Pipes & Hoses, som kombinerar vatten, ljus och fysisk komedi, är ett exceptionellt scenverk eftersom det innefattar en grund bassäng fylld med 2 000 liter vatten på Stoas scen. Den genomsnittliga finländaren använder nästan 4 000 liter vatten per dag, inklusive virtuellt vatten. Arbetet belyser vikten av människors vardagliga handlingar i förhållande till vatten som en förgänglig naturresurs.
Verket passar bra som huvudattraktion under Stoas jubileumsvecka, eftersom klimat- och miljöfrågor spelar en viktig roll på Stoa, och till exempel miljöfostran har utgjort en storsatsning de senaste åren. Konstfostransgrupperna ger sig ut i den lokala naturen och miljötemat är en integrerad del av kulturcentrets innehåll, bland annat i form av utställningen En planets visioner, som avslutades i september.
Förutom verket Pipes & Hoses bjuder jubileumsveckan på Stoa på bland annat kaffe med dopp som är öppet för alla, invigningen av ett ljuskonstverk och en gratis föreställning av klubben Itäkeskus stand up, som har blivit väldigt populär. En nostalgisk telefonkiosk har också satts upp på kulturcentret, där du kan lyssna på berättelser om Stoa från de senaste årtiondena i form av ett ljudverk skapat av ungdomar.
Det äldsta kulturcentret i Helsingfors
Stoa är med sina 40 år det äldsta av Helsingfors regionala kulturcentrum. Grundstenen för byggnaden, som ritats av Björn Krogius och Veli-Pekka Tuominen, lades på fastlagstisdagen 1983 och huset stod klart i oktober 1984 under namnet Östra centrums allaktivitetshus. Namnet ändrades senare till Stoa, efter den koboltblå skulpturen Stoa av bildhuggaren Hannu Sirén, ett landmärke som uppfördes intill kulturcentret 1984.
På Stoa finns kulturtjänster, Östra centrums bibliotek, De ungas aktivitetshus Kipinä, finska arbetarinstitutet och Arbis under samma tak.
– Verksamheten på Stoa har förändrats och utvecklats under åren tillsammans med det omgivande samhället, men kärnan, att göra konst och kultur tillgänglig för alla, har förblivit oförändrad, säger Antti Sarpo, direktör på Stoa.
Stoa som den mest attraktiva platsen att fördriva tiden i östra Helsingfors
Sett till hela Finland är Östra Helsingfors ett intressant område med en befolkning som snabbt diversifieras. Redan nu har mer än 40 procent av invånarna i Östra centrum ett annat språk än finska, svenska eller ett samiskt språk som modersmål. Antalet invånare kommer också att öka betydligt under de kommande åren och alldeles i närheten av Stoa planeras nya bostäder för 12 000 helsingforsare.
Jubileet ger oss tillfälle att fundera över Stoas betydelse som ett nytt centrum för Östra Helsingfors. Som det ser ut nu kommer ett storskaligt totalrenoverings- och utbyggnadsprojekt att påbörjas 2028, vilket kommer att göra Stoas lokaler 1,5 gånger större. Samtidigt kommer kulturcentrets tjänster att förnyas. Stadsborna har deltagit i idéarbetet för och planeringen av det nya Stoa. Förhoppningen är att framtidens Stoa ska vara den mest attraktiva platsen att fördriva tiden på i Östra Helsingfors, där man kan träffa andra mitt bland olika kulturer och en grannsämja som präglas av samhörighet, njuta av ett brett utbud av kulturaktiviteter, utöva hobbyer, hänga och lära sig nytt.
– Jag skulle vilja att vårt innehåll till större del än tidigare skapades av och för de olika grupperna i området. I framtiden kommer Stoa i allt högre grad att vara ett kulturcentrum som avspeglar området och ett gemensamt vardagsrum invånarna, säger Sarpo.
Axplock av jubileumsveckan Stoa 40!:
Födelsedagskalas, inklusive: kaffe med dopp, invigning av ljudverket Mitä kuuluu Stoa? (Hur är läget, Stoa?), ingivning av ljuskonstverket Mytiskt landskap, framträdande av Stoas internationella kör
Tors. 24.10 kl. 16–18. Fritt inträde.
Klubben Itäkeskus stand up
Fre. 25.10 kl. 19. Fritt inträde.
MimoArt Company: Pipes & Hoses
Premiär lör. 26.10 kl 19.00. Övriga föreställningstider: sön. 27.10 kl. 15.00, tis. 29.10 kl. 19.00 och ons. 30.10 kl. 19.00. Biljetter: 28/18/11 €.
Brunch under Stoas tak
Lör. 26.10 kl. 12–15. Fritt inträde, förhandsanmälan krävs.
Evenemanget Kauhua kakaroille (Skräck för snorungar)
Lör. 2.11 kl. 16–19. Fritt inträde.