Mannerheimintien peruskorjaus etenee – näin liikenne muuttuu 2. syyskuuta alkaen

Mannerheimintien peruskorjauksen toinen vaihe Runeberginkadun ja Reijolankadun välillä käynnistyy liikennejärjestelyjen rakentamisella syyskuun ensimmäisellä viikolla. Mannerheimintien peruskorjaus tehdään kahdessa vaiheessa ja valmistuu kokonaisuudessaan vuoden 2025 lopulla.
Mannerheimintien työmaa etenee 2. syyskuuta Runeberginkadun ja Reijolankadun välille. Peruskorjauksen eteläosuus valmistuu samalla.
Mannerheimintien työmaa etenee 2. syyskuuta Runeberginkadun ja Reijolankadun välille. Peruskorjauksen eteläosuus valmistuu samalla.

Työt vaikuttavat liikkumiseen Mannerheimintiellä ja sen poikkikaduilla. Liikenteen poikkeusjärjestelyt Mannerheimintiellä ja sivukaduilla muuttuvat töiden edetessä.

Työalueet

Remontin alkuvaiheessa Mannerheimintiellä on kolme työaluetta:
1.    Runeberginkadun ja Eino Leinon kadun välillä työalue on kadun länsipuolella.
2.    Eino Leinon kadunu ja Nordenskilödinkadun välillä työalue on kadun itäpuolella.
3.    Nordenskilödinkadun ja Reijonkadun välillä työalue on kadun länsipuolella.

Muutokset liikenteessä

Työmaan läpi voi ajaa koko remontin ajan. Moottoriajoneuvoille on remontin aikana käytössä yksi kaista kumpaankin suuntaan, mutta liikenne voi ruuhkautua.

Kartta. Mannerheimintien liikennejärjestelyt syyskuun alussa 2024.
Kartta. Mannerheimintien liikennejärjestelyt syyskuun alussa 2024.

Vaihtoehtoisia reittejä kannattaakin käyttää, jos se vain on mahdollista.
 

Ehdotuksia työmaan kiertoreiteiksi moottoriajoneuvoille.
Ehdotuksia työmaan kiertoreiteiksi moottoriajoneuvoille.

Peruskorjauksen valmistuttua kaistojen määrä palautuu nykyiselleen. Koko remontin aikana rappuihin ja liiketiloihin säilyy jalankulkuyhteys. Pihoihin ja porttikäytäviin voi ajaa, mutta kulkuihin voi tulla ajoittain lyhyitä häiriöitä sekä kiertoreittejä. 

Joukkoliikenne

Moottoriajoneuvot

Muutoksien teko alkaa torstaina 5. syyskuuta, ja muutokset ovat voimassa perjantaina 6. syyskuuta.

Mannerheimintiellä on käytössä yksi kaista kumpaankin suuntaan läpi työalueen koko remontin ajan. Ajokaistojen väheneminen voi kuitenkin aiheuttaa ruuhkia. Kaistojen määrä palautuu ennalleen remontin jälkeen.

  • Koko remonttialueella on alennettu 30 km/h nopeusrajoitus.
  • Moottoriajoneuvojen läpiajoliikenne Päivärinnankadulta suljetaan.
  • Edelleen läpiajolta suljettuja ovat Sibeliuksenkatu, Sallinkatu, Savilankatu, Ruusankatu ja Minna Canthin katu Ruusankadun kohdalla.
  • Ajo kiinteistöihin on sallittua vastakkaisen kadun suunnasta. Poikkeuksena on Ruusankatu, jossa kiinteistöille ajo on Mannerheimintien suunnasta. Poikkikatujen ajosuunnat muuttuvat työalueiden siirtyessä.
  • Pelastusajoneuvojen ja taksien pääsy ovien eteen säilyy.
  • Pysäköintipaikkoja poistuu suljettujen poikkikatujen päistä ajoneuvojen kääntöpaikkojen takia.
  • Remontin jälkeen Ruusankatu, Savilankatu ja Sallinkatu muuttuvat pysyvästi yksisuuntaisiksi.

Jalankulku

  • Jalkakäytävät Mannerheimintien molemmin puolin säilyvät käytössä remontin alkuvaiheessa.
  • Töiden edetessä reitteihin tulee kuitenkin muutoksia. Kulku kaikkiin rappuihin ja kivijalkatiloihin säilyy koko remontin ajan.
  • Osa Mannerheimintien suojateistä suljetaan, mutta lähistöllä on korvaavat suojatiet. Runeberginkadun ja Reijolankadun välille jää 10 suojatietä jalankulkijoiden käyttöön.
  • Valo-ohjatut suojatiet säilyvät Reijolankadun, Nordenskiöldinkadun, Toivonkadun sekä Runeberginkadun kohdalla. Toivonkadulla liikennevalot ovat käytössä toistaiseksi remontin alussa.
  • Reijolankadulla pohjoispuolen jalkakäytävä muutetaan yhdistetyksi jalankulun ja pyöräilyn väyläksi töiden ajaksi.

Pyöräliikenne

  • Erillistä pyöräreittiä Mannerheimintiellä ei työn aikana ole, vaan käytössä ovat lähikatujen pyöräväylät. Työmaan kanssa samansuuntainen reitti löytyy Urheilukadulta.
  • Reijolankadun pyöräkaista poistuu käytöstä Mannerheimintien suuntaan ja viereinen jalkakäytävä muutetaan yhdistetyksi jalankulun ja pyöräilyn väyläksi.