Patterimäen itäosan uudet suunnitelmat kommentoitavana

Pitäjänmäellä suunnitellaan uutta asuinrakentamista Patterimäen itäreunaan. Patterimäen ensimmäinen asuntokaava kumoutui hallinto-oikeudessa vuonna 2020. Uudessa suunnitelmassa huomioidaan paremmin hylkäyksen perusteina olleet liito-oravat sekä Teknoksen maalitehtaan läheisyys. Asuntorakentamisen kahta vaihtoehtoista suunnitelmaa voi kommentoida verkkokyselyssä 6.11.2023 saakka.
Patterimäen itäosan suunnittelualue kartalla. Kuva: Helsingin kaupunki
Patterimäen itäosan suunnittelualue kartalla. Kuva: Helsingin kaupunki

Alueen asemakaavoitus on nyt käynnistetty uudelleen. Täydennysrakentamista suunnitellaan Pitäjänmäentien ja Pajamäentien varteen sekä Pajamäen asuntoalueen pohjoisreunalle. Alue sijoittuu pikaraitiolinja 15 (ent. Raide-Jokerin) pysäkin läheisyyteen. Edelliseen asemakaavaan verrattuna suunnittelualue ja uudisrakennusten määrä on nyt pienempi.  

Uudessa asemakaavassa asuinrakennukset sijoittuvat kauemmaksi Teknoksen maalitehtaasta. Kadunvarren rakentamiselle haetaan poikkeamislupaa liito-oravan suojelualueella, joka sijaitsee Takkatien ja Pitäjänmäentien reunassa. Pysäköintipaikat tullaan sijoittamaan Takkatien varteen alueen yhteiseen pysäköintilaitokseen.  

Tavoitteena tiivis kokonaisuus pääkatujen risteykseen 

Asemakaavan muutoksen pohjaksi on teetetty kaksi alustavaa viitesuunnitelmaa. Suunnitelmia voi kommentoida verkkokyselyssä 6.11.2023 asti.  

Suunnitelmien tavoite on muodostaa pääkatujen risteykseen urbaania ja elävää katuympäristöä.  Uudisrakennukset sopeutetaan nykyiseen rakennuskantaan asukkaiden toiveiden mukaisesti. Taloihin tulee harjakattoja, ja niiden julkisivuihin esitetään tiiltä, rappausta tai puuta sekä värejä.  Viitesuunnitelmissa on suunniteltu asuntoja noin 730 asukkaalle. 

Pajamäen asuinalueen viereen suunnitellut talot vastaavat korkeudeltaan ja mittakaavaltaan nykyisiä asuinrakennuksia. Alueen korkeimmat rakennukset liiketiloineen sijoittuvat Pajamäentien risteykseen ja niiden kerrosmäärä vaihtelee kymmenen ja kuudentoista välillä.  

Seuraavaksi valmistellaan asemakaavaehdotus  

Viitesuunnitelmista saadun palautteen ja asiantuntija-arvioiden pohjalta laaditaan Patterimäen asemakaavaehdotus. Tavoitteena on, että kaavaehdotus on kaupunkiympäristölautakunnan käsittelyssä syksyllä 2024 ja kaupunginvaltuuston hyväksyttävänä vuonna 2025.