Millaista kuntoutusta tarvitaan tulevaisuudessa? - Kerro kantasi!

Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveystoimiala kerää helsinkiläisten näkemyksiä kaupungin kuntoutuksen palveluista ja niiden kehittämisestä. Kaupunkilaisten näkemyksiä kerätään Kerrokantasi.hel.fi-verkkosivulla.  
Kuvituskuva. Kuva: Unsplash / Jana Sabeth
Kuvituskuva. Kuva: Unsplash / Jana Sabeth

Kaupunkilaisten ja kuntoutuspalveluja käyttävien asiakkaiden kokemustietoa tarvitaan, jotta tulevaisuuden kuntoutuspalveluja voidaan kehittää entistä paremmiksi.

Kaupunkilaisten näkemyksiä kuntoutuksen kehittämiskohteista sekä jo toimivista asioista kerätään Kerrokantasi.hel.fi-sivuston kautta ajalla 14.11.-19.12.2022. Sivustolle voi kirjoittaa kommentteja aiheesta sekä jättää yhteystietonsa, mikäli on kiinnostunut olemaan mukana kuntoutuksen kehittämisessä. Osallistua voi myös ruotsin kielellä. 

Mitä kuntoutus on? 

Kuntoutuksessa ihminen ylläpitää ja edistää toiminta- ja työkykyään ammattilaisen tuella.

Kuntoutus on merkittävä ja tärkeä osa terveys- ja hyvinvointipalveluita. Kuntoutuksen avulla terveyden ja toimintakyvyn haasteisiin voidaan puuttua varhaisessa vaiheessa, mikä on paitsi kustannustehokasta, myös kuntoutujan elämänlaadun kannalta tärkeää.   

Kuntoutuksen palveluita ovat mm. terapiat kuten fysio-, toiminta- ja puheterapia, apuvälinepalvelut, kehitysvammaisten kuntoutuspalvelut, mielenterveys- ja päihdekuntoutus sekä sosiaalinen kuntoutus. Kuntoutus koskettaa kaikkia ikäryhmiä lapsista ikääntyneisiin.   

"Maailman terveysjärjestö WHO:n arvion mukaan joka kolmas voisi terveydentilan tai sairauden vuoksi hyötyä kuntoutuksesta", kertoo Maailman toimivin kuntoutus -projektin päällikkö Jonna Shemeikka.   

Kuntoutusta tarvitsevia, merkittäviä asiakasryhmiä ovat esimerkiksi ikääntyneet, mielenterveys- ja päihdekuntoutujat, tuki- ja liikuntaelinvaivoista ja hermoston sairauksista kuntoutuvat sekä lapset ja nuoret joilla on neuropsykiatrisia haasteita.    

"Terveydenhuollon vastuulla oleva kuntoutus on merkittävästi lisääntynyt kuluneiden kahden vuosikymmenen aikana. Ennusteiden mukaan kuntoutuksen asiakasmäärät todennäköisesti jatkavat kasvuaan tulevaisuudessa muun muassa väestön ikääntymisen sekä edelleen lisääntyvien mielenterveyden haasteiden myötä", Shemeikka jatkaa. 

Kysely on auki – vastaa vaikka heti  

  

Näkemyksiä kuntoutuksen palveluista kerätään kyselyn Kerrokantasi-hel.fi-verkkosivustolla.  Kommentointi on mahdollista  maanantaista 14. marraskuuta 2022 alkaen. Halukkaat voivat jättää yhteystietonsa, mikäli haluavat jatkossakin osallistua kuntoutuksen kehittämiseen. 

Shemeikka kannustaa kaikkia kertomaan mielipiteensä siinäkin tapauksessa, että aihe ei olisi itselle ajankohtainen. 

 "Kuntoutuspalveluja jo nyt käyttävien tai käyttäneiden asiakkaiden kokemustietoa sekä kaikkien muiden kaupunkilaisten osallistumista todella tarvitaan. Tavoite on, että meillä on myös tulevaisuudessa oikea-aikaiset, vaikuttavat ja tarpeenmukaiset kuntoutuksen palvelut", hän sanoo.    

Kyselyyn voi vastata ajalla 14.11.-19.12.2022. 

Osallistu ja vaikuta tulevaisuuden kuntoutuspalveluihin!(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Var med och påverka framtidens rehabiliteringstjänster!(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

 

Helsingin kaupungin kuntoutuspalveluja kehitetään osana Tulevaisuuden sote-keskus –ohjelmaa (2020-2023).  Ohjelman tavoitteena on uudistaa sosiaali- ja terveyspalvelujen toimintatapoja ja kehittää ihmislähtöisiä palvelukokonaisuuksia.