Videovastaanotto laajemmin käyttöön myös fysio- ja toimintaterapiassa

Videovastaanotot ovat laajasti käytössä erilaisissa sosiaali- ja terveysalan palveluissa. Helsingin kaupunki, Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue sekä Vantaan ja Keravan hyvinvointialue ovat lisänneet ja monipuolistaneet videovastaanottojen käyttöä myös fysio- ja toimintaterapiassa. Videovastaanotot tarjoavat asiakkaille joustavuutta ja helpottavat kuntoutuksen saamista erilaisissa tilanteissa.
Videovastaanotot tarjoavat asiakkaille joustavuutta ja helpottavat kuntoutuksen saamista erilaisissa tilanteissa. Kuva: Marja Väänänen

Fysioterapiassa ja toimintaterapiassa käyvien ihmisten elämäntilanteet ja toimintakyky vaihtelevat suuresti. Videovastaanotot tarjoavat asiakkaille joustavuutta ja helpottavat kuntoutuksen saamista erilaisissa tilanteissa.

Usein terapeutti tapaa asiakkaan ensin paikan päällä. Kun kuntoutumisen suunnitelma on tehty asiakkaan kanssa, jatkokäynneissä voidaan hyödyntää videovastaanottoa. Asiakkaat ovat suhtautuneet myönteisesti videovastaanottoihin ja niiden hyödyllisyys on saanut kiitosta myös ammattilaisilta.

– Etävastaanotot toimivat hyvin useiden eri asiakasryhmien kanssa ja ovat hyvä lisä fysioterapiapalveluihin perinteisten lähivastaanottojen rinnalle, kertoo fysioterapeutti Oona Kuparinen Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueelta.

Hyötyä ja joustavuutta monille asiakasryhmille

– Videovastaanotoista voivat hyötyä monen ikäiset eri elämäntilanteissa olevat asiakkaat, mikä näkyy ainakin Helsingissä toimintaterapiapalvelussa, kertoo toimintaterapiapalvelun päällikkö Meri Pekkanen. 

Vastaanotolle siirtyminen voi olla mahdotonta esimerkiksi kipujen tai liikkumisen vaikeuksien vuoksi, ja videoyhteyden avulla asiakas voi osallistua terapiaan kotoaan käsin. Videovastaanotto voi mahdollistaa käynnin myös asiakkaan työpäivän aikana, kun aikaa ei erikseen tarvitse varata matkoihin.

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen kuntoutuksen kokemukset osoittavat, että nuoria on helpompi saada osallistumaan videovastaanotolle kuin perinteiselle vastaanotolle. Tämä voi parantaa nuorten sitoutumista hoitoon ja helpottaa heidän pääsyään tarvittaviin palveluihin.

Lasten kuntoutuksessa videovastaanottoja on käytetty muun muassa vierastavien vauvojen motoristen taitojen arvioinnissa. Vanhemmat voivat saada ohjausta kotonaan, mikä tekee tilanteesta vauvalle stressittömämmän. Lasten kuntoutuksen alkukeskusteluissa videovastaanotto mahdollistaa avoimen keskustelun ammattilaisen ja vanhempien välillä ilman, että lapsi kuulee aikuisille suunnattuja asioita. Videovastaanoton välityksellä myös molempien vanhempien osallistuminen käynnille voi olla helpompaa.

Kuntoutuksen seuranta ja ohjaus

Videovastaanotot tarjoavat myös etuja kuntoutuksen seurannassa. 

– Asiakkaan toimintakyvystä ja kuntoutuksen etenemisestä voi saada enemmän tietoa videokuvan avulla kuin perinteisellä seurantapuhelulla, kertoo toimintaterapeutti Inka Petäjäsalo Helsingin kaupungilta. 

Terapeutin on helpompi ohjata asiakasta videon välityksellä kuin puhelimessa, mikä parantaa tapaamisen ja ohjauksen laatua ja ymmärrettävyyttä.

Artikkelissa on mukana Helsingin kaupunki, Vantaan ja Keravan hyvinvointialue ja Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue. Artikkeli on osaksi rahoitettu EU:n hankerahoituksella.

Sinua voisi kiinnostaa