Kulosaaren vanhan ostarin purkaminen mahdollista − tavoitteena on keskeisten palveluiden turvaaminen

Kulosaaren ostoskeskuksen asemakaavoitus on käynnistymässä uudelleen. Rakennusta pidetään arkkitehtuuriltaan hyvänä esimerkkinä 1960-luvun ostoskeskusrakentamisesta. Sen säilyttäminen on kuitenkin haasteellista. Kaavahakemuksen jättäneen ostoskeskusyhtiön mukaan rakennuksen säilyttäminen osittain tai kokonaan ei ole liiketoiminnallisesti mahdollista.
Vaalea kaksikerroksinen ostoskeskus kadun varrella.
Kulosaaren ostoskeskus on edustava esimerkki 1960-luvun alun ostoskeskusrakennuksesta. Kuva: Seppo Laakso

Kulosaaren ostoskeskusyhtiö on hakenut asemakaavan muutosta ostoskeskuksen alueelle. 
Suunnittelu on nyt käynnistymässä. Hakemuksen lähtökohtana on nykyisen ostoskeskuksen purkaminen sekä uusien asuntojen ja kivijalkaliiketilojen rakentaminen. Ostoskeskuksen mahdollinen purkaminen sekä kaupallisten lähipalvelujen turvaaminen ratkaistaan asemakaavan laatimisen yhteydessä. Kaupungin ensisijaisena tavoitteena suunnittelussa on varmistaa, että keskeiset kaupalliset palvelut säilyvät Kulosaaressa.

Tule keskustelemaan 5. marraskuuta Kulosaareen

Kaupunki järjestää Kulosaaren ostoskeskuksen tontin suunnittelusta avoimen esittely- ja keskustelutilaisuuden 5. marraskuuta klo 17.30–19.30 Kulosaaren ala-asteella. Tilaisuudessa kaupunki esittelee tavoitteensa suunnittelulle ja ostoskeskusyhtiön edustaja avaa yhtiön tavoitteita sekä esittelee tehtyjä selvityksiä. Tilaisuudessa on varattu aikaa myös keskustelulle. Tervetuloa!

Osallistumis- ja arviointisuunnitelmaan voi tutustua kaupungin nettisivuilla 28.10. alkaen. Suunnitelmassa kerrotaan kaavoituksen tavoitteista ja päätöksentekoprosessista. Työn taustaksi tehdyt selvitykset löytyvät myös verkosta. Palautetta suunnittelun tavoitteista ja tausta-aineistosta voi jättää kaupungin kirjaamoon 15.11.2024 asti.

Ostoskeskuksen tulevaisuutta on ratkottu jo vuosikymmenen ajan

Kulosaaren ostoskeskus on arkkitehti Erkki Karvisen suunnittelema. Se on edustava esimerkki 1960-luvun alun ostoskeskusrakennuksesta. Selvitysten mukaan rakennus on kulttuurihistoriallisesti ja arkkitehtuuriltaan arvokas.

Kulosaaren Ostoskeskus Oy omistaa sekä tontin että rakennuksen. Osa liiketiloista on ollut jo jonkin aikaa tyhjillään. Rakennusta on pidetty kunnossa osittaisilla korjauksilla, mutta sen nykyinen kunto edellyttää laajempaa peruskorjausta.

Ostoskeskusyhtiö haki tontille kaavamuutosta jo vuonna 2015. Ostoskeskusrakennuksen osittain säilyttävä periaate esiteltiin kaupunkisuunnittelulautakunnalle vuonna 2016. Lautakunta palautti periaatteen uudelleen valmisteltavaksi niin, että ostoskeskusrakennus puretaan kokonaan ja tilalle osoitetaan kerrostaloja ja kivijalkaliiketilaa. Tältä pohjalta laadittu uusi kaavaehdotus hyväksyttiin lautakunnassa vuonna 2017 ja kaupunginvaltuustossa vuonna 2018.

Kaupunginvaltuuston päätöksestä valitettiin Helsingin hallinto-oikeuteen. Hallinto-oikeus kumosi kaupunginvaltuuston päätöksen, koska kaava-aineisto ei sisältänyt riittäviä selvityksiä rakennushistoriasta, kunnosta ja korjattavuudesta sekä kaupallisista näkymistä.

Ostoskeskusyhtiö on hakenut uudestaan asemakaavan muutosta, jotta ostoskeskustontille voisi rakentaa sekä asuntoja että liiketiloja. Yhtiö on teettänyt tarvittavia selvityksiä kaavamuutostyön pohjaksi.

Päätöksiä odotettavissa noin vuoden kuluttua

Alueen asemakaavoitus etenee siten, että asemakaavaehdotus tulee kaupunkiympäristölautakunnan käsiteltäväksi arviolta syksyllä 2025. Lopullisen päätöksen asemakaavasta tekee kaupunginvaltuusto.