Nuoret keskustelivat Vuosaaren vahvuuksista ja turvallisuudesta Vuotalolla

27. tammikuuta vuosaarelaiset nuoret tapasivat toisiaan Vuotalolla keskustellakseen alueensa turvallisuudesta, syrjimättömyydestä sekä siitä mikä tekee Vuosaaresta hyvän paikan elää ja käydä koulua. Keskustelu oli jatkoa Vuosaaren kaupunginosavision nuorille räätälöityyn kyselyyn, johon vastasi 461 nuorta.
Young people discussed Vuosaari's strengths and safety at Vuotalo. Photo: Suvi-Tuuli Kankaanpää
Nuoret keskustelivat Vuosaaren vahvuuksista ja turvallisuudesta Vuotalolla. Kuva: Suvi-Tuuli Kankaanpää

Kyselyssä nousi esiin tärkeitä havaintoja: yli puolet nuorista kertoi kohdanneensa tai havainneensa syrjintää tai rasismia Vuosaaressa. Nämä tulokset ovat samansuuntaisia THL:n viimeisimmän kouluterveyskyselyn kanssa, joka paljastaa, että merkittävä osa nuorista on joutunut vapaa-ajalla ikävään kohtaamiseen aikuisten kanssa. Näihin ikäviin kokemuksiin kuuluu esimerkiksi kohtaamiset päihtyneiden aikuisten kanssa tai kokemukset epäasiallisesta tai rasistisesta kohtelusta.

Vaikka moni nuori on kohdannut tai havainnut rasismia niin THL:n kouluterveyskysely paljasti myös, että suurin osa lapsista ja nuorista kokee, että heillä on kavereita eikä ihonväri, katsomus tai etninen alkuperä ole merkittävä tekijä kavereiden ja ystävien osalta. Myös kaupunginosavision kyselyyn vastanneiden perusteella yli 70% Vuosaaren nuorista piti Vuosaarta hyvänä paikkana elää ja käydä koulua.

Nuorten visio: turvallinen, monimuotoinen ja yhteisöllinen Vuosaari

Tilaisuuden aikana nuoret keskustelivat pienryhmissä kyselytutkimusten tuloksista ja omista kokemuksistaan koskien turvallisuutta ja viihtyisyyttä. Keskustelujen lopuksi pienryhmissä kirjattiin ylös huomioita, joista ryhmä oli yhtä mieltä.

Keskustelut käytiin Vuotalon kirjastossa, sekä työväenopiston tiloissa.

-Meidän kirjastojen yhtenä päätavoitteena on puolustaa demokratiaa, sananvapautta ja kestävää kehitystä ja siksi onkin tärkeää, että myös nuoret pääsevät keskustelemaan ja vaikuttamaan siihen, miten alueellinen demokratia, turvallinen lähiympäristö ja nuorille sopivat palvelut parhaiten toteutuisivat niin kirjastossa kuin Vuosaaren alueella. Vuosaaren kirjasto ja Vuotalo haluavat tarjota Vuosaaren nuorille turvallisen paikan kohdata ja tuottaa nuorille yhdessä heidän kanssaan heille merkityksellisiä sivistys- ja kulttuuripalveluita, toteaa kirjastonjohtaja Heli Kolehmainen.

Tilaisuudessa nousi esiin useita nuorten toiveita ja huolenaiheita

Nuoret korostivat luonnon tärkeyttä viihtyvyyden kannalta. Luonnossa oleminen rauhoittaa ja edistää myös hyvinvointia. He olivat myös yhtä mieltä siitä, että aikuisten velvollisuus on luoda turvallisuutta auttamalla ja puuttumalla turvattomuutta aiheuttaviin epäkohtiin. Samainen tila voi olla turvallinen ja turvaton, esimerkiksi viihtyisät puistot ovat kivoja päiväsaikaan, kun taas iltahämärässä voi tuntua turvattomalta kulkea. Nuoret jakoivat kokemuksia myös siitä, että turvattomuus ei välttämättä aina kohdistu itseen vaan kaveriin, joka voi tuntua myös yhtä pahalta. He korostivat myös sitä, että yhdessä tekemisellä saadaan paljon hyvää aikaan ja voidaan vähentää turvattomuuden tunnetta.

Lukiolaiset Ravin Ali Mohammed, Ella Hegg ja Josefiina Lehtonen jakoivat tunnelmia työpajoista. Mitkä fiilikset lukiolaisille jäivät päivän työpajasta?

-Opin asioista mitä en ole itse kokenut. Pienryhmässä kaikki puhuivat omasta näkökulmasta ja kaikki saivat mielipiteensä sanottua, toteaa Ravin.

-Lukiossa on enemmän yhteisöllistä, joka luo toivetta tulevaisuudesta" korostaa Ella.

-Nämä teemat, turvallisuus ja viihtyisyys ovat tärkeitä nuorille. Ymmärsin paremmin peruskoulun ja lukion rajapintaa sekä sitä kuinka erilaisia kokemuksia nuorilla on eri kouluasteilla" kertoo Josefiina.

Kysyessään miltä Vuosaaren tulevaisuus näyttää, nuoret osasivat sanoittaa sen yhteen sanaan: "JÄTTEBRA!"

-Osallisuus ja kiinnittyminen ympäröivään yhteisöön ja yhteiskuntaan on tärkeää, jotta lasten ja nuorten tulevaisuususko säilyy ja vahvistuu. Yhteisen asioiden hoitamisen eli vaikuttamisen harjoittelu toteutuu parhaiten oman tekemisen kautta ja keskustelutilaisuuteen osallistuminen tarjosi yhden tavan nuorille vaikuttaa lähiympäristönsä tulevaisuuteen. Näin tekemällä nuoret ovat aktiivisia toimijoita eivätkä passiivisia vastaanottajia”, sanoo Puistokoulun peruskoulun rehtori Pertti Tossavainen.  

Osana laajempaa visiotyötä

Vuosaari on kasvanut viime vuosien aikana voimakkaasti ja valittu vuoden kaupunginosaksi vuonna 2017 ja Vuosaaren Kaupunginosavisio on tarjonnut vuosaarelaisille mahdollisuuden pohtia alueensa tulevaisuutta.

Kaupunginosavision tulokset kootaan raportiksi, joka voi toimia sekä vaikuttamisen välineenä että uusien oivallusten lähteenä. Se julkaistaan vuonna 2025.

-Vuosaari on todella dynaaminen kaupunginosa ja 40 000 asukkaan koti. Se on siis pienen suomalaisen kaupungin kokoinen. Kaupunginosavisiota työstäessä yksi asia on tullut harvinaisen selväksi: asukkaat haluavat vaikuttaa siihen, miltä tulevaisuuden Vuosaari näyttää, tuntuu ja kuulostaa, sanoo keskustelutilaisuutta luotsannut Helsingin kaupungin stadiluotsi Johannes Jauhiainen.

 

Ravin Ali Mohammed, Ella Hegg ja Josefiina Lehtonen keskustelivat Vuosaaren vahvuuksista ja turvallisuudesta. Kuva: Gurman Saini
Ravin Ali Mohammed, Ella Hegg ja Josefiina Lehtonen keskustelivat Vuosaaren vahvuuksista ja turvallisuudesta. Kuva: Gurman Saini