Kommentoi uuden luonnonsuojelualueohjelman luonnosta

Helsingin kaupunki laatii uutta luonnonsuojelualueohjelmaa vuosille 2025–2040. Ohjelmaluonnos esittää suojeltavaksi yli 100 uutta kohdetta, joilla turvataan kaupungin merkittäviä luontoarvoja. Luonnosta voi kommentoida 4. marraskuuta saakka.
Pitkospuut.
Lajiston ja luontotyyppien monimuotoisuuden lisäksi luonnonsuojelualueet turvaavat asukkaiden virkistys- ja retkeilymahdollisuuksien säilymistä. Kuva: Raisa Ranta

Kunnianhimoiset suojelutavoitteet

Helsingin neljäs luonnonsuojelualueohjelma on aiempia laajempi, ja siinä ovat ensi kertaa painokkaasti mukana merialue ja pienvedet sekä Östersundomin alue. Ohjelman luonnoksessa esitetään suojeltavaksi yhteensä 96 maa-aluetta ja 22 merialuetta eri puolilla kaupunkia. Ohjelman myötä suojelualueiden pinta-ala nousee noin 10 prosenttiin sekä maa- että meripinta-alasta. Tämä tarkoittaa suojelupinta-alan kaksinkertaistumista maa-alueilla ja kymmenkertaistumista merialueilla nykyiseen verrattuna.

Ohjelmaan valituilla kohteilla on merkittäviä luontoarvoja, ja ne täydentävät nykyistä luonnonsuojeluverkostoa. Lajiston ja luontotyyppien monimuotoisuuden lisäksi luonnonsuojelualueet turvaavat asukkaiden virkistys- ja retkeilymahdollisuuksien säilymistä.

Ohjelmaluonnos valmisteltu yhteistyössä ja yhteensovittamalla

Luonnonsuojelualueohjelman valmisteluun on osallistunut laaja joukko kaupungin asiantuntijoita. Kohteiden valinta perustuu tunnistettuihin luontoarvoihin, ja niiden ohella kohteiden valinnassa on huomioitu kaupungin muut kehitystarpeet.

Suurin osa alueista on pystytty alustavasti rajaamaan. Osa kohteista kuvataan vasta tarkastelualueina, joiden rajaus tarkentuu maankäytön suunnittelun edetessä. Tarkastelualueita on etenkin Östersundomissa. Lisäksi Töölönlahti ja Melkki kuvataan ohjelmaluonnoksessa pistemäisinä, mikä tarkoittaa, ettei suojelualueiden pinta-alaa ja rajausta ole vielä tässä vaiheessa voitu ratkaista. Luonnonsuojelualueohjelma ei sisällä Helsingin muissa kunnissa omistamia alueita.

Kaikkien suojelualueiden lopulliset rajaukset täsmentyvät kunkin alueen perustamisvaiheessa. Suojeltavalle alueelle laaditaan hoito- ja käyttösuunnitelma eli yksityiskohtaisempi suunnitelma alueen luontoarvojen turvaamiselle ja virkistyskäytölle.

Kommentoi ohjelmaluonnosta viimeistään 4. marraskuuta

Luonnonsuojelualueohjelman raporttiluonnos on nähtävillä Helsingin luonnonsuojelualueet -verkkosivulla 21.10. lähtien. Luonnoksesta voi jättää kirjallisia kannanottoja 4.11. saakka Helsingin kaupungin kirjaamoon. Merkitse tunnisteeksi diaarinumero: HEL 2024-011399. Lue lisäohjeet sivulta: Helsingin kaupungin kirjaamo: näin toimitat asiakirjan kirjaamoon.