Helsingin kaupunki, Talous ja nuoret TAT ja pääkaupunkiseudun 4H-yhdistys tarjoavat 15-29-vuotiaille nuorille tänä kesänä mahdollisuuksia kokeilla yrittämistä viime vuosien tapaan. Haku kahteen eri ohjelmaan oli avoinna aiemmin keväällä ja toukokuun ajan nuoret ovat perehtyneet ja saaneet koulutusta yrittämisen perusasioihin. Nuoret ovat päässeet rakentamaan liiketoimintasuunnitelmaa asiantuntijoiden ja mentoreiden tukemana, jotta heillä on kesällä mahdollisuudet yritystoiminnan käynnistämiseen ja liikeidean toteuttamiseen käytännössä. Lisäksi ohjelmaan kuuluu 300 euron kesäyrittäjäseteli.
TATin ja 4H:n ohjelmien suosio on ollut kovassa kasvussa. Lyhyemmästä hakuajasta ja budjettirajoitteista huolimatta esimerkiksi 4H:n ohjelmaan valittiin tänä vuonna 20 nuorta 90 hakijasta ja TATin ohjelmaan sama määrä lähes 100 hakijasta.
”Helsingissä hakijoiden saaminen ei ole ollut mikään ongelma, ja kysyntää olisi selvästi isommille ohjelmille”, kertoo 4H:n yrityskoordinaattori Joni Nissilä.
TATin puolelta kesäyrittäjä-ohjelmassa projektityöntekijänä toimiva Tella Krigsman on samaa mieltä: ”Meidän ohjelmassa nuorten yrittäjien määrä on koko maan tasolla lähes tuplaantunut viime vuodesta uuden digitoteutuksen myötä”.
Molemmat heistä ohjelmien toteuttajina odottavat kesältä oppimisen ja oivaltamisen kokemuksia kaikille mukanaolijoille.
Ohjelmiin valitut nuoret tulevat monipuolisista taustoista, joka takaa myös laajan kattauksen erilaisia liikeideoita. Osalla nuorista on jo ennestään taustaa yrittämisestä ja yrittäjähenkisyyttä löytyy, mutta mukana on myös tuoreita kokeilijoita. Kesän jälkeen osa saattaa jatkaa toimintaansa, kuten viime vuosina on käynyt. Tässä jutussa kuulemme kuuden yrittäjän ajatuksia ja ideoita tulevasta kesästä.
Monipuolisia yritysideoita hyvinvointipalveluista käsitöiden myyntiin
Milja Haltsosen ja Oona Hännisen yritys lähtee tuottamaan hyvinvointipalveluita, kuten meditaatiota ja astrologiaa, ihmisten kiireiseen arkeen. Heistä molemmilla oli kiinnostusta yrittäjyyteen ja yhteinen ystävä saattoi heidät yhteen. ”Olimme jo yhdessä alkaneet ideoida, kun bongasimme tämän ohjelman ja näimme siinä mahtavan tilaisuuden oppia, sillä aikaisempaa kokemusta meillä ei ole”, Hänninen kertoo.
Yksi palveluidea on esimerkiksi tarjota työyhteisöille virkistyspäiviä, jotka voisivat sisältää rentoutushetken, vegaanisen lounaan ja hyvinvointiin liittyviä puhujia. ”Uskomme, että koronan myötä ihmiset kaipaavat pysähtymistä ja itsetutkiskelua. Ja meidän tarkoitus on räätälöidä tarpeiden mukainen kokonaisuus”, Haltsonen esittelee vihreisiin arvoihin pohjautuvaa yritystä.
Yrittämisessä Haltsosta ja Hännistä kiinnostaa vapaus tehdä omannäköistä toimintaa ja toimia omien arvojen mukaisesti kohti parempaa maailmaa. ”Vapauden mukana tulee myös vastuuta, mutta uskomme selviävämme. Sitä varten saamme myös ohjelmasta tukea ja koulutusta”, toteaa Hänninen.
Käsitöiden myyntiä suunnitteleva Jaakko Tulisalo haki TATin kesäyrittäjyysohjelmaan saadakseen lisää kokemusta matkallaan päätoimiseksi yrittäjäksi. Ammattikoulusta artesaaniksi valmistuva Tulisalo tekee näkövammaisten perinnekäsitöitä, kuten rottinkikoreja, harjoja ja pieniä puutöitä. Kirjanpitoon ja markkinointiin hän tarvitsee näkevän apua.
