Kulttuurin kummilapsia Helsingissä jo lähes 17 000 – kirjasto ja liikuntapalvelut aloittavat kummitoimijoina 2024

Kulttuurin kummilapset -toiminnassa on mukana jo runsaat 16 500 Helsingissä asuvaa lasta ja noin 30 kummitoimijaa. Ensi vuonna syntyvät vauvat saavat kummeikseen kaupungin kirjaston sekä liikuntapalvelut, jotka tutustuttavat perheiden pienimmät sanataiteen ja liikkumisen maailmaan.
Vauvojen ja taaperoiden Hupsistupsis!-sirkustyöpajoissa Hurjaruuthin näyttämö muuntuu moniaistiseksi ja elämykselliseksi ympäristöksi.  Kuva: Tanssiteatteri Hurjaruuth / Riku Virtanen
Vauvojen ja taaperoiden Hupsistupsis!-sirkustyöpajoissa Hurjaruuthin näyttämö muuntuu moniaistiseksi ja elämykselliseksi ympäristöksi. Kuva: Tanssiteatteri Hurjaruuth / Riku Virtanen

Kulttuurin kummilapset -toiminta on jatkunut vilkkaana myös vuonna 2023, ja kulttuurin kummilapsia on pian jo upeat 17 000. Kuluvan vuoden aikana kummitoimijat ovat järjestäneet 761 tapahtumaa eri puolilla kaupunkia, ja vauvoille sekä taaperoille on ollut tarjolla muun muassa teatteri- ja musiikkielämyksiä sekä ensikosketuksia ruokakulttuurin ja kulttuuriperinnön maailmoihin. Vuonna 2020 ja sen jälkeen syntyneet helsinkiläislapset saavat vuosittain kutsun vähintään kahteen omien kulttuurikummiensa järjestämään tapahtumaan aina siihen saakka, kun lapsi aloittaa koulun.   

— Toiminnassa mukana olevien lasten ja heidän vanhempiensa ilahduttava määrä kertoo siitä, että Kulttuurin kummilapsitoiminta on vakiinnuttanut paikkansa osana monien helsinkiläisten lapsiperheiden arkea. Tätä tukee myös se runsaslukuinen kiittävä palaute, jota kummitapahtumista saadaan. Vanhempien antamien arvioiden keskiarvo on peräti 4,62 asteikolla yhdestä viiteen, kertoo Helsingin kaupungin kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan vs. toimialajohtaja Kirsti Laine-Hendolin.

Pienestä pitäen lukemisen ja liikkumisen maailmaan

Vuonna 2024 syntyvien vauvojen kummeina aloittavat Helsingin kirjasto ja liikuntapalvelut. 

— Kirjasto tarjoaa kummilapsilleen ja heidän perheilleen monipuolisia taide- ja kulttuurielämyksiä, jotka vahvistavat lapsen ja aikuisen vuorovaikutusta. Haluamme luonnollisesti tukea lapselle lukemista heti syntymästä lähtien ja kannustamme perheitä yhteisiin lukuhetkiin, kertoo erikoiskirjastonhoitaja Minna Rimpilä kaupunginkirjastosta.

— Ensi keväänä aloitamme kummitoiminnan teatterin elementtejä sisältävällä osallistavalla tapahtumalla, joka leikittelee vuorovaikutuksella ja kohtaamisilla eri eläinhahmojen kautta. Kaksikielisen tuokion innoittajina ovat perheen pienimmille soveltuvat ensikirjat, Mira Malliuksen Pikku tirriäinen ja Annika Sandelinin Säg hej -kirjat. Keväällä kirjaston kummitapahtumiin voi osallistua Itäkeskuksen, Malmin ja Kannelmäen kirjastossa sekä keskustakirjasto Oodissa. Syksyllä 2024 tapahtumatarjonta laajenee, ja mukana ovat Oodin lisäksi Töölön, Pasilan, Oulunkylän, Viikin ja Herttoniemen kirjastot, Rimpilä jatkaa.

Myös liikuntapalveluissa ollaan iloisia ja ylpeitä alkavasta kummitoimijuudesta. Tavoitteena on lisätä liikkumisen riemua lasten elämään ihan alkumetreiltä lähtien.

—Liikkumisen merkitys lapsen kehitykselle ja hyvinvoinnille on kiistatonta ja se on todennettu lukuisin tutkimuksin. Päivittäinen liike on lapselle yhtä tärkeää kuin uni ja terveellinen ravinto. Liikkuva lapsi on onnellinen lapsi, ja usein opitut tavat kantavat läpi elämän, taustoittaa liikuntapalveluiden erityissuunnittelija Saana Saarikivi.

Liikuntapalveluiden kummitapahtumat tuottaa OSIRIS-teatterin Loiske Ensemble, joka on erikoistunut vauvaikäisille ja pienille lapsille suunnattuihin tanssi- ja musiikkiesityksiin.

—Ensi vuonna pienille kummilapsille on tarjolla tanssi- ja musiikkiesitykset BabySauna ja BabyTango. Olemme suunnitelleet ne vauvojen kokemusmaailmaa kunnioittaen, ja tavoitteena on tuottaa lempeitä aistielämyksiä ja yhteinen mukava hetki vauvalle ja hänen aikuiselleen. Esitykset ovat sanattomia, joten niissä ei tarvita suomen kielen taitoa, kuvailee OSIRIS-teatterin johtaja Riikka Siirala.

Vuonna 2024 Kulttuurin kummilapsille järjestetään kaiken kaikkiaan noin 900 maksutonta, lapsen kehitysvaiheen mukaisesti räätälöityä tapahtumaa. Vuonna 2020 ja sen jälkeen syntyneet, Helsingissä asuvat lapset voi ilmoittaa mukaan toimintaan Kulttuurin kummilapset-palvelussa. 

Vuonna 2023 syntyvien lasten kummeina jatkavat Arkkitehtuurimuseo, Designmuseo, Helsingin kaupunginmuseo, Suomen kansallismuseo, Suomen kulttuuriperintökasvatuksen seura ja Tiedemuseo Liekki (ent. Helsingin yliopistomuseo). Vuonna 2022 syntyneiden lasten kummeja ovat Tanssin talo, Cirko – Uuden sirkuksen keskus, Tanssiteatteri Hurjaruuth, Teatterimuseo, Suomen valokuvataiteen museo ja Hotelli- ja ravintolamuseo. Kulttuurikummeina vuonna 2021 syntyneille lapsille toimivat Helsingin Kaupunginteatteri, Suomen Kansallisteatteri, Nukketeatteri Sampo, Teatteri ILMI Ö., Svenska Teatern ja Q-teatteri. Vuonna 2020 syntyneiden helsinkiläislasten kummi on Helsingin kaupunginorkesteri.

Kulttuurin kummilapset -palvelua hallinnoi Helsingin kaupungin kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala, ja sitä tukee Jane ja Aatos Erkon säätiö.

Koskettava kohtaaminen Svenska Teaternin På besök hos småkrypen -esityksessä.  Kuva: Svenska Teatern / Cata Portin
Koskettava kohtaaminen Svenska Teaternin På besök hos småkrypen -esityksessä. Kuva: Svenska Teatern / Cata Portin