Malminkartanon harrastushallissa liikutaan nuorten ehdoilla

Tuhannen neliön monitoimihallissa on tarjolla matalan kynnyksen liikuntaa kaiken tasoisille ja ikäisille kävijöille, mutta ennen kaikkea Malminkartanon ja Kannel
malminkartanon-harrastushallissa-voi-pelata-futsalia

Tuhannen neliön monitoimihallissa on tarjolla matalan kynnyksen liikuntaa kaiken tasoisille ja ikäisille kävijöille, mutta ennen kaikkea Malminkartanon ja Kannelmäen nuorille. Helsingin kaupungin nuorisopalveluiden perustamassa harrastushallissa nuoret itse ovat keskeisessä roolissa toiminnan suunnittelussa ja toteuttamisessa. Elokuussa 2021 avautunut harrastushalli on osa Enemmän yhdessä -hanketta.

Syksyn aikana sadat lapset ja nuoret ovat päässeet tutustumaan erilaisiin lajeihin ja liikkumaan ilman kalliita harrastusmaksuja tai sitoutumista treeniohjelmiin. Malminkartanon teollisuusalueella, Postin entisessä jakelukeskuksessa sijaitsevan hallin voi jakaa kolmeksi kentäksi. Sieltä löytyvät välineet monet eri lajiin, pukuhuoneet sekä yhteistila, jonka sisustukseen nuoret ovat päässeet vaikuttamaan.

Hallibosselaiset ovat harrastushallin sydän

Keskiviikosta perjantai-iltaan nuorisopalveluiden aikuiset ovat olleet harrastushallilla ohjaamassa toimintaa. Nuoriso-ohjaajien lisäksi paikalla ovat viikottain hallibosselaiset. Hallibosse on 14 - 20-vuotiaiden nuorten ryhmä, joka ideoi, suunnittelee ja toteuttaa harrastushallin aktiviteetteja.

“Harrastushalli on nuorten näköinen. Hallibosselaiset ovat yhdessä muiden nuorten kanssa luoneet yhteiset säännöt, jotka kaikki hallin käyttäjät ovat hyväksyneet. Ne on myös käännetty kuudelle kielelle”, Enemmän yhdessä -hankkeen projektipäällikkö Laura Arala kertoo.

Perjantai-iltana harrastushallilla “höntsäilee” kolme hallibosselaista: 15-vuotias Rasmus Mäkelä, 17-vuotias Joonas West ja 20-vuotias Jami Ahlsten. Hallibosselaisiksi he ovat päätyneet niin netti-ilmoituksen kautta, kaverin ehdotuksesta kuin nuoriso-ohjaajan kutsumana.

“Olen itse ollut nutalla aiemmin apuohjaaja, ja nyt pyysin Joonaksenkin messiin. Kun itse harrastan liikuntaa, niin tämä on ollut tosi hyvä juttu”, kertoo Ahlsten.

Hallibosseissa toimiminen on osa nuorisopalvelun polkua, jossa nuoren rooli kasvaa nuorisotalon asiakkuudesta apuohjaajaksi ja muihin vastuutehtäviin.

Maksutonta ja monipuolista liikuntaa matalalla kynnyksellä

Hallibosselaiset ovat yksimielisiä siitä, mikä on ollut hauskinta harrastushallilla.

“Ehdottomasti syyshulinat”, kaikki kolme vastaavat. Syyslomalla harrastushallilla järjestettiin päivittäin viiden tunnin ajan erilaista maksutonta ohjelmaa, ja tätä hallibosselaiset muistelevat hymyillen.

Syyshulinoiden kaltaisia tapahtumia on järjestetty hallilla muulloinkin, usein yhteistyössä eri kumppanien kanssa. Ensimmäisen kauden aikana toimintaa ovat tuottaneet useat järjestöt ja yhdistykset. Tavoitteena on, että kaikki hallilla järjestettävä toiminta on joko maksutonta tai hyvin edullista. Syksyllä tarjolla on ollut esimerkiksi ilmainen sirkuskurssi koululaisille.

“Olemme halunneet järjestää matalan kynnyksen toimintaa, johon kaikki voivat osallistua. Tavoitteelliselle kilpaurheilulle on omat paikkansa, täällä nuoret saavat itse vaikuttaa sisältöön ja tulla mukaan omien voimavarojensa ehdoilla”, Arala kertoo.

Erityisen suosittuja ovat olleet nuorisopalvelujen omat toiminnot. Parhaimmat ajat on tarkoituksella varattu nuorten omalle “höntsäilylle”.

“Yleensä liikuntapaikkojen suosituimmat harjoitteluvuorot menevät kilpaseuroille, ja nuoret joustavat. Nyt kello neljästä kahdeksaan on nuorten aikaa, ei aikuisten tai aktiiviurheilijoiden”, Arala selittää.

Hallin käyttövuoroja voi hakea Kannelmäen nuorisotyöyksiköstä ja ne ovat maksuttomia yhdistyksille, nuorten ryhmille sekä helsinkiläisille asukkaille ja yhteisöille.

Jami Ahlsten ja Joonas West ovat “sataprosenttisen valmiina” jatkamaan hallibosselaisina tulevaisuudessakin.

Harrastushalli on uudenlainen toimintatapa myös nuorisopalveluille

Malminkartanon harrastushalli poikkeaa muista nuorisopalveluiden toimipisteistä kahdella tavalla. Se on ensimmäinen omaehtoisen käytön toimipiste, jossa ei ole vakituista henkilökuntaa paikalla.

“Käyttö on sujunut hyvin eikä laajasta välinevarastosta ole kadonnut mitään. Nuoriso-ohjaajat ovat myös opastaneet käyttäjiä, että tilat ja välineet ovat yhteisiä ja niistä pidetään yhdessä huolta”, Laura Arala kertoo.

Ainutlaatuista on myös se, että harrastushalli on kaikkien alueen asukkaiden käytössä. Vaikka nuorisojärjestöjen toiminnalla on varattu suosituimmat vuorot, halutaan toimipisteessä palvella kaikkia ikäryhmiä. Hallin käyttöaste onkin korkea, sillä päivisin siellä pidetään niin iäkkäiden liikuntaryhmiä kuin väistötiloissa opiskelevien koululaisten liikuntatunteja.

Harrastushalli on saanut alkunsa osana Enemmän yhdessä -hanketta, jonka tavoitteena on tarjota Kannelmäen ja Malminkartanon alueella asuville nuorille helposti saavutettavaa harrastustoimintaa ja ehkäistä yksinäisyyttä. Hanke on yksi nuorten eriarvoisuutta vähentävän Mukana -ohjelman toimenpidekokonaisuuksista. Enemmän yhdessä -hanke päättyi vuoden 2021 lopussa, mutta Malminkartanon harrastushallissa toiminta jatkuu.

Kannelmäki-Malminkartano on yksi kolmesta kaupunkiuudistuksen pilottialueesta Mellunkylän ja Malmin lisäksi. Kaupunkiuudistus on uusi toimintamalli, jonka tavoitteena on kohentaa vanhojen asuinalueiden toimivuutta, viihtyisyyttä ja houkuttelevuutta.

Lue lisää Kannelmäki-Malminkartanon kaupunkiuudistusalueesta(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Varaa hallivuoro Malminkartanon harrastushalliin täältä(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Uutisen kuvat: Milla Palkoaho