Vettä, valoa ja fyysistä komiikkaa yhdistävä Pipes & Hoses on poikkeuksellinen näyttämöteos, sillä se tuo Stoan lavalle 2000 litraa vettä matalassa vesialtaassa. Keskimäärin suomalainen käyttää vuorokaudessa lähes 4000 litraa vettä piilovesi mukaan luettuna. Teos nostaakin esiin ihmisten arkipäiväisten tekojen merkityksen suhteessa veteen katoavana luonnonvarana.
Teos sopii hyvin Stoan juhlaviikon päänostoksi, sillä ilmasto- ja ympäristökysymykset ovat Stoassa keskeisessä roolissa, ja esimerkiksi ympäristökasvatukseen on panostettu viime vuosina voimakkaasti. Taidekasvatusryhmät jalkautuvat lähiluontoon, ja ympäristöteema kulkee kiinteästi mukana kulttuurikeskuksen sisällöissä, kuten syyskuussa päättyneessä Yhden pallon visiot -näyttelyssä.
Pipes & Hoses -teoksen lisäksi Stoan juhlaviikolla on luvassa muun muassa kaikille avoimet kakkukahvit, yhteisöllisen valotaideteoksen julkistus ja suureen suosioon nousseen Itäkuskus stand up -klubin maksuton näytös. Kulttuurikeskukseen on myös noussut nostalginen puhelinkoppi, jossa voi kuunnella tarinoita Stoasta viime vuosikymmenten varrelta nuorten toteuttaman ääniteoksen muodossa.
Vanhin Helsingin kulttuurikeskuksista
Neljäkymmentä vuotta täyttävä Stoa on vanhin Helsingin alueellisista kulttuurikeskuksista. Björn Krogiuksen ja Veli-Pekka Tuomisen suunnitteleman rakennuksen peruskivi muurattiin laskiaistiistaina 1983, ja talo valmistui vuoden 1984 lokakuussa nimellä Itäkeskuksen monitoimitalo. Sittemmin nimi vaihtui Stoaksi kulttuurikeskuksen kupeeseen vuonna 1984 kohonneen maamerkin, kuvanveistäjä Hannu Sirénin koboltinsinisen Stoa-veistoksen mukaan.
Stoassa saman katon alta löytyvät kulttuuripalvelut, Itäkeskuksen kirjasto, Nuorten toimintatalo Kipinä sekä Työväenopisto ja ruotsinkielinen työväenopisto Arbis.
– Stoan toiminta on muuttunut ja kehittynyt vuosien aikana yhdessä ympäröivän yhteisön kanssa, mutta sen ydin, taiteen ja kulttuurin saavutettavuus kaikille on pysynyt ennallaan, sanoo Stoan johtaja Antti Sarpo.
Stoasta Itä-Helsingin vetovoimaisin ajanviettopaikka
Itä-Helsinki on koko Suomen mittakaavassa mielenkiintoinen alue, jonka väestö moninaistuu nopeasti. Itäkeskuksen asukkaista jo nyt yli 40 prosenttia puhuu muuta kuin suomea, ruotsia tai saamea äidinkielenään. Asukasmäärä myös kasvaa merkittävästi lähivuosina ja aivan Stoan lähistölle suunnitellaan uusia asuntoja 12 000 helsinkiläiselle.
Juhlavuosi tarjoaa mahdollisuuden pohtia Stoan merkitystä Itä-Helsingin uutena keskuksena. Stoassa alkaa näillä näkymin vuonna 2028 mittava perusparannus- ja laajennushanke, joka 1,5-kertaistaa Stoan tilat. Samalla kulttuurikeskuksen palveluja uudistetaan. Kaupunkilaiset ovat olleet mukana uudistuvan Stoan ideoinnissa ja suunnittelussa. Tulevaisuuden Stoan toivotaan olevan Itä-Helsingin vetovoimaisin ajanviettopaikka, jossa voi kohdata muita moninaisten kulttuurien ja naapurillisen yhteishengen äärellä, nauttia monipuolisesta kulttuuritarjonnasta, harrastaa, hengata ja oppia uutta.
– Haluaisin, että sisällöistämme entistä suurempi osa olisi alueen erilaisten yhteisöjen toisilleen luomia. Stoa on tulevaisuudessa yhä vahvemmin alueensa näköinen kulttuurikeskus ja asukkaiden yhteinen olohuone, Sarpo visioi.
Poimintoja Stoa 40! -juhlaviikon varrelta:
Synttärijuhlat, ohjelmassa: kakkukahvit, Mitä kuuluu Stoa? -ääniteoksen avajaiset, Myyttinen maisema -valotaideteoksen julkistus, Stoan kansainvälisen kuoron esiintyminen
To 24.10. klo 16–18. Vapaa pääsy.
Itäkuskus stand up -klubi
Pe 25.10. klo 19. Vapaa pääsy.
MimoArt Company: Pipes & Hoses
Ensi-ilta la 26.10 klo 19.00. Muut esitysajat: su 27.10. klo 15.00, ti 29.10. klo 19.00
ja ke 30.10. klo 19.00. Liput: 28/18/11 €.
Brunssi Stoan katon alla
La 26.10. klo 12–15. Vapaa pääsy, vaaditaan ennakkoilmoittautuminen.
Kauhua kakaroille -tapahtuma
La 2.11. klo 16–19. Vapaa pääsy.