Luonnon monimuotoisuuden edistäminen näkyväksi Helsingissä

Helsingin luonnon monimuotoisuuden turvaamisen toimintaohjelman (LUMO-ohjelman) edistymistä voi nyt seurata kaikille avoimella sivustolla. Vuoden 2022 tiedot kertovat muun muassa viherkertoimen ja viherkattojen käyttämisestä asemakaavoissa, merenalaisen luonnon kartoittamistyöstä ja nurmikoita niityiksi -hankkeiden etenemisestä.
Lupiinitalkoot Harakan saarella kesällä 2020.  Kuva: Kuva: Mari Sahlstén
Lupiinitalkoot Harakan saarella kesällä 2020. Kuva: Kuva: Mari Sahlstén

Helsinki on julkaissut LUMO-vahti-sivuston, jossa kuka tahansa voi seurata kaupungin luonnon monimuotoisuuden turvaamisen toimintaohjelman edistymistä. Jokaiselle ohjelman 95 toimenpiteestä on oma sivunsa, jossa toimenpiteeseen liittyvät suunnitelmat ja edistyminen ovat nähtävillä.

Sivustolta selviää esimerkiksi, että vuonna 2022 muutettiin nurmikoita niityiksi Itä-Helsingissä ja suunniteltiin keväällä 2023 perustettavia uusniittyjä Töölönlahdenpuistoon, kartoitettiin Helsingin vedenalaisen luonnon tilaa ja osallistuttiin ekologisen kompensaation käyttöönoton kehittämiseen kunnissa. Viherkertoimia ja viherkattomääräyksiä on viety asemakaavoihin, ja Broändassa Vuosaaressa toteutetaan monipuolisia viherkattorakenteita asuinrakennusten kattopinnoille ja parvekkeille.   

”Luonnon monimuotoisuuden hyväksi tehtävä työ koostuu hyvin erilaisista tehtävistä kuten maankäytön suunnittelusta, luontotiedon kartuttamisesta, luonnonsuojelualueiden perustamisesta sekä monimuotoisuuden lisäämisestä kaikilla viheralueillamme”, kertoo ympäristöjohtaja Esa Nikunen, joka on LUMO-vahdin julkaisemisesta päättäneen Helsingin luonnonsuojelun työryhmän puheenjohtaja. ”On arvokasta sekä kaupungin asukkaille että meidän työntekijöillemme tehdä näkyväksi kaikki tämä Helsingin upean luonnon eteen päivittäin tehtävä työ. Kaksi kolmasosaa LUMO-ohjelman toimenpiteistä on jo käynnissä.”

Luonnon monimuotoisuuden tilaa seurataan Helsingissä viime vuonna julkaistun kymmenvuotisen luontoseurantasuunnitelman pohjalta. Tietoa kerätään järjestelmällisesti tietyistä pinta-aloista, luontotyypeistä ja lajiryhmistä.

”LUMO-ohjelman monien toimenpiteiden myötä luonnon monimuotoisuus Helsingissä kohenee”, Nikunen toteaa. ”LUMO-vahti ja luonnon tilan seuranta antavat yhdessä hyvän kokonaiskuvan luonnon monimuotoisuuden turvaamisesta Helsingissä.”

LUMO-vahtia täydennetään jatkuvasti. Vuoden 2023 aikana on tarkoitus tunnistaa luonnon tilan seurantaan perustuvat hyvät mittarit jokaiselle LUMO-ohjelman 11 tavoitteelle.