Laakson yhteissairaala -hankkeen peruskivi muurattiin aikakapselin kera

Laakson yhteissairaala -hankkeen peruskivi muurattiin perjantaina 6.10.2023 klo 14 Laakson sairaala-alueella. Laakson yhteissairaala -hanke uudistaa Laakson sairaala-alueen ja rakentaa alueelle yli 900 sairaansijaa psykiatriselle sairaalahoidolle ja Helsingin sairaalalle. Lisäksi Laakson yhteissairaalan allianssi rakentaa sairaalarakennuksen HUSin oikeuspsykiatrialle Ohkolan alueelle Mäntsälään.
Havainnekuvassa Laakson sairaala-alue rakentamisen valmistumisen jälkeen vuonna 2030. Kuva: Yhteenliittymä Laakson Latu
Havainnekuvassa Laakson sairaala-alue rakentamisen valmistumisen jälkeen vuonna 2030. Kuva: Yhteenliittymä Laakson Latu

Peruskiveä olivat muuraamassa ja tilaisuudessa puhuivat sosiaaliturvaministeri Sanni Grahn-Laasonen, Helsingin kaupungin pormestari Juhana Vartiainen sekä sairaalan käyttäjäorganisaatioiden edustajat eli Helsingin kaupungin sosiaali-, ja terveys- ja pelastustoimen toimialajohtaja Juha Jolkkonen ja HUSin toimitusjohtaja Matti Bergendahl, kiinteistöosakeyhtiö Laakson yhteissairaalan hallituksen puheenjohtaja Vesa Vainiotalo, pääsuunnittelija Toni Väisänen suunnitteluyhteenliittymä Laakson Ladusta sekä päätoteuttaja SRV:n toimitusjohtaja Saku Sipola.

Aikakapseliin tallennettiin jälkipolville tietoa hankkeesta, päivän sanomalehdet sekä Suomessa käytössä olevat kolikot.

Helsingin kaupungin ja HUSin yhteinen sairaalahanke on yksi Suomen suurimpia

Laaksoon rakennetaan kaksi uutta sairaalarakennusta ja peruskorjataan kaksi suojeltua sairaalarakennusta. Lisäksi toteutetaan laajat maanalaiset pysäköinti- ja huoltotilat. 

Sairaala-alueella on tehty valmistelevia töitä vuodesta 2022. Maanalaisten tilojen ja päärakennuksen maanrakennustyöt aloitettiin viime keväänä. Päärakennuksen rungon teko alkaa suunnitelman mukaan vuoden 2024 alussa. Kokonaisuus valmistuu vuonna 2030. 

Meilahden sairaala-alue laajenee Laaksoon

”Sairaalatoiminta tulee Helsingin alueella keskittymään kahdelle sairaala-alueelle, joista Meilahti-Laakso-alue on suurin ja merkittävin. Sairaala tulee olemaan laadukas, viihtyisä ja tehokas hoito- ja työympäristö asiakkaille, potilaille ja heidän läheisilleen sekä työntekijöille ja opiskelijoille. Laakson alueen sijainti on erinomainen, ja somatiikan ja psykiatrian toimiminen yhdessä samalla kampuksella ja Meilahden ’kainalossa’ hyödyttää varmasti kaikkia. Sairaalasta rakennetaan muuntojoustava niin, että sen toimintamallit ja tilat sopeutuvat myös muuttuviin tarpeisiin pitkälle tulevaisuuteen”, toteaa Helsingin kaupungin sosiaali-, terveys- ja pelastustoimen toimialajohtaja Juha Jolkkonen.

”Sairaalan suunnittelu perustuu tutkittuun tietoon ja parhaisiin käytäntöihin psykiatrisesta ja somaattisesta hoidosta. Suunnittelussa ovat olleet aktiivisesti mukana myös sairaalassa toimivat ammattiryhmät ja kokemusasiantuntijat. He ovat käyneet tutustumassa suunnitteluratkaisuihin mallitiloissa, ja suunnitelmia on aktiivisesti muutettu palautteen perusteella. Näin saamme rakennettua uudet, modernit tilat ja nykyaikaisen hoitoympäristön, jotka mahdollistavat parhaan mahdollisen, näyttöön perustuvan hoidon”, sanoo HUSin toimitusjohtaja Matti Bergendahl.

Sairaala-alue uudistuu allianssimallilla

”Laakson yhteissairaala on meille historiallisen merkittävä hanke, jonka rakentaminen jakautuu usealle vuodelle. Suuren ja vaativan kohteen rakentamiseen valittu allianssimalli on ehdottoman oikea ja voimme jälleen hyödyntää laajaa kokemustamme yhteistoiminnallisista toteutusmuodoista tärkeiden asiakkaidemme tueksi. Varmistaaksemme osaltamme parhaan mahdollisen lopputuloksen olemme kehittäneet hankkeen suunnitteluratkaisuja tiiviissä yhteistyössä suunnittelijoiden, käyttäjien, tilaajan ja allianssikumppaneiden kanssa. Onnistunut lopputulos tarkoittaa, että uudet rakennukset ja tilat vastaavat henkilökunnan, potilaiden, asiakkaiden ja heidän läheistensä tarpeita samalla, kun kohteelle asetetut taloudelliset tavoitteet saavutetaan”, kertoo SRV:n toimitusjohtaja Saku Sipola.

Hankkeen tilaaja on Helsingin kaupungin ja HUSin puoliksi omistama Kiinteistöosakeyhtiö Laakson yhteissairaala. Hankkeen toteuttaa Laakson yhteissairaalan allianssi, jossa ovat mukana päätoteuttaja SRV:n lisäksi Granlund sekä AFRYn ja A-Insinöörien muodostama suunnitteluryhmä. Allianssissa on mukana myös pää- ja arkkitehtisuunnittelusta vastaava Laakson Latu -yhteenliittymä, johon kuuluvat Arkkitehtitoimisto Tähti-Set, AW2-arkkitehdit, Lukkaroinen Arkkitehdit ja UKI Arkkitehdit.