Nuoret testaavat liikeideoitaan Helsingin kesäyrittäjyysohjelmissa

40 innokasta nuorta on aloittanut Helsingin kesäyrittäjyysohjelmissa, joiden käytännön toteutuksesta vastaavat tänä vuonna pääkaupunkiseudun 4H ja TAT.
Nuoria kesäyrittäjiä myyntikärrynsä kanssa Esplanadinpuistossa. Kuva: Sanna Wallenius

Neljäkymmentä innokasta nuorta on aloittanut Helsingin kesäyrittäjyysohjelmissa, joiden käytännön toteutuksesta vastaavat tänä vuonna pääkaupunkiseudun 4H ja TAT. Nuoret yrittäjät toivovat kesältä työkokemusta ja hyödyllisiä verkostoja.

Helsingin kaupunki on tarjonnut jo useampana vuonna 15–29-vuotiaille nuorille mahdollisuuden tutustua työelämään kesäyrittäjyyden kautta. TATin (Talous ja nuoret) ja pääkaupunkiseudun 4H:n järjestämiin kesäyrittäjyysohjelmiin haki tänä keväänä yli sata nuorta, joista neljäkymmentä onnekasta pääsee toteuttamaan liikeideaansa. Helsinki tukee osallistujia 300 euron kesäyrittäjäsetelillä.

Kesäyrittäjien valintakriteereissä korostuivat nuorten liikeideat ja innokkuus yrittäjyyttä kohtaan. Aikaisempaa työkokemusta ei vaadittu.

”Toivomme, että ohjelmien myötä yrittäjäksi lähtemisen kynnys madaltuisi ja tästä tulisi nuorille varteenotettava vaihtoehto palkkatyön rinnalle. Monella nuorella on erityisosaamista, joka olisi mahdollisuus tuotteistaa kannattavaksi ja mieluisaksi liiketoiminnaksi”, NewCo Helsingin yritysneuvoja Maria Korpisalo uskoo.

Korpisalo on työssään huomannut, että nuoria arveluttaa usein yrityksen perustamiseen liittyvä byrokratia, kuten yhtiömuodon valinta.

”Näitä on kuitenkin turha murehtia, sillä kaikkeen on saatavilla apua. Esimerkiksi kesäyrittäjyys ei vaadi yrityksen perustamista, vaan yritystoimintaa voi pyörittää vaikka kevytyrittäjyyden kautta tai tai hyödyntämällä laskutuspalveluja.”

Kesäyrittäjät saavat koulutusta ja mentorit

TAT ja pääkaupunkiseudun 4H järjestivät valituille nuorille keväällä koulutukset, joissa perehdyttiin asiantuntijoiden avustuksella liiketoimintasuunnitelmaan, tuotteistamiseen, verotukseen ja yhtiömuotojen saloihin. Molemmista kesäyrittäjyysohjelmista on mahdollisuus kerätä tienistien lisäksi opintopisteitä.

”Yrityskesä-ohjelman koulutuksesta nuoret saivat hyvät perustiedot, joita he pääsevät nyt testaamaan käytännön työssä. Ohjelmaan viime vuonna osallistuneista nuorista 90 prosenttia sai itsensätyöllistämällä myyntiä aikaiseksi”, kertoo Pks4H:n kehityspäällikkö Joni Nissilä.

TATin projektikoordinaattori Veera Träskelin muistuttaa, että nuorten tukena ovat kesän ajan mentorit, joiden puoleen voi kääntyä ongelmatilanteissa.

”Haluamme, että nuoret oppivat suhtautumaan ratkaisukeskeisesti myös yrittäjyyden haasteisiin, sillä nekin kuuluvat työelämään. Viime vuosien palautteista olemme huomanneet, että Kesäyrittäjä-ohjelman jälkeen nuorilla on poikkeuksellisen myönteisiä mielikuvia yrittäjyydestä.”

Helsingin kaupunki antaa kesäyrittäjien käyttöön tänä vuonna Hakaniemen kauppahallista veloituksetta myyntitilaa, jota kukin voi hyödyntää vuorollaan. Yrityskesän päätöstapahtumaa nuoret juhlistavat omissa ryhmissään elokuussa.

Luokkakaverit kehittivät oman keksitaikinan

16-vuotiaat Sabi Turkki, Kate Mwasi ja Ronja
Tuominen teippaavat hinnastoa myyntikärryynsä Esplanadin puistossa. Kolmella eurolla saa purkillisen Doh Doh -keksitaikinaa, jota ystävykset ovat valmistaneet edellisenä iltana valtavan kulhollisen.

