Puotilanrantaan uusi merellinen asuinalue

Puotilanrantaan suunnitellaan uusia asuntoja 3 200 uudelle asukkaalle. Uusi asuinalue sijoittuu nykyisen venesataman alueelle.
Uusi asuinalue ja venelaiturit meren äärellä.

Puotilanrantaan suunnitellaan uusia asuntoja 3 200 uudelle asukkaalle. Uusi asuinalue sijoittuu nykyisen venesataman alueelle Meripellontien eteläpuolelle. Rakentumisen myötä Puotilasta poistuu veneiden laituri- ja säilytyspaikkoja. Lisää venepaikkoja saadaan laajentamalla Vuosaarenlahden venesatamaa. Suunnitelmista voi keskustella osallistumalla kaavakävelyihin Puotilassa 7.6. ja Vuosaaressa 9.6. 

Puotilan venesataman alueelle suunnitellaan uutta merellistä aluetta 3 200 asukkaalle. Asuinalue sijoittuu nykyisen venesataman maa- ja vesialueille, lähelle Itäkeskuksen palveluita. Suunnitelman tavoitteena on rakentaa uusi naapurusto, jossa asuminen ja veneharrastus yhdistyvät merelliseksi asuinalueeksi. Meri ja veneily pyritään tuoda esille Puotilanrannassa asumisen ratkaisuissa, virkistysreiteillä sekä liike- ja työskentelytiloissa.     

Asuinkortteleiden yhteyteen varataan alueita pysäköintilaitoksille sekä paikka päiväkodille.  Asuinkerrostalojen katutasolle tulee liiketilaa lähipalveluja ja työskentelytiloja varten. Lisäksi alueelle sijoitetaan pienvenesatama noin 250-350 venepaikalle sekä mahdollisesti kelluvien asuinrakennusten korttelialue.  Suunnittelussa varaudutaan ilmastonmuutoksen aiheuttamaan merenpinnan nousuun sekä yleistyviin sään ääri-ilmiöihin, kuten entistä kovempiin rankkasateisiin ja hellejaksoihin. 

Puotilanrannan tekosaaren kilpailu ja suunnittelun eteneminen  

Puotilanrannassa yksi asuinkortteli sijoitetaan nykyiselle vesialueelle, joka yhdistetään silloilla mantereeseen. Tekosaaren suunnittelusta ja toteutuksesta on tarkoitus järjestää erillinen kilpailu vuonna 2023 ennen kaavaehdotuksen laadintaa. Kaupunkilaisilla on mahdollisuus kommentoida kilpailutöitä ennen päätöksentekoa.   

Kaupunkiympäristölautakunta päättää kaavaehdotuksesta syksyllä 2024. Alustavan arvion mukaan rakentaminen voisi alkaa vuonna 2026. 

Vuosaaren lisää veneiden säilytyspaikkoja  

 Puotilan venesataman kaikki tämänhetkiset venepaikat eivät jatkossa enää mahdu alueelle.  Nykyisistä talvisäilytyspaikoista suurin osa poistuu, kun alue muutetaan asuinkäyttöön. Puotilasta poistuvien vene- ja talvisäilytyspaikkojen vuoksi Vuosaarenlahden pienvenesatamaa laajennetaan. Helsingin väestönkasvun arvioidaan lisäävän omalta osaltaan venepaikkojen kysyntää ja myös muille venesatamiin kytkeytyville toiminnoille on alueella kysyntää.  

Vuosaareenlahden venesatamaan mahdollistetaan uusi talvisäilytysalue veneille, laiturirakenteet sekä uusi aallonmurtaja. Suunnittelun alueena on Ruusuniemi, joka sijaitsee Vuosaaren itäosassa Vuosaaren satama-alueen eteläpuolella. Aallonmurtajaa leventämällä venepaikkojen määrä tuplaantuu noin 900-1000 venepaikkaan. Autopaikkojen määrä on mahdollista lisätä noin 400 autopaikalla ja veneiden talvisäilytyspaikkoja noin 150 paikalla.  

Tervetuloa kävelylle suunnittelijan kanssa Puotilaan 7.6. ja Vuosaareen 9.6.    

Puotilanrannan ja Vuosaarenlahden venesataman suunnitelmiin voi tutustua kävelyn merkeissä kesäkuun alussa. Kävelyillä tutustutaan alueisiin yhdessä suunnittelijoiden kanssa ja keskustellaan tulevista suunnitelmista.  

Puotilan venesataman kävely järjestetään 7.6.2022 klo 17.30–19.30. Lähtöpaikka on venekerhon rakennuksen edestä osoitteessa Meripellontie 11.

Vuosaarenlahden venesataman kävely järjestetään 9.6.2022 klo 17.30–19.30. Lähtö tapahtuu Merenkulkijankujan alussa olevalta pysäköintialueelta Ruusuniementien ja Merenkulkijankujan risteyksen itäpuolella.  

Vuosaarenlahden pienvenesataman kaavaratkaisun osallistumis- ja arviointisuunnitelma on nähtävillä samaan aikaan Puotilanrannan hankkeen osallistumis- ja arviointisuunnitelman kanssa. 

Suunnitteluaineistoon voi tutustua verkkosivuilla https://www.hel.fi/suunnitelmat sekä Vuotalossa ja Itäkeskuksen kirjastossa 30.5.–17.6.2022 välisenä aikana. Mielipiteet Puotilanrannan ja Vuosaarenlahden venesataman suunnitelmista pyydetään esittämään viimeistään 17.6.2022.

Kuva: Voimagraphics oy