Nytt naturskyddsområde föreslås i Tali

Helsingfors stad bereder inrättande av ett naturskyddsområde i Tali. Området ingår i objekten i Helsingfors naturskyddsprogram 2015–2024. Stadsmiljönämndens miljö- och tillståndssektion behandlar skyddsförslaget på sitt sammanträde den 26 september.
Genom att skydda Tali strävar staden efter att bevara området med strandängar och lundar där det finns rikligt med fågel- och växtarter.  Bild: Virpi Karén
Genom att skydda Tali strävar staden efter att bevara området med strandängar och lundar där det finns rikligt med fågel- och växtarter. Bild: Virpi Karén

Det blivande naturskyddsområdet ligger längs Rutiån i Tali bredvid golfbanan i Tali. Områdets areal är 16,2 hektar. Till området hör en lundskog som omger Rutiån och intilliggande strandängsområden. I södra delen omfattar området ett vass- och strandängsområde, en fuktig lund och lite lundartad moskog mellan golfbanan och Stora Hoplaxviken. I västra delen av området finns ett vidsträckt område med rikligt gräsbevuxen vasstrandäng, vilket är sällsynt i Helsingfors. I sydöstra kanten finns en gammal grandominerad lund och en lundartad mo. Det finns rikligt med lövträd, bland annat björk och lönn.

Längs Rutiån österut från golfbanan finns en lövträddominerad lund där trädbeståndet består för det mesta av stora klibbalar. Nära koloniträdgårdsområdet finns även planterade popplar, lönnar, skogsalmar och askar.

Västra delen av skyddsområdet utgör ett värdefullt objekt vad gäller fågelbestånd i värdekategori I i Helsingfors. I området har inte på länge genomförts skogsbruksåtgärder. Tack vare den rikliga mängden av murken träd trivs många hackspettar i området. I områdets buskar häckar bland annat busksångare och kärrsångare.

Den rikliga mängden av murken träd gör området också till ett utmärkt tickområde. Bland arterna finns nära hotade och regionalt hotade arter samt flera andra tick- och skinnarter som är exempel på krävande och fåtaliga eller värdefulla skogslivsmiljöer i huvudstadsregionen.

Naturvårdsåtgärder som föreslås för området är bekämpning av främmande arter i vidsträckta områden och förbättring av livsförhållandena för artbeståndet i strömmande vatten. Besökare styrs bort från värdefulla växtlighets- och fågelbeståndsområden som är känsliga för slitage. Besökarnas säkerhet förbättras med nya skyltar, markeringar av stigar, genom att stänga av stigar som leder till golfbanan med och genom att sätta upp varningsskyltar.

Målet med vård- och användningsplanen är utöver naturskyddet att styra och rikta rekreationsanvändningen av området för att bevara naturens mångfald. Vid genomförandet av vårdåtgärderna är syftet att använda metoder och utrustning som skadar naturen så lite som möjligt. Vård- och användningsplanen har utarbetats av Luontoselvitys Metsänen Oy tillsammans med Ympäristötutkimus Yrjölä Oy

Du kanske är intresserad av