Lainaa rantaroskan tutkimustarvikkeet kirjastosta
Rantaroskan tutkimustarvikelaatikko sisältää viisi settiä tutkimustarvikkeita, joten koululuokka tai muu ryhmä voi tutkia rantaa samanaikaisesti. Lainattava laatikko sisältää kaiken tarvittavan materiaalin sekä ohjeet rantaroskatutkimuksen tekemiseen. Halutessasi voit ottaa retkipäivänä mukaan oman ämpärin. Ohjeet auttavat tunnistamaan roskia ja mukana tulevilla suurennuslaseilla voit tiirailla roskia tarkemminkin.
Voit lainata rantaroskan tutkimustarvikkeet Herttoniemen, Kalasataman, Munkkiniemen, Viikin ja Vuosaaren kirjastoista sekä Keskustakirjasto Oodista. Näet kirjastojärjestelmään rekisteröidyt ja vapaana olevat tutkimustarvikelaatikot Helmet-verkkokirjastosta. Setit näkyvät järjestelmässä, sitä mukaan kun kirjastot ovat rekisteröineet ne järjestelmään. Voit varata tutkimustarvikelaatikon samana päivänä noudettavaksi kirjastoon soittamalla.
Rantaroskan tutkimustarvikkeiden laina-aika on kirjastojärjestelmässä 14 päivää. Tutkimustarvikkeet kannattaa kuitenkin ottaa lainaan siksi aikaa, kun niitä tarvitsee, jotta mahdollisimman moni ryhmä pääsee tutkimusretkelle. Puhdista ja palauta tarvikkeet rantaretkipäivän jälkeen seuraavalle lainattavaksi.
Rantaroskatutkimus paljastaa millaista muoviroskaa Helsingin hiekkarannoilla on
”Rohkaisemme helsinkiläisiä koulu-, leiri- ja harrasteryhmiä rantaroskatutkimuksiin. Kokemuksemme mukaan rantaroskatutkimus sopii monenlaisille ryhmille ja eri-ikäisille lapsille.”, Syken tutkija Anna-Riina Mustonen vinkkaa.
Yli puolet rannoilta löytyvästä pienestä roskasta on muovia. Muoviroskaa on paljon myös Helsingin rannoilla. Esimerkiksi styroksia ja muovin raaka-aineena käytettäviä pieniä muovipellettejä voi löytyä paikoitellen suuriakin määriä.
”Vuonna 2024 raportoiduista roskahavainnoista koostetaan ensimmäinen arvio pienen roskan määrästä Suomen rannoilla. Tutkijat eivät ennätä kaikkialle, joten kansalaisten raportoimat havainnot ovat todella tärkeitä”, Mustonen kertoo.
Muista raportoida retkipäivän roskalöydökset
Jotta roskahavainnot pääsevät osaksi tutkimustietoa, muista raportoida löydökset retkipäivän jälkeen. Vaikka roskia ei löytyisikään, myös nollatulosten raportointi on tärkeää kokonaiskuvan saamiseksi.
Ohjeet roskatutkimuksen tekemiseen ja tulosten raportointiin löydät lainattavasta tutkimustarvikelaatikosta. Lisäksi ne löytyvät materiaalipankki Mappasta.
- Kirjastojärjestelmään rekisteröidyt ja vapaana olevat tutkimustarvikelaatikot Helmet-verkkokirjastossa(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)
- Ohjeet roskatutkimuksen tekemiseen ja tulosten raportointiin löytyvät myös materiaalipankki Mappasta(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)
- Jaa tietoa roskan luontovaikutuksista Roskapolku -rastiradalla. Tulosta materiaali käyttöösi Mappasta(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)