Pohjoismaiden ja Baltian pormestarit käsittelivät kokouksessaan Ukrainaa ja energiavarautumista

Pormestari Juhana Vartiainen osallistui keskiviikkona 5. lokakuuta Pohjoismaiden ja Baltian pääkaupunkien pormestarien yhteistyökokoukseen.
Suomen ja Ukrainan liput Helsingin kaupungintalolla.

Pormestari Juhana Vartiainen osallistui keskiviikkona 5. lokakuuta Pohjoismaiden ja Baltian pääkaupunkien pormestarien yhteistyökokoukseen. Etäyhteydellä järjestetyn kokouksen aiheet liittyivät Venäjän hyökkäyssotaan Ukrainassa sekä energiavarautumiseen. Sodan syttymisen jälkeen pormestarien yhteistyö on tiivistynyt merkittävästi aiempaan nähden.

Ukrainan osalta kokouksessa käsiteltiin erityisesti jälleenrakentamista ja konkreettisia keinoja, joilla apua ja tukea voitaisiin kohdentaa parhaalla mahdollisella tavalla. Kaikilla kaupungeilla on vahva tahtotila auttaa. Keskustelussa jaettiin kokemuksia parhaista käytännöistä ja kartoitettiin uusia yhteisiä tapoja toimia. Lisäksi vaihdettiin tietoja kaupunkeihin saapuneiden ukrainalaisten tilanteen osalta. Erityisesti nostettiin esille lasten koulunkäyntiin ja aikuisten työllistymiseen liittyvät asiat.

Kokouksessa käytiin myös läpi suunnitelmia, joita heräsi Eurocities-järjestön toteuttamalla pormestarien Ukrainan-vierailulla 19. elokuuta 2022. Matkan aikana allekirjoitetun ”Memorandum of Understanding” -aiesopimuksen kautta voidaan koordinoida avunantoa ja EU-rahoitusta oikein. Myös pormestari Vartiainen osallistui matkaan ja kertoi kokouksessa vierailun herättämistä ajatuksista.

– Emme saa unohtaa Ukrainaa tai ukrainalaisia. Helsinki tekee tiivistä yhteistyötä muiden Euroopan kaupunkien kanssa jälleenrakentamisen mahdollistamiseksi. Venäjän raakalaismainen hyökkäyssota Ukrainassa on jatkunut jo yli 200 päivää ja kuten presidentti Zelensky korosti tapaamisessamme elokuussa, on jälleenrakentaminen aloitettava nyt, pormestari Vartiainen sanoo.

Energiavarautumisen osalta kokouksessa keskityttiin tiedonjakamiseen käytännön säästötoimenpiteistä ja keinoista, joilla asukkaita voidaan tukea mahdollisissa energianjakelun katkostilanteissa. Pormestarit jakoivat näkemyksiään energiakriisistä ja kertoivat varautumistoimenpiteistä omissa kaupungeissaan.


Lue lisää

Uutinen 19.8.2022: Helsingin pormestari osallistui perjantaina Eurocities-kaupunkiverkoston vierailulle Ukrainaan

Kuva: Mila Eremina