– Malminkartano on todella keskeisellä paikalla. Lähialueilla asuu lähes 100 000 ihmistä, ja tänne on helppo tulla, tuli sitten Kaarelasta, Kivistöstä, Konalasta, Kaivokselasta, Myyrmäestä tai Kannelmäestä. Ja alueella on valtavasti pyöräilijöitä, Martti Kuoppa listaa.
Kuoppa aloitti Martin Pyörähuollon pop up -version Vantaan Vapaalassa, perheensä autotallissa maaliskuussa 2022. Syksyllä tuli aika laajentaa toimintaa Malminkartanoon.
Remontti aseman naapurissa sijaitsevissa tiloissa oli vielä kesken, kun ensimmäiset asiakkaat tulivat koputtelemaan ikkunaan ja kysymään, voisiko pyörän tuoda huoltoon.
Asiakkaat ovat syksyn aikana löytäneet paikallisen yrittäjän hyvin. Kuoppa on hyvillään lämpimästä vastaanotosta.
– Yksi asiakas sanoi jopa, että pyörähuolto Malminkartanossa on jumalan lahja. Palaute on ollut liikuttavan hyvää, hän kertoo.
Kaupunginosissa on voimaa!
Polkupyörähuoltoliikkeen perustaminen Malminkartanoon ei ollut ihan sattumaa, sillä hän on alueelta kotoisin, asunut lapsuutensa Parivaljakontiellä.
Ja pyörät ovat Kuopalle tärkeitä muutoinkin kuin yrittäjyyden takia. Hän aloitti BMX-pyöräilyn reilut 30 vuotta sitten. Harrastus on vienyt pitkälle, sillä hän on voittanut lukuisia lajin kansainvälisiä kilpailuja, muun muassa X-gamesit kolmesti ja maailmanmestaruuden kahdesti.
Kun yrityksen tarvitsemat kunnon tilat tulivat ajankohtaiseksi, hän kertoo kytänneensä sopivaa tilaa Malminkartanosta jonkin aikaa.
–Yksi hyvä Pihkatiellä ehti jahkailuni takia mennä toiselle yrittäjälle. Onneksi kuitenkin pian tuon jälkeen kuulin näistä Luutnantintien tiloista.
Kuoppa kertoo uskovansa kaupunginosien voimaan. Paikalliset ihmiset arvostavat saadessaan palveluja omaan naapurustoon.
Malminkartano ansaitseekin hänen mielestään hyvännäköiset, valoisat liiketilat, sellaiset, joissa myös hän itse mielellään asioisi.
Mukaan mahtuu vielä
Malminkartanolaisia ilahduttavat Martin Pyörähuollon lisäksi muutkin kivijalkayrittäjät. Cafe Elosta on tullut yksi paikallisten suosikki, ja Flea Styling -second hand -liikkeeseen ajetaan kuuleman mukaan Turusta asti.
Luutnantinpolulla sijaitseva kuivakukkia myyvä Kukkapelto on myös hieno esimerkki kulmakunnan eloon heräämisestä.
Naapurissa Kannelmäessä on puolestaan ilahduttu vintage-liike Muijasta.
Liiketilaa olisi kuitenkin tarjolla yhä uusille yrittäjille. Paraikaa tehdään työtä, jotta tyhjät tilat ja yrittäjät löytäisivät toisensa. Tyhjät tilat tekevät tunnelmasta aution ja heikentävät viihtyisyyttä.
Tilanteeseen on puututtu muun muassa Fiksu kaupunki -innovaatiohankkeella, jonka yksi tavoite on vahvistaa esikaupunkialueiden viihtyisyyden ja turvallisuuden kokemusta.
Hankeasiantuntija Outi Rissanen kaupungilta huomauttaa, että Malminkartano ei suinkaan ole ainoa alue, jossa liiketiloja on jäänyt tyhjiksi.
Verkkokauppa on vähentänyt kivijalkaliikkeissä asiointia ympäri maailman.
Kaupungin ja Forum Virium Helsingin yhteisessä hankkeessa eri toimijat tuodaan yhteen keskustelemaan, kuinka tiloja olisi mahdollista saada nykyistä tehokkaammalle käytölle. Keskusteluissa on ollut mukana liiketilojen omistajia, yrittäjiä, asukkaita sekä aiheen parissa työskenteleviä kaupungin työntekijöitä.
Hankekoordinaattori Annamaria Rossi kertoo, että kertaluonteisen asukaskyselyn haastatteluissa ja työpajoissa tyhjiin tiloihin on toivottu esimerkiksi avointa, asukaslähtöistä tilaa sekä yrittäjien käsityöläispalveluja, kuten suutaria.
– Maailma on täynnä hyviä ideoita. Jatkamme pohdintaa työpajoissa. Tarkoitus on myös keskustella siitä, kuinka ideoita voidaan toteuttaa käytännössä, Rissanen kertoo.
Arkeen helpotuksia
Forum Virium Helsinki on toiminut aikaisemmin lähinnä uusilla kaupunkialueilla, kuten Kalasatamassa ja Jätkäsaaressa.
Fiksu Kaupunki -hankkeen myötä vastaavanlaista toimintaa tuodaan nyt Malminkartano – Kannelmäki -alueelle, Malmille, Mellunkylään ja Pasilaan.
Tavoitteena on kehittää ratkaisuja, jotka helpottavat asukkaiden arkea, luovat yrityksille uusia mahdollisuuksia ja edistävät hiilineutraalia kaupunkia.
Malminkartano-Kannelmäki, Malmi ja Mellunkylä ovat niin kutsuttuja kaupunkiuudistusalueita. Kaupunkiuudistus on uusi toimintamalli, jonka tavoitteena on kohentaa vanhojen asuinalueiden toimivuutta, viihtyisyyttä ja houkuttelevuutta.