Kyselyt tuottivat runsaasti tietoa ydinkeskustan kehittämisen tueksi

Helsingissä on käynnissä kaksi projektia ydinkeskustan kehittämiseksi. Toisessa kaupunkiorganisaation ulkopuoliset asiantuntijat tuottavat ehdotuksen ydinkeskustan elinvoimaa lisäävistä toimenpiteistä ja toisessa määritellään yhteistyössä elinkeinoelämän kanssa ydinkeskustan kehittämiseen yhteinen tahtotila.
Jouluvaloja Helsingin ydinkeskustassa.
Jouluvaloja Helsingin ydinkeskustassa. Kuva: Jussi Hellsten

Kaupunkilaisille suunnattuun ydinkeskustan elinvoimaan liittyvään kyselyyn vastasi tänä syksynä yhteensä noin 800 asukasta ja yrityksille suunnattuun noin sata. Kyselyjen avulla on kerätty arvokasta tietoa ydinkeskustan kehittämiseen liittyvän tahtotilaselvityksen tekijöille ja toimenpiteiden suunnittelijoille. 

Valmistuttuaan tammikuussa 2025 ydinkeskustan elinvoimaan liittyvä selvitys tarjoaa vahvaan ulkopuoliseen asiantuntemukseen perustuvan näkemyksen keskustan kehittämisen mahdollisista toimenpiteistä. Tämän lisäksi tammikuun lopussa julkaistaan kaupungin ja elinkeinoelämän yhteistyönä laadittava tahtotila ydinkeskustan kehittämiselle.

– Kiitämme kaikkia kyselyihin vastanneita tärkeistä mielipiteistä ja ideoista. Ydinkeskustan tahtotilaprojektissa olemme jatkaneet työskentelyä sidosryhmien ja yritysten kanssa kahdessa työpajassa, joiden aikana on analysoitu ydinkeskustan tulevaisuuden menestystekijöitä ja hahmoteltu yhteistä visiota kehittämiselle. Työn myötä syntyy kiteytys tulevaisuusteoista, joiden ympärille voidaan rakentaa hedelmällistä yhteistyötä kaupungin ja elinkeinoelämän välille, kertoo johtava asiantuntija Timo Hämäläinen Helsingin kaupungin elinkeino-osastolta.

Elinkeinoelämän edustajien näkemykset kehittämissuunnasta yhteneväiset

Yrityksille kohdennetun kyselyn ja yritystyöpajan annin pohjalta yhteistä pureutumista vaativiksi ydinkeskustan tulevaisuutta määrittäviksi menestystekijöiksi on listattu seuraavat: 

•    elinkeinoelämän ja kaupungin välisen vuoropuhelun ja yhteiskehittämisen vahvistaminen, 
•    voitto kilpailussa ihmisten vapaa-ajasta, 
•    keskusta-asumisen lisääminen, 
•    saavutettavuuden ja keskustassa liikkumisen parantaminen sekä 
•    työelämän muuttuneisiin tarpeisiin vastaaminen.

Näiden teemojen puitteissa seuraavaksi tarkennetaan, mitkä ovat elinkeinoelämän ja kaupungin näkökulmasta lisäarvoa tuovat tavoitteet ja niitä edistävät teot.

Tätä kokonaisuutta edistetään Helsingin kaupungin ja elinkeinoelämän yhteistyöryhmässä (HELY-työryhmä), joka toimii ydinkeskustan elinvoiman vahvistamiseksi.