Pormestari Vartiainen matkusti Kanadaan – yhteistyötapaamisia Ottawassa ja Quebecissä

Pormestari Juhana Vartiainen on tällä viikolla työmatkalla Kanadassa Ottawassa ja Quebecissä. Quebecissä ohjelmassa on Quebec Cityn johdon ja liike-elämän edustajien tapaamisten lisäksi vierailu telakkayhtiö Daviessa, jonka kauppa Helsingin telakkaa pyörittävän Helsinki Shipyardin liiketoiminnan ostamisesta saatiin päätökseen juuri matkan alla 3. marraskuuta. 
Merellisen ja kasvavan Helsingin kiinnostavuus Kanadassa lisääntyy muun muassa telakkakaupan siivittämänä. Kuva: Yiping Feng, Ling Ouyang
Merellisen ja kasvavan Helsingin kiinnostavuus Kanadassa lisääntyy muun muassa telakkakaupan siivittämänä. Kuva: Yiping Feng, Ling Ouyang

Ottawassa pormestari Vartiainen tapaa pormestari Mark Sutcliffen, osallistuu Ottawan kaupungin, yliopiston sekä liike-elämän edustajia yhteen kokoavaan sidosryhmäkeskusteluun vihreästä siirtymästä ja kestävästä kaupunkikehityksestä sekä vierailee maahanmuuttajien ja pakolaisten kotoutumiskeskuksessa.

Quebecissä ohjelmaan kuuluu tapaamisia kaupungin, yliopiston sekä elinkeinoelämän edustajien kanssa. Pormestari Bruno Marchandin ja Quebecin kaupungin muun johdon kanssa tapaamisia on useita ja niiden yhteydessä tutustutaan kaupunkiorganisaation toimintaan erityisesti segregaation ehkäisyyn ja työperäiseen maahanmuuttoon sekä osaajahoukutteluun liittyen. Pormestari Marchand vieraili Helsingissä viime maaliskuussa, jonka jälkeen hän kutsui pormestari Vartiaisen vastavierailulle.

Lisäksi Vartiainen luennoi Lavalin yliopiston opiskelijoille ja tiedekunnille Helsingin kaupunkistrategiasta sekä pohjoismaisen hyvinvointivaltion ja kaupunkien poliittisesta ja taloudellisesta kestävyydestä. Vartiaisen puheenvuoro kuullaan myös pormestari Marchandin isännöimällä Quebecin liike-elämän edustajien lounaalla, jolloin aiheena on muun muassa se, miten Helsinki ottaa huomioon kestävän kehityksen ulottuvuudet kasvaessaan ja miten kaupunki tekee yhteistyötä yritysten kanssa.

Quebecissä ohjelmaan kuuluu vierailu Helsinki Shipyardin liiketoiminnan ostaneen Davien telakalla ja tapaamisia telakkayhtiön johdon kanssa. Helsingin kaupunki on kaupassa osapuolena maanvuokrauksen osalta. Kaupunginvaltuusto hyväksyi telakka-aluetta koskevan sopimuksen 21. kesäkuuta.

— Kanadalaisten kiinnostus Helsinkiä kohtaan on telakkakaupan sekä varmasti myös Suomen NATO-jäsenyyden myötä suurta ja poikinee jatkossa uusia yhteistyöavauksia. Suomen ja Kanadan liiketoimintaympäristöjen välillä on yhtäläisyyksiä, jotka luovat hyvän pohjan myös kaupunkiemme väliselle yhteistyölle. Kanadalaiset kaupungit ovat Helsingille uusia tuttavuuksia ja toivomme, että yhteistyö vierailun siivittämänä tiivistyy edelleen siten, että siitä hyötyvät eri sidosryhmät kaupungissamme, pormestari Vartiainen sanoo.

Matkaohjelmaan osallistuu Suomen Kanadan suurlähettiläs Jari Vilén ja Helsingin kaupungin kansainvälisten asioiden päällikkö Laura Uuttu-Deschryvere. Matkan Quebec-osuuteen osallistuu lisäksi Helsingin kaupungin elinkeinojohtaja Marja-Leena Rinkineva