Kokemusta yrittämisestä on jo parin vuoden ajalta ja hän on suorittanut ammattikoulussa yrittäjyysnäytön, mutta ohjelmasta on ollut hyötyä: ”Olen oppinut asioita, joita en tiennyt ennen ja näin pärjään myös itsenäisesti asioiden hoitamisesta”.
Ohjelmasta hän saa apua esimerkiksi liiketoimintasuunnitelman tekemiseen ja rahallista tukea. ”Tarkoituksena on käydä myymässä käsitöitä toreilla ja maaseudulla sekä saada jälleenmyyjiä eri paikoista. Kesään mahtuu myös lomailua, mutta syksyllä on tarkoitus siirtyä päätoimisemmaksi yrittäjäksi”, Tulisalo kertoo suunnitelmistaan.
Asuntomyynnin kiihdyttämistä virtuaalitodellisuudella sekä autojen ja ikkunoiden pesupalveluita
Yhdeksänneltä luokalta valmistuva Ael Korpinen sai tietää 4H:n ohjelmasta koulunsa opinto-ohjaajan järjestämän tilaisuuden kautta. ”Tajusin heti, että tässä on mahdollisuus päästä toteuttamaan yritysideoita, joita minulla jo oli. Kesä on myös erityisen sopiva aika tälle”, Korpinen kertoo.
Palveluna hän tarjoaa asunnonmyyntiin tarkoitettuja 3D-esittelyjä. Korpinen myy ideaansa asuntoihin, joista tämänkaltaiset esittelyt puuttuvat. Asiakkaina ovat myös kiinteistövälitystoimistot: ”Pystyn tarjoamaan palvelun edullisesti verrattuna kilpailijoihin”. Ideassa asunnot kuvataan, minkä jälkeen algoritmit ompelevat ne yhteen muodostaen virtuaalitodellisuuden.
Korpinen kokee yrittämisen luontevana itselleen ja pitää ohjelmaa hyvänä tukena tähän: ”Esitellessäni ideani mentorille sain hyvää palautetta, mistä sai lisää voimaa ja motivaatiota”.
Autojen ja omakotitalojen ikkunoiden pesua palveluna tarjoavat Rand Kavalo ja Elias Laiho ovat tuttuja entuudestaan töölöläisestä lukiosta. Molemmilta löytyy jo pientä yrittäjätaustaa oppikirjojen jälleenmyynnistä, mutta tänä kesänä he ovat yrittämässä ensimmäistä kertaa kunnolla 4H:n ohjelman kautta. ”Sain tietää tästä opoltamme, joka välittää meille erilaisia mahdollisuuksia”, Kavalo kertoo. ”Olisimme lähteneet yrittämään muutenkin, mutta erityisesti rahallinen tuki on hyödyllinen”, Laiho jatkaa.
Palveluitaan he tarjoavat etenkin Pohjois-Helsingissä ja molemmat odottavat innolla pääsevänsä jo hommiin. ”Erityisesti odotan asiakaspalvelua, ja sitä että pääsee näkemään oman käden jäljen”, Laiho toteaa.
Molemmat pitävät ohjelmaa erittäin tärkeänä mahdollisuutena nuorille kokeilla yrittämistä ja kaipaavat vastaavia lisää. ”Erityisen hyvä tämä on heille, jotka haluavat kokeilla, mutta eivät juuri tiedä yrittämisestä”, Kavalo sanoo.
Lisätietoja:
Talous ja nuoret TAT: https://www.tat.fi/(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)
Pääkaupunkiseudun 4H-yhdistys: (Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)https://www.pks4h.fi/(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)
Kiinnostuitko yrittäjyydestä? Tutustu kaupungin palveluihin uusille yrittäjille NewCo Helsingin
verkkosivuilla(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun).
Uutisen kuva:
Milja Haltsosen (vasemmalla) ja Oona Hännisen yritys tuottaa Nuorten
kesäyrittäjäohjelman tukemana hyvinvointipalveluita ihmisten kiireiseen arkeen.
(Kuva: Milja Haltsonen ja Oona Hänninen)