Pride-kulkuetta ei tänä vuonna järjestetä koronaturvallisuuden takia, mutta silti Pride-henki näkyy ja kuuluu! Helsingin liikuntapalveluiden suunnittelema ja toteuttama Pride-rastirata koostuu kymmenestä eri tehtävästä, joissa kannustetaan omalla tavalla ja omassa perhepiirissä tutustumaan Pride-vuoden teemoihin ja historiaan sekä samalla kuntoilemaan liikkumalla paikasta toiseen.
Rastiradan tehtävät ovat inspiroivia, haasteellisia ja palkitsevia. Reitin voit suunnistaa kävellen, juosten, kaupunkipyörällä tai muilla julkisilla kulkuvälineillä ja vaikka eri osissa. Rastirata kulkee Pride-kulkueen perinteistä reittiä, ja Pride-rastirata luo osaltaan yhteisöllisyyttä ja liikunnallisuutta omatoimisesti suoritettuna.
Poikkeusaikana kesällä 2021 mennään omatoimimoodilla: valituissa rastipaikoissa tehtävät suoritetaan turvallisesti ja ympäristönsä huomion. Jokainen voi kulkea klassisen Helsinki Pride-kulkueen reitin oman aikataulunsa mukaisesti sekä turvallisesti.
Rasti 1: Senaatintori
Liiku portaat ylös vapavalintaisella tavalla tai kierrä Kirkkokadun ja Unioninkadun kautta liuskaa pitkin kirkon eteen ja ota selfie reitille lähdöstäsi. Olet suorittanut ensimmäisen rastin ja fiilistelet radalle lähtöä #prideliikkuu hengessä
Rasti 2: Aleksanterinkatu
Ennen kuin lähdet liikkeelle Senaatintorilta kohti Mannerheimintietä, arvaa kuinka paljon aikaa kuluu Mannerheimintien risteykseen asti. Perille päästyäsi pyörittele hartioitasi ja venytä niskaa kääntämällä päätä rauhallisesti molempiin suuntiin.
Rasti 3: Mannerheimintie
Piirretään kartta suojatien ylityksistä, jotka tällä rastilla tulee suorittaa, päästäksesi Eteläesplanadin alkuun. Tee matkalla mahdollisimman monta suojatien ylitystä ja astu mahdollisimman monelle suojatien valkoiselle viivalle.
Rasti 4: Eteläesplanadin penkit
Suorita penkin avustuksella yhteensä seuraavat 30 toistoa Helsinki Pride -yhteisön (alun perin Helsingin seudun Seta ry:n) 30-vuotisen taipaleen kunniaksi:
10 x istumaan nousua
10 x sivutaivutusta
10 x kurota kohti varpaitasi
Rasti 5: Runebergin patsas
Kierrä Runebergin muistomerkki vapaavalintaisella tyylillä, mutta takaperin.
Rasti 6: Kasarmitori
Käy moikkaamassa Kasarmitorilla Suomen suurinta teräspatsasta Valontuoja-muistomerkkiä. Samalla voit peilata omaa kuvaasi jalustaa vasten läheltä tai kaukaa. Nojaa seinää tai tolppaa vasten jalat 90 asteen kulmassa ja pidä asento minuutin tai kaksi.
Rasti 7: Kasarminkadun kirurginen sairaala
Arvaa kuinka kauan sitten homoseksuaalisuus poistettiin mielenterveysluokituksesta Suomessa. Oikean vastauksen löydät osoitteesta pride.fi. Minkälaisia ajatuksia tämä herättää? Keskustelkaa aiheesta. Venytelkää samalla niskaa ja hartioita pyörittelemällä päätä suunnasta toiseen.
Rasti 8: Neitsytpolku
Vuorimiehenpuiston kohdalla on sopivan korkea katukivetys, jossa voi venyttää pohkeita. Samalla voitte seurueessanne herätellä keskustelua siitä, että 50 vuotta sitten homoseksuaalisten tekojen rangaistavuus poistettiin Suomen rikoslaista. Aiheesta voi lukea Pride-blogista: https://pride.fi/pride-media/rikollisia-viela-50-vuotta-sitten-4/(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) . Mitä mielestänne pitäisi lain osalta vielä muuttaa?
Rasti 9: Kaivopuisto
Kaivopuisto toimii kokoontumispaikkana monille nuorille. Tiesitkö, että Pride Helsinki tarjoaa myös erityisesti nuorille suunnattua toimintaa? Lisätietoja toiminnasta löydät: https://pride.fi/nuorten-pride/.(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) Tee vapaavalintainen tuuletus Suomen suurimman ihmisoikeus- ja kulttuuritapahtuman kunniaksi! Tuuletus voi sisältää esimerkiksi hypyn tai kärrynpyörän!
Rasti 10: Kompassitori
Ota selfie ja kuvasta elekielellä ja ilmeillä tyytyväisyytesi #prideliikkuu-suunnistuksen suorittamisesta!
Facebook-tapahtuma >>(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)
Pride-suunnistuksen julistekartta (pdf) >>(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)
Videolla pride-suunnistuksen mallisuorituksia >>(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)