Mikä on vuoden 2023 helsinkiläinen kulttuuriteko? Ehdota voittajaa 10.11. mennessä

Helsingin kaupunki myöntää vuosittain kulttuuritekopalkinnon merkittävälle ja uudenlaiselle kulttuuriteolle tai -hankkeelle, jonka vaikutukset kohdistuvat Helsinkiin tai helsinkiläisiin. Palkinnon suuruus on 5 000 euroa. Kaupunkilaiset voivat nyt ehdottaa omaa suosikkiaan palkinnonsaajaksi.
Helsinkiläisten ääni halutaan saada valintaprosessissa aiempaa paremmin kuuluviin. Kuva: Lauri Rotko
Helsinkiläisten ääni halutaan saada valintaprosessissa aiempaa paremmin kuuluviin. Kuva: Lauri Rotko

Helsingin kulttuuriteko 2023 -palkinnon kriteereinä on, että palkittava teko muuttaa tai haastaa olemassa olevaa kaupunkitilaa tai toimintatapaa, tai saa näkemään asiat uudella tavalla. Kyseessä voi olla pieni tai suuri kulttuuriteko, joka osoittaa rohkeutta luoda jotain uutta ja erilaista. Palkinnonsaaja voi olla joko yhteisö tai yksittäinen henkilö. 

Kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kulttuuri- ja kirjastojaosto tekee joulukuussa päätöksen palkinnonsaajasta, mutta helsinkiläisten ääni halutaan saada valintaprosessissa aiempaa paremmin kuuluviin. Kaupunkilaiset voivat antaa oman ehdotuksensa vuoden kulttuuriteoksi pe 27.10. – pe 10.11. välillä sähköisellä lomakkeella(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun). Ehdotusten mukana toivotaan perusteluita.  

– Helsinkiläiset ovat parhaita asiantuntijoita kertomaan, mitkä kulttuuriteot tai -hankkeet ovat tänä vuonna tehneet kaupunkia entistä paremmaksi paikaksi kokea, osallistua ja elää. Nyt ei etsitä välttämättä suurinta ja suosituinta, vaan pieni ja yllättävä tekokin kannattaa tuoda esiin. Kehotankin pohtimaan, mikä on sekä ilahduttanut sinua henkilökohtaisesti että tehnyt helsinkiläisille ja helsinkiläisyydelle hyvää, sanoo Ulla Bergström, Helsingin kaupungin kulttuurin kumppanuuspäällikkö. 

Palkintotilaisuus järjestetään tammikuussa 

Palkinnonsaaja julkistetaan perjantaina 5.1.2024 kello 15 pidettävässä palkintotilaisuudessa keskustakirjasto Oodin Maijansalissa. Tilaisuuteen on vapaa pääsy, ja kaikki kaupunkilaiset ovat tervetulleita. Tilaisuudessa jaettava palkinto on suuruudeltaan 5 000 euroa. Rahapalkinnon lisäksi tilaisuudessa voidaan jakaa yksi tai kaksi kunniamainintaa.  

Helsingin kulttuuriteko -palkintoa on jaettu vuodesta 2009 lähtien, jolloin tunnustus myönnettiin Suvilahden graffitiaidalle. Sittemmin palkinnon ovat saaneet muun muassa Ravintolapäivä (2011) ja Sompasauna (2015). Viime vuonna palkittiin Refugee Film Festival (2022), joka tuo ohjelmistossaan esiin pakolaisuuteen ja maahanmuuttoon liittyviä teemoja ja tekee tiivistä yhteistyötä turvapaikanhakijataustaisten elokuvantekijöiden kanssa.  

Lista aiemmista palkinnonsaajista löytyy kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan verkkosivuilta.