Helsingin maapinta-alasta noin 40 prosenttia on luontoalueita. Kaupunki on tehnyt pitkäjänteistä, kunnianhimoista luonnonsuojelutyötä ainutlaatuisen kaupunkiluontonsa turvaamiseksi.
– Luonnonsuojelualueiden perustaminen on yksi luontoarvojen säilyttämisen ja lisäämisen työkalu kaupungissa. On iso edistysaskel, että luonnonsuojeluohjelman myötä suojellun pinta-alan määrä yli kaksinkertaistuu ja nousee yli 10 prosenttiin. Ohjelman toteuttamisen myötä suojeltua aluetta on 10,9 prosenttia maapinta-alasta. Suojellun meripinta-alan osuus uudessa luonnonsuojeluohjelmassa kasvaa yhdestä prosentista 11,7 prosenttiin, kertoo kaupunkiympäristön apulaispormestari Anni Sinnemäki.
Uusi luonnonsuojeluohjelma on aiempia ohjelmia huomattavasti laajempi ja kunnianhimoisempi
Uuteen luonnonsuojelualueohjelmaan 2025–2040 sisältyy 98 uutta luonnonsuojelulailla rauhoitettavaksi ehdotettavaa maa-alueiden ja sisävesien kohdetta Helsingin kaupungin alueelta. Kohteiden yhteispinta-ala on noin 1 221 hehtaaria. Uusia merialueita ohjelmassa on 22 kohdetta Helsingin kaupungin alueelta. Kohteiden yhteispinta-ala on noin 5 371 hehtaaria.
Rauhoitettaviksi ehdotettavien kohteiden valinnassa on painotettu kohteiden merkittäviä luonnonsuojelullisia ja luonnon monimuotoisuusarvoja sekä kohteiden kuulumista Helsingissä heikosti suojeltuun tai harvinaiseen luontoon. Tällaisia ovat eritoten vedenalainen luonto ja pienvedet sekä niityt, suot, kuivat kangasmetsät ja harvinaisimmat uhanalaiset luontotyypit. Merialuekohteiden valinta perustuu ensisijaisesti paikallisesti ekologisesti merkittäviin vedenalaisiin meriluontoalueisiin, jotka on arvioitu myös kansallisesti merkittäviksi. Suojeltavat alueet säilyvät pääosin virkistyskäytössä, jota kehitetään yhdessä kaupunkilaisten kanssa.
– Luonnonsuojelualueohjelma on valmisteltu laaja-alaisena asiantuntijatyönä kaupunkiympäristön toimialalla. Luonto, sen vahvistaminen ja vaaliminen kuuluu useimmiten kaupunkilaisilta saamiimme toiveisiin. Tätä toivetta haluamme toteuttaa muun muassa luonnonsuojelualueohjelman avulla. Ohjelman toteuttaminen vaatii edelleen tiivistyvää yhteistyötä, jotta luonnonsuojelua voidaan edistää kasvavassa kaupungissa. Toteuttamisaikataulu sovitetaan yhteen muun maankäytön suunnittelun kanssa siten, että samoissa kaupunginosissa tehdään samaan aikaan sekä uusien luonnonsuojelualueiden valmistelua että muuta suunnittelua, kertoo toimialajohtaja Ville Lehmuskoski.
Luontoarvot otetaan kattavasti ja yhä tarkemmin huomioon kaupunkiympäristön toimialan jokapäiväisessä työssä mukaan lukien kaavoitus, muu suunnittelu, rakentaminen ja kunnossapito. Kaupunginhallituksen hyväksymissä Helsingin ympäristönsuojelun tavoitteissa kaupunki on sitoutunut luontokadon pysäyttämiseen viimeistään vuonna 2030.