Pihalumia ei saa kasata kadulle tai puistoihin

Kaupunki puhdistaa parhaillaan katuja viikonlopun runsaan lumisateen jäljiltä, mutta myös kaupunkilaisilla on osuutensa lumitöissä. On hyvä muistaa, että pihojen
Lunta kolaava henkilö kadulla.

Kaupunki puhdistaa parhaillaan katuja viikonlopun runsaan lumisateen jäljiltä, mutta myös kaupunkilaisilla on osuutensa lumitöissä. On hyvä muistaa, että pihojen lumet tulee kasata kiinteistön alueelle tai kuljettaa lumenvastaanottopaikalle. Niitä ei saa kipata kadulle tai puistoon.

Pihojen ja kattojen lumet ovat kaikkialla Helsingissä kiinteistöjen vastuulla, samoin kuin tonttien sisäänajokohtien avaus aurauksen jälkeen.

”Kiinteistöt ovat paikoin kasanneet pihalumiaan korkeiksi kasoiksi kaduille kaupungin poiskuljetettavaksi ja näkemäesteiksi”, sanoo katukunnossapidon tiimipäällikkö
Tarja Myller.

Katutilan käyttö on mahdollista ainoastaan lyhytaikaista kasaamista varten, jos kasaa ei mahdu tekemään piha-alueelle. Lumi tulee kuljettaa pois saman tien.

Kantakaupungissa taloyhtiöt vastaavat myös jalkakäytävistä 

Helsingin kantakaupungissa kiinteistön vastuulla on lisäksi jalkakäytävien auraus, hiekoitus ja lumen poisvienti kiinteistön kohdalta.

Samoin kantakaupungissa kiinteistön vastuulla on poistaa ajoradalta jalkakäytävän viereen auratut lumivallit ja kuljettaa ne kaupungin lumenvastaanottopaikoille. Lumivallit muodostuvat kadulta auratusta lumesta sekä parkkiruutuihin kasautuneesta lumesta. Kaupunki puhdistaa parkkiruudut siltä osin kuin ne ovat vapaana, mutta kaiken kertyvän lumen poiskuljetus kuuluu kohdalla olevalle kiinteistölle.

Kaupungin lumityöt jatkuvat täydellä teholla

Kaupunki auraa katuja hoitoluokituksen mukaisessa järjestyksessä. Asuntokadut ovat vuorossa pää- ja joukkoliikennekatujen jälkeen.

Lunta on tullut niin paljon, että kadut ovat kaventuneet. Kaupungin vastuulla olevien jalkakäytävien avaaminen vie useita viikkoja. Asuntokaduille on pyritty auraamaan 2,5–3 metriä leveä kuljettava väylä, jotta pelastustoimi pääsee tarvittaessa kohteeseen.

Palautteiden käsittelyssä ruuhkaa 

Runsas lumentulo on ruuhkauttanut kaupunkiympäristön asiakaspalvelun. Asukkailta pyydetään kärsivällisyyttä, sillä kaikki kadut puhdistetaan työsuunnitelman ja sään mukaan mahdollisimman pian.

Katujen ja muiden väylien talvikunnossapidosta voit jättää palautetta Helsingin kaupungin verkkosivujen kautta: hel.fi/palaute

Palautteen jättäminen ei nopeuta auran saapumista asuntokadulle, vaan kadut hoidetaan ennalta määritellyn hoitoluokituksen mukaisesti.

Lisätietoja katujen talvikunnossapidosta: hel.fi/lumi

Lumitöiden vastuujaot

Kuva: Veikko Somerpuro