukset tältä matkalta auttavat ylläpitämään heissä toivoa ja antamaan voimia jaksaa Ukrainan vaikeissa olosuhteissa, sanoo Vartiainen.