Helsingfors vill skydda tio procent av sina land- och havsområden före 2040

Helsingfors stads fjärde program för naturskyddsområden har färdigställts. I det föreslås att totalt 120 platser ska skyddas under åren 2025–2040. Det ambitiösa programmet syftar till att minst tio procent av både land- och havsområdena i Helsingfors ska vara strikt skyddade i slutet av programperioden. Programmet kommer att fördubbla den skyddade arealen på land och tiofaldiga den i marina områden.
Merenrantaa Pikku Niinisaaressa.
Lilla Bastön är en av de största öarna i den östra skärgården. Bild: Mira Lainiola.

Cirka 40 procent av Helsingfors landareal utgörs av naturområden. Staden har en lång historia av ambitiöst naturskyd dsarbete för att skydda sin unika stadsnatur.

Inrättandet av naturskyddsområden är ett verktyg för att bevara och förstärka stadens naturvärden. Det är ett stort framsteg att naturskyddsprogrammet kommer att mer än fördubbla andelen skyddade områden till över 10 procent. Genomförandet av programmet innebär att 10,9 procent av landarealen kommer att skyddas. Andelen skyddade havsområden i det nya naturskyddsprogrammet kommer att öka från en procent till 11,7 procent, berättar Anni Sinnemäki, biträdande borgmästare för stadsmiljö.

Det nya naturskyddsprogrammet är mycket mer omfattande och ambitiöst än tidigare program

Det nya programmet för naturskyddsområden 2025–2040 omfattar 98 nya land- och insjöområden i Helsingfors stad som föreslås bli skyddade enligt naturvårdslagen. Den totala arealen för objekten är cirka 1 221 hektar. Programmet omfattar 22 nya havsområden i Helsingfors stad. Den totala arealen för objekten är cirka 5 371 hektar.

Vid valet av platser som föreslås skyddas har man betonat objektens betydande naturskydds- och biodiversitetsvärden samt det faktum att de är en del av en dåligt skyddad eller sällsynt naturmiljö i Helsingfors. Hit hör framför allt undervattensnatur och småvatten, men också ängar, kärr, moskogar och de mest sällsynta hotade naturtyperna. Valet av marina objekt baseras främst på den lokala ekologiska betydelsen för marina undervattensmiljöer, som också har bedömts vara av nationell betydelse. De skyddade områdena kommer huvudsakligen att användas för rekreation, som kommer att utvecklas tillsammans med stadsborna.

– Programmet för naturskyddsområden har utarbetats genom övergripande expertarbete inom stadsmiljösektorn. Genomförandet av det kräver ytterligare intensifierat samarbete för att främja naturskydd i en växande stad. Tidtabellen för genomförandet samordnas med den övriga planeringen av markanvändningen så att både beredningen av nya naturskyddsområden och den övriga planeringen sker samtidigt i samma stadsdelar, berättar sektorchef Ville Lehmuskoski

Naturvärden beaktas på ett omfattande sätt och i allt större utsträckning i stadsmiljösektorns dagliga arbete, bland annat vid planläggning, övrig planering, byggande och underhåll. . I Helsingfors miljöskyddsmål som godkänts av stadsstyrelsen har staden förbundit sig att stoppa minskningen av den biologiska mångfalden senast år 2030. 

Du kanske är intresserad av