Noutamattomista kirjastovarauksista aletaan periä maksua

Pääkaupunkiseudun Helmet-kirjastojen noutamattomista varauksista aletaan periä maksua todennäköisesti kesän kynnyksellä
 varaukset-hylly Herttoniemen kirjastossa

Pääkaupunkiseudun Helmet-kirjastojen noutamattomista varauksista aletaan periä maksua todennäköisesti kesän kynnyksellä. Yhden euron maksu peritään varauksista, joita ei ole noudettu tai peruttu viimeiseen noutopäivään mennessä. Varaaminen on edelleen maksutonta.

Maksun tarkoitus on saada varattu aineisto kirjaston asiakkaille nykyistä nopeammin. Varaaminen on yleistynyt pääkaupunkiseudun kirjastoissa. Samalla on yleistynyt se, että varauksia ei haeta.

Maksun suuruus on yksi euro per varattu teos, esimerkiksi kirja tai levy. Maksua ei määrätä alle 18-vuotiaille, kotipalvelun asiakkaille, joustoasiakkaille eikä yhteisöasiakkaille kuten kouluille ja päiväkodeille.

Vuosittain varauksia tehdään 2,8 miljoonaa pääkaupunkiseudun kirjastoissa. Varattuja teoksia jää noutamatta 14 prosenttia. Vuosittain siis 400 000 kirjaa odottaa varaushyllyssä turhaan hakijaa samalla kun joku toinen odottaa juuri sitä teosta luettavakseen.

Turha rasite kirjastolle ja ympäristölle

Varausten noutamatta jättäminen hidastaa aineiston kiertonopeutta, pidentää varausjonoja ja heikentää asiakkaiden tyytyväisyyttä kirjastoon. Kirjojen turha kuljettaminen eri puolille pääkaupunkiseutua kuormittaa ympäristöä.

Kun varausten noutaminen tai niiden peruminen hoidetaan mallikkaasti, vapautuu henkilöstön työaikaa muihin tehtäviin. 

Useimmissa Suomen kunnissa on jo aiemmin otettu käyttöön maksu noutamatta jääneistä varauksista. Niissä maksu ei ole vähentänyt varaamisen suosiota.

Varaukset voi peruuttaa milloin tahansa

Muista perua tai lukita varauksesi. Maksua ei peritä, jos haet tai perut varauksesi viimeistään viimeisenä ilmoitettuna noutopäivänä. Voit myös lukita varaukset ennen kuin ne ovat matkalla-tilassa.

Jos et tarvitse varausta enää, voit poistaa varauksen joko Helmet-verkkopalvelussa kirjautumalla omiin tietoihin, Taskukirjasto-sovelluksessa tai kirjaston asiakaspalvelussa. 

Voit myös lukita varauksen esimerkiksi loman tai muun poissaolon ajaksi. Lukituksen aikana varauksesi etenee jonossa normaalisti, mutta se toimitetaan sinulle vasta, kun olet vapauttanut varauksen. 

Lisää aiheesta
helmet.fi(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Kuva: Maarit Hohteri