Mer utbredd användning av videomottagningar även inom fysio- och ergoterapin

Videomottagningar används ofta inom olika social- och hälsovårdstjänster. Helsingfors stad, Västra Nylands välfärdsområde och Vanda och Kervo välfärdsområde har ökat och diversifierat användningen av videomottagningar även inom fysio- och ergoterapin. Videomottagningar ger klienterna flexibilitet och gör det lättare för dem att få tillgång till rehabilitering i olika situationer.
Videomottagningar ger klienterna flexibilitet och gör det lättare för dem att få tillgång till rehabilitering i olika situationer. Bild: Marja Väänänen

Livssituationen och funktionsförmågan hos personer som genomgår fysio- och ergoterapi varierar väldigt mycket. Videomottagningar ger klienterna flexibilitet och gör det lättare för dem att få tillgång till rehabilitering i olika situationer.

Ofta träffar terapeuten först klienten på plats. När en rehabiliteringsplan har upprättats tillsammans med klienten kan uppföljningsbesök genomföras i form av videomottagningar. Klienterna har varit positivt inställda till videomottagningarna och även yrkespersonerna har lovordat hur väl de kan utnyttjas. 

”Distansmottagningar fungerar bra för många olika klientgrupper och är ett bra komplement till traditionella mottagningar på plats inom fysioterapitjänsterna”, säger Oona Kuparinen, fysioterapeut inom Västra Nylands välfärdsområde.

Fördelar och flexibilitet för många klientgrupper

"Videomottagningar kan vara till nytta för klienter i olika åldrar och livssituationer, vilket är tydligt åtminstone inom ergoterapitjänsten i Helsingfors", säger Meri Pekkanen, chef för ergoterapitjänsten.

Det kan vara omöjligt att ta sig till en mottagning på grund av till exempel smärta eller svårigheter att röra sig, och med hjälp av videolänk kan klienten delta i terapin i sitt eget hem. Videomottagning kan också göra det möjligt för klienten att delta under arbetsdagen, eftersom man inte behöver reservera tid för resor.

Erfarenheterna från rehabiliteringen i Vanda och Kervo välfärdsområde visar att det är lättare att få ungdomar att delta i en videomottagning än en traditionell mottagning. Det här kan göra ungdomar mer engagerade i vården och göra det lättare för dem att få tillgång till de tjänster de behöver.

Inom barnrehabiliteringen har videomottagningar använts för att bland annat bedöma motoriken hos skygga spädbarn. Föräldrarna kan få vägledning i sitt eget hem, vilket gör situationen mindre stressande för barnet. Vid de inledande diskussionerna inom barnrehabiliteringen gör en videomottagning det möjligt för yrkespersonerna och föräldrarna att ha en öppen diskussion utan att barnet behöver lyssna på det som sägs till föräldrarna. Med en videomottagning kan det också vara lättare för båda föräldrarna att närvara vid besöket.

Uppföljning och handledning för rehabilitering

Videomottagningar erbjuder också fördelar när det gäller att följa upp rehabiliteringen. 

”Man kan få mer information om klientens funktionsförmåga och hur rehabiliteringen framskrider via video än genom ett traditionellt uppföljningssamtal” säger Inka Petäjäsalo, ergoterapeut vid Helsingfors stad. 

Det är lättare för terapeuten att handleda klienten via video än över telefon, vilket förbättrar kvaliteten på mötet och handledningen och gör det mer begripligt.

Artikeln omfattar Helsingfors stad, Vanda och Kervo välfärdsområde och Västra Nylands välfärdsområde. Artikeln är delvis finansierad med EU:s projektfinansiering.