Nästan 17 000 kulturens fadderbarn i Helsingfors – bibliotek och idrottsservicen börjar som kulturfaddrar 2024

Verksamheten Kulturens fadderbarn omfattar redan drygt 16 500 barn som bor i Helsingfors och omkring 30 kulturfaddrar. De barn som föds nästa år kommer att få stadens bibliotek och idrottsservicen som faddrar som kommer att introducera familjens yngsta i en värld av ordkonst och fysiska aktiviteter.
Ett småbarn på teater bland bollar och mjukisdjur med en cirkusartist.
I Hupsistupsis!-cirkusverkstäder för bebisar och småbarn förvandlas Hurjaruuths scen till en upplevelserik miljö för olika sinnen. Bild: Dansteatern Hurjaruuth/Riku Virtanen

Verksamheten Kulturens fadderbarn har pågått aktivt även år 2023 och snart kommer det att finnas 17 000 kulturens fadderbarn. Under det gångna året har faddrarna arrangerat 761 evenemang runt om i staden, och faddrarna har erbjudit bland annat teater- och musikupplevelser samt en första kontakt med matkultur och kulturarv för bebisarna och småbarnen. Helsingforsbarn som är födda 2020 och senare får årligen en inbjudan till minst två evenemang som ordnas av deras egna kulturfaddrar tills barnet börjar i skolan.  

— Det glädjande stora antalet barn och deras föräldrar som deltar i verksamheten visar att verksamheten Kulturens fadderbarn har förankrat sig som en del av vardagen för många barnfamiljer i Helsingfors. För detta talar också den stora mängden tacksam respons som vi får om fadderevenemangen. På en skala från ett till fem är genomsnittet av föräldrarnas betyg för verksamheten till och med 4,62, berättar Kirsti Laine-Hendolin, tf. sektorchef för Helsingfors stads kultur- och fritidssektor.

Ett steg in i en värld av läsande och fysisk aktivitet i tidig ålder

Helsingfors bibliotek och idrottsservicen blir faddrar för barn som föds 2024.

— Biblioteket erbjuder sina fadderbarn och deras familjer mångsidiga konst- och kulturupplevelser som stärker interaktionen mellan barnen och de vuxna. Vi vill naturligtvis stöda läsningen åt barn genast från deras födsel och uppmuntrar familjer till gemensamma läsestunder, säger Minna Rimpilä, specialbibliotekarie vid stadsbiblioteket.

— Nästa vår börjar vi fadderverksamheten med ett engagerande evenemang som innehåller teaterelement och leker med interaktion och möten med hjälp av olika djurfigurer. Boken Pikku tirriäinen av Mira Mallius och Annika Sandelins Säg hej-böcker, som lämpar sig för de minsta i familjen, har varit en inspiration för det tvåspråkiga evenemanget. På våren kan man delta i bibliotekens fadderevenemang på biblioteken i Östra centrum, Malm och Gamlas samt centrumbiblioteket Ode. Hösten 2024 utvidgas utbudet av evenemang och utöver Ode deltar även Tölö, Böle, Åggelby, Vik och Hertonäs bibliotek, fortsätter Rimpilä.

Också inom idrottsservicen är man glad och stolt över det nya fadderskapet. Målet är att öka rörelseglädjen i barnens liv ända från livets början.

— Betydelsen av fysisk aktivitet för barnets utveckling och välbefinnande är obestridlig och har bevisats genom ett stort antal undersökningar. Lika viktigt som sömn och hälsosam kost är att barn rör på sig varje dag. Ett fysiskt aktivt barn är ett lyckligt barn, och ofta bär lärda vanor hela livet igenom, berättar Saana Saarikivi, specialplanerare inom idrottsservicen.

Idrottsservicens fadderevenemang produceras av Loiske Ensemble vid OSIRIS-teatern, som specialiserar sig på dans- och musikföreställningar riktade till bebisar och småbarn.

—Nästa år bjuds de små fadderbarnen på dans- och musikföreställningarna BabySauna och BabyTango. Vi har planerat dem med tanke på bebisarnas upplevelsevärld och målet är att bjuda på milda sinnesupplevelser och en trevlig gemensam stund för bebisen och bebisens vuxna. Föreställningarna är ordlösa, så man behöver inte finskakunskaper i dem, beskriver Riikka Siirala, teaterdirektör vid OSIRIS.

År 2024 arrangeras sammanlagt omkring 900 kostnadsfria evenemang anpassade efter barnets utvecklingsstadium för kulturens fadderbarn. Barn som är födda 2020 och senare och som är bosatta i Helsingfors kan anmälas till Kulturens fadderbarn-verksamheten .

Som faddrar för barn födda 2023 fortsätter Arkitekturmuseet, Designmuseet, Helsingfors stadsmuseum, Finlands nationalmuseum, Finlands sällskap för kulturarvsfostran och Vetenskapsmuseet Lågan (före detta Helsingfors universitetsmuseum). Faddrar för barn födda 2022 är Dansens hus, Cirko – Centrumet för nycirkus, Dansteatern Hurjaruuth, Teatermuseet, Finlands fotografiska museum och Hotell- och restaurangmuseet. Kulturfaddrar för barn födda 2021 är Helsingfors Stadsteater, Finlands Nationalteater, Dockteatern Sampo, Teatern ILMI Ö., Svenska Teatern och Q-teatern. Fadder för helsingforsbarn födda 2020 är Helsingfors stadsorkester.

Tjänsten Kulturens fadderbarn administreras av Helsingfors stads kultur- och fritidssektor och understöds av Jane och Aatos Erkkos stiftelse.

Ett litet barn träffar en figur klädd till insekt i teatermiljö.
Ett rörande möte under en På besök hos småkrypen-föreställning på Svenska Teatern Bild: Svenska Teatern / Cata Portin