Ge respons om planerna för Batteribacken i Sockenbacka

Staden planerar att bygga nya bostäder i Sockenbacka i den östra kanten av Batteribacken. Den första bostadsplanen för Batteribacken kullkastades i förvaltningsdomstolen 2020. I den nya planen beaktar vi flygekorrar och närheten till Teknos färgfabrik som låg till grund för avslaget. Du kan kommentera två alternativa planer för bostadsbyggande i en webbenkät fram till den 6 november 2023.
Planeringsområdet för Batteribacken. Bild: Helsingin kaupunki
Planeringsområdet för Batteribacken. Bild: Helsingin kaupunki

Nu har vi återupptagit detaljplanläggningen av området. Vi planerar kompletteringsbyggande längs Sockenbackavägen och Smedjebackavägen samt i norra kanten av bostadsområdet i Smedjebacka. Området ligger i närheten av hållplatsen för snabbspårlinje 15 (den före detta Spårjokern). Jämfört med den föregående detaljplanen är planeringsområdet och antalet nya byggnader nu mindre.

I den nya detaljplanen ligger bostadshusen längre bort från Teknos målfrabrik. För byggandet invid gatan söker vi ett undantagstillstånd i skyddsområdet för flygekorre, som ligger i kanten av Spiselvägen och Sockenbackavägen. Vi kommer att placera parkeringsplatserna längs Spiselvägen vid den gemensamma parkeringsanläggningen i området.

Målet är en tät helhet invid korsningen av huvudgatorna

Som grund för detaljplaneändringen har vi utarbetat två preliminära referensplaner. Du kan kommentera planerna i en webbenkät fram till den 6 november 2023.

Målet med planerna är att bilda en urban och en levande gatumiljö invid korsningen av huvudgatorna. Vi anpassar de nya byggnaderna till det nuvarande byggnadsbeståndet enligt invånarnas önskemål. Husen har åstak och deras fasader har tegel, rappning eller trä samt färger. I referensplanerna har vi planerat bostäder för ca 730 invånare.

De hus som vi planerat invid bostadsområdet i Smedjebacka motsvarar nuvarande bostadshus i fråga om höjd och dimensioner. De högsta byggnaderna i området med affärslokaler ligger i korsningen med Smedjebackavägen och deras våningstal varierar mellan tio och sexton.

Nästa steg är att förbereda ett detaljplaneförslag   

Utifrån den respons och de expertbedömningar som vi fått om referensplanerna utarbetar vi ett förslag till detaljplan för Batteribacken. Målet är att planförslaget ska behandlas av stadsmiljönämnden hösten 2024 och godkännas av stadsfullmäktige 2025.