Liikeideansa 16-vuotiaat lukiolaiset saivat alkuvuodesta, kun he pohtivat, minkälaiselle tuotteelle voisi olla Suomessa kysyntää. Mieleen tuli amerikkalainen keksitaikina, joka on suosittu jälkiruokaherkku New Yorkissa. Sabi, Ronja ja Kate aloittivat tuotekehittelyn ja loivat oman reseptin.

”Halusimme kehittää vegaanisen tuotteen, koska sen säilyvyys on parempi. Tässä ei ole ollenkaan kananmunaa, ja margariinikin on kasviperäinen. Myös tarjoiluastiat on valmistettu kierrätettävästä materiaalista”, Turkki kertoo.

Koulun matematiikan tunnit kuluivat kannattavuuslaskelmien tekemiseen, kun nuoret yrittäjät pohtivat sopivaa hintaa tuotteelleen. 4H:n yrityskoulutuksessa he oppivat markkinoinnista ja laskutuksesta.

”Mainostamme Doh Dohia lähinnä Instagramissa, jossa kerromme aina, missä päin myyntikärrymme on. Asiakkaat voivat maksaa Mobilepaylla, ja meille on tulossa myös maksupääte. Yritystä emme vielä perustaneet: haluamme ensin testata, miten tuote lähtee vetämään”, Mwasi ja Tuominen pohjustavat.

Yrittäjyyden vapaus kiinnostaa

Artturi Huhtakankaan Kitarallaa-yrityksen kautta kuka tahansa voi päästä opettelemaan kitaransoiton alkeita. Kuuden kerran opetussetti maksaa 99 euroa. Puolen tunnin tutustumiskerran nuori muusikko lupaa ilmaiseksi. Markkinointia hän hoitaa Instagram-kanavansa kautta.

”Halusin tarjota soittotunteja edullisena pakettihintana ja yksilöllisesti räätälöitynä niin, että oppilaat saavat esittää toiveita biisien suhteen. Ajattelin lähteä asiakkaiden kanssa helpoista kappaleista liikkeelle, jotta he saisivat parhaat opit lyhyessä ajassa”, Huhtakangas sanoo.

4H:n Yrityskesä-ohjelmasta 19-vuotias nuorimies kuuli kaveriltaan, jolla on jo oma yritys. Toiminimen perustaminen on myös Huhtakankaan suunnitelmissa. Yhtiömuotojen eroihin hän on tutustunut yrittäjyyskurssilla.

”Vapaus kiinnostaa minua yrittäjyydessä. Haluaisin päästä luomaan omannäköisen työn, jossa voisin yhdistää musiikkia ja markkinointia. Toivon, että saisin tämän kesän aikana paljon asiakkaita ja uusia verkostoja.”

TATin Kesäyrittäjä-ohjelmaan valittu Viola Igbinidu, 17,
on myös innoissaan erilaisen työkesän mahdollisuuksista. Käsillä tekemisestä nauttiva Igbinidu työstää myyntiin parhaillaan omaa korumallistoa, joka koostuu muun muassa avainnauhoista.

”Kohderyhmääni ovat sairaanhoitajat, sillä he käyttävät avainnauhoja, joissa pitävät kulkukorttejaan. Olenkin kysellyt heiltä toiveita väreistä ja avainnauhojen tyylistä. Hinta voisi olla materiaaleista riippuen hiukan alle tai yli 30 euroa”, yrittäjä laskee.

Koruja hän aikoo myydä ainakin somekanavissaan ja Hakaniemen kauppahallissa. Verkkokaupan perustaminen kiinnostaa myös Igbinidua.

”Sivutoiminen yrittäjyys voisi olla hyvä keino saada lisätuloa ja rahoittaa opintoja. Toivon, että pääsen lukion jälkeen opiskelemaan valtio-oppia tai kansainvälistä politiikkaa. Haluaisin tehdä työtä, jolla on merkitys.”

Lisätietoa kesäyrittäjyysohjelmista:
TAT:n Kesäyrittäjä-ohjelma(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)
4H:n Yrityskesä-ohjelma(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

NewCo Helsinki tarjoaa maksutonta neuvontaa yrittäjyydestä kiinnostuneille. Tutustu palveluihin osoitteessa https://newcohelsinki.fi/fi/.(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Uutisen kuva: Sabi Turkki, Kate Mwasi ja Ronja Tuominen kehittivät kesäyrittäjyysohjelmassa
oman keksitaikinan. (Kuva: Sanna Wallenius)