Helsingfors stadsmuseum är hela Finlands näst populäraste museum

Helsingfors stadsmuseum lever i samklang med Helsingforsbornas vardag på många sätt, och med 330 312 registrerade besök var museet det näst populäraste museet i Finland år 2024. Museinyheter år 2025 är förutom utställningar om hushållsavfall och nattliv också gratisinträde till Villa Hagasund för under 20-åriga stadsbor.
Nainen taluttaa polkupyörää kadulla Helsingin kaupunginmuseon edessä
Helsingfors stadsmuseum lever med i Helsingforsbornas vardag på många olika sätt och år 2024 var besökarna så många - hela 330 312 - att museet rankades som näst populärast bland alla museer i Finland. Bild: Jussi Hellsten

Stadsmuseet på Alexandersgatan lockade flest besökare och kurerade tre tillfälliga utställningar i fjol. Din bodi – Gymmens svettiga historia handlade om gym och gymentusiaster, sommarutställningen Mestor och paikkor – se Helsingfors med nya ögon gav fräscha, unika perspektiv på Helsingfors och M/S Baltic Queers bjuder på aldrig tidigare hörda berättelser och skådad dokumentation om regnbågsmigration kring Östersjön. Baltic Queers-utställningen kan ses till den 2 mars 2025.  En vecka före valborg slår Helsingfors stadsmuseum upp dörrarna till sommarutställningen som i år handlar om miljöansvar, avfallshantering i hemmen och återvinning.

Det rosaskimrande museet Villa Hagasund på Mannerheimvägen mellan Finlandia- och Musikhusen besöktes i fjol av totalt 42 392 museiintresserade. Utställningen En blick på Helsingfors – Volker von Bonins fotografier presenterade en varierande vardag och stolt stadsmiljö i Helsingfors. I slutet av oktober öppnade den vackra “upstairs-downstairsutställningen” Glittrar och bockar – herrgårdsfolkets två världar. Herrgårdsutställningen pågår hela våren och sommaren till den 31 augusti 2025.  En spännande höst väntar Villa Hagasunds besökare när mästarfångaren av stadsmiljöer, Stefan Bremer, ställer ut sina unika bilder om nattlivet i Helsingfors.

Under 20-åriga Helsingforsungdomar har möjlighet att besöka Villa Hagasund gratis hela 2025 från och med den första februari. Gratisinträdet är en av Helsingfors stadsfullmäktiges 150-års jubileumsgåvor till stadsborna.

Stadsmuseet, Villa Hagasund, Spåramuseet i Tölö och Sprutmästarens gård i Kronohagen noterade sammanlagt 429 327 museibesök i fjol. Den årskull Helsingforsbarn som var utsedd till årets ”Kulturens fadderbarn” deltog i babykonserter och teaterföreställningar, dagisbarn besökte Barnens stad och Spåramuseet samt firade mångkulturella festivaler. Grundskolebarn utforskade kulturmiljöerna kring Senatstorget och dokumenterade staden i fotografen Volker von Bonins fotspår. Helsingforsborna lånade aktivt de så kallade Minnenas resväskor. Den senaste resväskans regnbågstema lämpar sig särskilt för könsminoriteters och sexuella minoriteters nostalgiska minnesstunder.

– Helsingfors stadsmuseum är en helhetsupplevelse med fem olika museer – varje besökare har möjlighet att bli förälskad i Helsingfors. Vi lever i samklang med Helsingforsbornas vardag på många sätt och berättar om Helsingfors tillsammans med invånarna. Stadsmuseet är också en expert på förändringar i staden, museet förvaltar stadens historia och museet bidrar till att skapa ett gott liv för Helsingforsborna, säger museidirektör Reetta Heiskanen.

Det nya Donaremuseum öppnar på Konstens natt

Invigningen av det nya Donaremuseum, det före detta Arbetarbostadmuseet, i Vallgård nära Borgbacken firas på Konstens natt den 14 augusti. Den nuvarande museilokalen har renoverats grundligt; spisrummens uppdaterade interiörer, invånarnas gripande berättelser och den tidens ljudlandskapet bidrar alla till att ge en ännu mer nyanserad bild av arbetarklassens liv i Helsingfors än tidigare.