Maksullinen muovinkeräys jatkuu Sortti-asemilla tempauksen jälkeenkin. Muovipakkauksia puolestaan voi lajitella kätevästi kiinteistöjen omiin keräysastioihin tai tuoda Rinki-ekopisteille.
— Muovin kierrättäminen on edennyt Suomessa nopein harppauksin viime vuosina, mutta varsinkin muovituotteiden hyödyntäminen materiaalina vaatii vielä paljon työtä. Haluamme, että kaikki mahdolliset materiaalit saadaan kiertoon, jotta niistä syntyy jotain uutta tai hyödyllistä, sanoo HSY:n käyttöpäällikkö Marjut Mäntynen.
Muovi on arvokas materiaali ja sen kierrättäminen on vastuullinen teko kestävän tulevaisuuden puolesta. Kotien muovipakkausten lajittelu sujuu jo hyvin ja niille on omat keräysastiansa kiinteistöillä. Sen sijaan kovien muovituotteiden materiaalikierrätys on vasta alullaan. Niiden hyödyntämismahdollisuuksia kehitetään tiiviisti.
Muovinkierrätyksen vaikeutena on ollut tuotemateriaalien moninaisuus. Kerätylle muoville ole aina ollut helppo löytää hyödyntämiskanavaa. Tulevina vuosina Sortti-asemilla kerätyn muovin käsittelee Salpakierto Oy. Kerätystä muovista valmistetaan muovirakeita uusien tuotteiden raaka-aineiksi sekä komposiittimateriaalia.
Kotien kovissa muovituotteissa materiaaleina parhaat kierrätysmahdollisuudet
Sortti-asemille ottavat vastaan kovia muovituotteita, joiden materiaali on polyeteeni (PE) tai polypropeeni (PP). Kotitalouksissa niitä kertyy yleensä eniten ja niille on materiaaleina parhaat kierrätysmahdollisuudet. Muovinkeräykseen lajitelluista materiaaleista valmistetaan esimerkiksi muovikasseja, multasäkkejä, kukkaruukkuja, ämpäreitä, tiski- ja wc-harjoja, muovilankkuja ja -putkia.
Kierrätykseen parhaiten sopivimpia muovituotteita ovat esimerkiksi vanhat ämpärit, saavit ja kukkaruukut, pulkat, muoviset puutarhakalusteet, pakasterasiat, lasten ammeet, eväs- ja muuttolaatikot, tyhjät vesikanisterit sekä kastelukannut. Metallit ja muuta materiaalia olevat osat on irrotettava esimerkiksi lapioista ja lumikolista.
— Sortti-asemien maksulliseen muovinkeräykseen kelpaavat kovamuovisten tuotteiden lisäksi myös kalvomuovit. Keräykseen ei kuitenkaan toistaiseksi voi tuoda esimerkiksi naruja, letkuja, styroksia eikä sähkölaitteiden muoviosia. Vaarallisia aineita tai jäämiä sisältävät muovituotteet kuuluvat vaarallisen jätteen keräykseen, Mäntynen muistuttaa.
Ämpäristöteko on voittoa tuottamaton kampanja, johon osallistuu Suomessa useita muoviteollisuuden yrityksiä ja alueellisia kierrätystoimijoita. Tempauksessa on tänä vuonna mukana ennätysmäärä yrityksiä ja vastaanottopisteitä. Tapahtumaa koordinoi Muoviteollisuus ry. Ämpäristötekoa vietetään samaan aikaan kun maailman ympäristöpäivää.