Palkkavirheiden määrän lasku jatkuu

Helsingin kaupungin tekemät toimenpiteet palkanmaksun vakauttamiseksi ovat jo osoittaneet tehoaan, sillä virheiden määrä on laskenut koko kevään ajan.
Sakari Röyskö

Virheiden osuus palkkalaskelmista on saatu laskemaan hyvälle tasolle. Kun kesäkuussa 2022 virheitä oli yli 12 prosentissa palkkalaskelmia, on virheiden osuus sittemmin saatu laskemaan alle aikaisemman palkkajärjestelmän aikaisen virhemäärän. Joulukuusta 2022 lähtien palkkavirheitä on ollut alle 5 prosentin tavoitetason. Vaikka välitavoitteita on saavutettu, virheitä syntyy edelleen liian paljon, niiden hallinta vaatii liikaa ennakoivaa työtä ja korjaamattomia virheitä on yhä paljon. 

Palkkaan vaikuttavan tiedon oikeellisuutta ja näin ollen palkkojen muodostumista oikein on turvattu eri toimenpitein. Koulutuksia on uudistettu ja jatkettu sekä tarjolla olevia ohjeita selkeytetty. Esihenkilöille ja heidän puolestaan Sarastia-järjestelmään tietoja tallentaville avattiin helmikuussa uusi neuvontapalvelu. Kasvatuksen ja koulutuksen toimialalla on tarjottu sihteeriapua varhaiskasvatuksen esihenkilöille ja ruuhka-apuna muille toimialan esihenkilöille. Lisäksi perustietojen korjausta palkkajärjestelmässä on jatkettu ja prosessien sujuvuuden kehittämiseen on kohdistettu erityistä huomiota.  

Virhemäärä kuormittaa edelleen Taloushallintopalvelua

Palkanmaksusta huolehtivassa Taloushallintopalvelussa yhteydenottoja käsitellään ja palkkavirheitä korjataan edelleen tehostetusti. Kun korjaamattomia virheitä oli vielä joulukuussa 6 500 kappaletta, oli niitä huhtikuun alussa noin 4 000 kappaletta. Virheitä syntyy kuitenkin yhä liian paljon, jotta virheet saataisiin aina korjattua työntekijöille kohtuullisessa ajassa.

Palkanlaskennan asiakaspalvelun nopeuttamiseksi on otettu huhtikuussa käyttöön uusi palvelunhallintajärjestelmä sekä uusia toimintatapoja. Henkilöstö ottaa palkanlaskentaan yhteyttä nyt uuden sähköisen asiointipalvelun kautta. Henkilöt, joiden työsuhde on päättynyt, löytävät palkanlaskennan yhteystiedot entiseen tapaan Taloushallintopalvelun verkkosivuilta. 

Järjestelmän kehittäminen yhteistyössä järjestelmätoimittajan kanssa jatkuu

Helsingin kaupunki jatkaa tiivistä yhteistyötä Sarastia Oy:n kanssa järjestelmän kehittämiseksi vastaamaan kaupungin tarpeita. Järjestelmän suorituskyky ei vielä täysin vastaa Helsingin maksamien palkkojen suuren määrän edellyttämää tasoa. Lisäksi järjestelmän käytettävyyden kehittämistä jatketaan määrätietoisesti.