Partakorppikotkan poikanen Korkeasaaresta Espanjan luontoon

Korkeasaari on tänäkin vuonna mukana partakorppikotkien luontoonpalautushankkeessa Euroopassa. Maaliskuussa kuoriutunut Penttiseksi nimetty partakorppikotkan poikanen on matkalla luontoon Espanjan Andalusiaan. Aiemmin Korkeasaaresta on palautettu lajia Korsikalle ja Ranskan Alpeille. Eläintarhoissa lisääntyneiden partakorppikotkien avulla Euroopan kanta on vahvistunut merkittävästi.
Kolmen kuukauden ikäinen Korkeasaaren partakorppikotkanaaras Penttinen on kuljetettu Espanjaan Guadalentinin suojelukeskukseen ja lintu viedään tällä viikolla luontoonpalautuspaikalle. Kuva: Annika Sorjonen/Korkeasaaren eläintarha
Kolmen kuukauden ikäinen Korkeasaaren partakorppikotkanaaras Penttinen on kuljetettu Espanjaan Guadalentinin suojelukeskukseen ja lintu viedään tällä viikolla luontoonpalautuspaikalle. Kuva: Annika Sorjonen/Korkeasaaren eläintarha

Andalusia on Iberian niemimaan eteläisin osa, josta partakorppikotkat hävisivät vuonna 1986. Suureen raadonsyöjälintuun kohdistui suoraa vainoa, niitä myrkytettiin laittomasti ja pesimäpaikkoja häirittiin. Nyt käynnissä on lajin palauttaminen entiselle kotiseudulle eläintarhoissa kuoriutuneiden partakorppikotkien avulla. Tällä hetkellä Andalusiassa on hieman yli 40 partakorppikotkaa ja kolmen parin tiedetään pesivän.

Korkeasaaren kolmen kuukauden ikäinen partakorppikotkanaaras Penttinen kuljetettiin lentokoneella Malagaan, josta se noudettiin Guadalentinin suojelukeskukseen. Siellä linnun siipisulkiin valkaistiin laikut helpottamaan myöhempää tunnistusta. Korkeasaaren ja tsekkiläisen Chomutovin eläintarhan nuoret partakorppikotkat viedään tällä viikolla keinopesään entisessä kivilouhoksessa sijaitsevalle luontoonpalautuspaikalle.

Nuoret partakorppikotkat lähtevät luontoon samaan tapaan kuin ne jättävät kotipesänsä. Lentokyvyttömät nuoret linnut asuvat keinopesässä vuorenrinteellä, jonne niitä ruokitaan ilman ihmiskontaktia. Linnut nousevat siivilleen omassa tahdissaan kesäkuun aikana. Niitä seurataan gps-lähettimin ja tunnistuksessa apuna käytetään siipisulkien merkkejä.

Kolmas luontoon palautettu partakorppikotka Korkeasaaresta

– Korkeasaaren partakorppikotkapari on pesinyt ahkerasti ja tuloksena on ollut poikanen jo kolmena peräkkäisenä vuotena. Eläintarhoilla on merkittävä rooli hitaasti lisääntyvän lajin palauttamisessa sen entisille elinalueille ja meidän partakorppikotkamme ovat tärkeässä suojelutehtävässä, iloitsee kuraattori Hanna-Maija Lahtinen.

Korkeasaari ylläpitää lajin tarhakantaa yhdessä muiden suojeluohjelmaan osallistuvien eläintarhojen kanssa. Andalusiaan kuljetettu poikanen on kolmas Korkeasaaresta luontoon palautettu partakorppikotka. Viime vuonna kuoriutunut partakorppikotka elää Korsikan vuoristoseuduilla ja vuoden 2013 partakorppikotka liitelee Ranskan Alpeilla.

Partakorppikotkien luontoonpalautus on menestystarina, sillä se on auttanut lajin paluuta Eurooppaan, josta se aikoinaan vainottiin lähes sukupuuttoon. Partakorppikotkia elää nykyisin Etelä-Euroopan vuoristoissa Pyreneillä, Sierra Nevadalla, Alpeilla, Korsikalla ja Kreetalla. Monien populaatioiden perustana ovat eläintarhoista luontoon palautetut linnut.

Partakorppikotkakantaa pyritään edelleen vahvistamaan tarhalinnuilla ja lajin elinalueille suunnatuilla suojelutoimilla.